Inrikes #15/2017

Hamnarbetarförbundet får global draghjälp

Hamnarbetarförbundets främsta förhoppning med att bjuda in hamnarbetarinternationalen IDC till förhandlingarna är att lösa upp det låsta läget i konflikten i Göteborg. Foto: Mark Lennihan/TT

Strejken i Göteborgs containerhamn avbryts. Under onsdagen återupptas förhandlingarna mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsköparen. Denna gång har förbundet internationell uppbackning genom hamnarbetarinternationalen IDC:s generakoordinatör.

Efter många turer har arbetsköparen i Göteborgs containerhamn gått med på att återuppta förhandlingarna i den nu nästan årslånga konflikten med Hamnarbetarförbundet.

Det har hänt förut, men denna gång kommer de fackliga förhandlarna att bära med sig vikten av 100 000 hamnarbetare. Detta sedan generalkordinatören för IDC, den högsta positionen i hamnarbetarnas internationella samarbetsorganisation, beslutat att sitta med vid bordet.

– Närvaron av de ansvariga för IDC i en förhandling mellan de två parterna ska ses som ett institutionellt och internationellt stöd till de svenska hamnarbetarna. Deras kamp är hela organisationens kamp, säger Daniel Molera, presstalesman för IDC.

Närvaron av de ansvariga för IDC i en förhandling mellan de två parterna ska ses som ett institutionellt och internationellt stöd till de svenska hamnarbetarna.
Daniel Molera, presstalesman, hamnarbetarinternationalen IDC

Förhandlingstillfället sammanfaller med att IDC:s europeiska arbetsgrupp kommer att sammanträda i Göteborg. Enligt Daniel Molera är det underförstått att målsättningen för det internationella mötet kommer att vara att gemensamt arbeta för en lösning på den långa konflikten i Göteborgshamnen.

Från att ha hållit sig uppdaterade kring konflikten är det tydligt att organisationen, som har 92 fackförbund i 42 länder som medlemmar, nu bestämt sig för att ta steget in i konflikten.

– De föregående nationella försöken att nå en konstruktiv kompromiss har varit fruklösa. Det ska dock sägas att trots de många bittra månaders konflikt kommer både Hamnarbetarförbundet och nu IDC till förhandlingsbordet i god tro. Målet är en pragmatisk lösning som är i alla parter i hamnens intresse, säger Daniel Molera.

Peter Annerback är ordförande för Hamnfyran, den avdelning som formellt är i konflikt med arbetsköparen APM Terminals. Han säger att den främsta förhoppningen med att även bjuda in IDC till förhandlingarna är att lösa upp det låsta läget i konflikten, som kommit att handla om förbundets rätt att representera sina medlemmar i hamnen.

– Jag hoppas att man kanske inte blir lika prestigebunden med andra personers medverkan, personer som kan komma in med en ny syn på hela situationen, säger han.

Jag hoppas att man kanske inte blir lika prestigebunden med andra personers medverkan.
Peter Annerback, ordförande, Hamnfyran

Samtidigt sticker han inte under stol med att med IDC:s inblandning kommer att ge mer tryck bakom fackförbundets krav.

– Den vikt de tar med sig är ganska stor. Jag vet inte om man hittills sett det som att man har konflikt med fackföreningsstyrelsen i Göteborg, men frågan är ju större än bara avdelningen. Det är klart att den kan bli ännu större. Den kan sprida sig till andra hamnar om den inte löses. Så är det med fackliga konflikter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga