Inrikes #23/2017

Större rehabansvar för arbetsköparna i förslag

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S (bilden) säger att regeringen har stora förhoppningar på det nya lagförslaget. Foto: Jessica Gow/TT

Ett större ansvar ska läggas på arbetsköparna – och därmed ska sjukskrivna snabbare få hjälp med rehabilitering. Det hoppas åtminstone regeringen, som tillsammans med Vänsterpartiet under tisdagen presenterade ett nytt lagförslag för att få långtidssjuka snabbare tillbaka i arbete.

I lagförslaget, som presenterades under tisdagsförmiddagen, står det bland annat att arbetsgivaren ska tvingas ta fram en plan för att få den som varit sjukskriven i mer än 30 dagar tillbaka till arbete. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att regeringen har stora förhoppningar på lagförslaget, som kan komma att träda i kraft till sommaren nästa år.

– Det kommer förhoppningsvis bli ganska stor skillnad. I dag ställer systemet stora krav på individen, jämfört med de rättigheter man har, säger Annika Strandhäll i ett uttalande till nyhetsbyrån TT.

I dag ställer systemet stora krav på individen, jämfört med de rättigheter man har.
Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister

Den nuvarande arbetsmiljölagen ställer visserligen redan i dag krav på insatser av arbetsköpare som har personal som är sjukskriven. Men regeringen och Vänsterpartiet vill med lagförslaget se en tydligare ansvarsfördelning, där kraven på arbetsköparna höjs.

I lagförslaget hänvisar de till forskning som gjorts på området, och i och med en eventuell lagändring hoppas de få ned antalet sjukskrivningar. De presenterar också ett förslag på stöd med upp till 10 000 kronor per år och anställd till de berörda arbetsköparna för att komma igång med genomförandet av anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder.

– Tanken är att det ska hjälpa mindre företag som kanske saknar resurser och kunskaper för att hjälpa arbetstagaren, säger Annika Strandhäll till TT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga