Utrikes #23/2017

Muslimhatare ny ledare för Indiens största stat

Nye delstatschefen Yogi Adityanath utanför Indiens nationella parlament i New Delhi på tisdagen. Många fruktar att spänningarna i det folkrika Uttar Pradesh kommer att öka med Adityanath vid makten. Foto: Manish Swarup/TT

Den kontroversielle och starkt konservative hindunationalistiske politikern Yogi Adityanath har utsetts till delstatschef i Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh. Valet av Adityanath riskerar nu att förvärra situationen för den stora muslimska minoriteten i delstaten med över 200 miljoner invånare.

Det var efter en intensiv och långdragen valkampanj som det konservativa och hindunationalistiska regeringspartiet Bharatiya Janata Party, BJP, nyligen utropades som segrare i vad som kallats årets största demokratiska val.

Delstaten Uttar Pradesh i norra Indien har över 220 miljoner invånare, varav omkring en femtedel är muslimer. För dessa är nu läget spänt sedan Indiens premiärminister Naredra Modi utsett den kontroversielle och hinduextreme religiöse ledaren Yogi Adityanath till delstatschef.

Den 44-årige Yogi Adityanath har gjort sig känd för en lång rad mycket hätska uttalanden mot muslimer och kvinnor och i flera indiska medier har han bland annat beskrivits som fascist.

Vad valet av Adityanath i praktiken kommer att innebära tycks än så länge oklart, men många fruktar att spänningarna i det väldiga området kommer att öka. Delstaten, världens folkrikaste administrativa enhet som inte är en egen stat, har fler invånare än både Brasilien och Ryssland och är oerhört viktig för indisk politik.

Om en muslimsk man dödar en hindu ska vi döda 100 muslimska män.
Yogi Adityanath i ett tidigare uttalande

Enligt tidningen Times of India var Yogi Adityanath personligen starkt bidragande till att BJP vann valet i delstaten. I sitt installationstal lovade den kontroversielle hinduprästen bland annat att han kommer att verka för alla invånare i Uttar Pradesh – men tidigare uttalanden skrämmer många. Yogi Adityanath har förutom att hylla Donald Trumps hårt kritiserade inreseregler för medborgare från vissa utvalda muslimska länder även deltagit i en regeringskampanj för att få kristna att konvertera till hinduism. Mest uppseendeväckande är dock hans aggressiva uttalanden som rör landets stora muslimska minoritet.

”Om en hinduisk flicka gifter sig med en muslimsk man ska vi ta 100 muslimska flickor tillbaka” och ”Om en muslimsk man dödar en hindu ska vi döda 100 muslimska män” har han bland annat tidigare sagt. Yogi Adityanath har även suttit fängslad för anstiftan till upplopp och är grundare av den militanta hinduiska ungdomsorganisationen Hindu Yuva Vahini som legat bakom flera våldsamheter i landet de senaste åren.

I en dokumentärfilm från 2011 ses också Yogi Adityanath dela scen med en annan hatpredikant som bland annat uppmanar publiken på ett stort offentligt möte att gräva upp döda muslimska kvinnors gravar och sedan våldta deras kroppar.

– Den muslimska minoriteten i landet tillhör den fattigaste delen av befolkningen och är en väldigt utsatt grupp. I hindunationalistisk propaganda framställs de ofta som ett hot mot hinduerna och att de skulle ha nära band till Pakistan, säger Catarina Kinnvall som är professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, till Arbetaren.

Det är en populistisk och antiintellektuell politik som betonar det nationella och bygger upp en bild av en fiende, nämligen muslimerna.
Catarina Kinnvall, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet

Hon har i sin forskning skrivit mycket om indisk politik med särskilt fokus på religion och nationalism och drar paralleller mellan den sittande premiärministern Naredra Modi och högerpopulistiska presidenter som Donald Trump och Vladimir Putin.

– Det är en populistisk och antiintellektuell politik som betonar det nationella och bygger upp en bild av en fiende, nämligen muslimerna, säger Carina Kinnvall.

Att det konservativa och nationalistiska regeringspartiet BJP vann valet i den viktiga delstaten ses av många experter som tecken på att de kommer att få fortsatt förtroende i parlamentsvalet i landet som hålls 2019.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga