Inrikes #15/2017

”Förhandlar inte med Hamnarbetarförbundet”

Vid ett flertal tillfällen har både arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar och medlare utsedda av Medlingsinstitutet varit involverade i förhandlingar i Göteborg. Trots det hävdar nu APM:s förhandlingschef Sophia Tuvesson att företaget aldrig avsett att förhandla med fackförbundet. Skärmdump: Arbetaren

På onsdagen återvänder parterna i hamnkonflikten till förhandlingsbordet. Men nu säger arbetsköparen APM Terminals att det inte är en förhandling. Enligt Sophia Tuvesson, personal- och förhandlingschef, har bolaget aldrig förhandlat med Hamnarbetarförbundet i konflikten.

Genom internationell inblandning i förhandlingen med APM Terminals i Göteborg hoppas Hamnarbetarförbundet öka trycket för en lösning på konflikten där. Men att kraften från 100 000 hamnarbetare världen över skulle kunna rubba företagets hållning är i alla fall inte något som APM Terminals förhandlingschef förmedlar. Till Arbetaren förnekar förhandlingschefen, Sophia Tuvesson, att det ens rör sig om en förhandling.

– Vi förhandlar ingenting med varken IDC eller Hamnarbetarförbundet. Det vi gått med på är att ha en dialog och inget annat, säger hon.

Att den internationella samarbetsorganisationen för hamnarbetarfack, IDC, nu aktivt blandar sig i konflikten tar hon lätt på.

– Det innebär egentligen ingenting, vi lägger ingen extra vikt vid det. Den internationella har inget med det svenska att göra. De har haft ett önskemål om att träffa oss för en dialog och vi har hela tiden varit öppna för det.

Vi har aldrig förhandlat med Hamnarbetarförbundet i den här konfliktsituationen.
Sophia Tuvesson, förhandlingschef, APM Terminals

Men hon går ett steg längre. Parterna har suttit vid förhandlingsbordet vid upprepade tillfällen under den nästan årslånga konflikten. Vid ett flertal tillfällen har både arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar och medlare utsedda av Medlingsinstitutet varit involverade. Trots det hävdar nu Sophia Tuvesson att APM Terminals aldrig avsett att förhandla med fackförbundet.

– Vi har aldrig förhandlat med Hamnarbetarförbundet i den här konfliktsituationen. Det vi har gjort är att ha dialog för att se och hitta möjliga lösning på konflikten, säger hon.

Är inte det vanlig sed på svensk arbetsmarknad att parterna förhandlar?

– Jag tror inte att du ska lägga så mycket vikt vid det. Det här är inte en speciellt vanlig situation, säger Sophia Tuvesson.

Svaret väcker förstås flera frågor kring hur bolaget ser på sina skyldigheter att förhandla med facket, sin syn på den svenska partsmodellen och på fackliga rättigheter i allmänhet. Men några fler svar vill inte Sophia Tuvesson ge. Dialogen med Arbetaren är över.

– Nu är jag är på väg in i ett möte och vi har haft den här dialogen med dig nu och jag tycker att den är på väg åt helt fel håll, så jag får be om att få att avbryta där, säger hon och avslutar samtalet.

Till en början, för nästan ett år sedan, handlade konflikten i Göteborgs containerhamn om sakfrågor, men allt eftersom tiden gått har relationen mellan parterna blivit allt mer spänd och konflikten fördjupats.

Tidigare har Hamnarbetarförbundet, som representerar över 80 procent av de arbetande i hamnen, haft en särskild status, trots att kollektivavtalet i stället är tecknat med LO-facket Transport. Men i slutet av förra året meddelade företaget att Hamnarbetarförbundet nu förlorar rätten att utse skyddsombud. När APM Terminals i början av året meddelade att det skulle bli uppsägningar stängdes förbundet ute från förhandlingarna.

Jag har papper på att vi förhandlat.
Peter Annerback, ordförande, Hamnarbetarförbundets avdelning 4

Men företagets nya hållning förvånar även Peter Annerback, ordförande i Hamnarbetarförbundets avdelning 4 och APM Terminals lokala motpart i konflikten.

– Jag förstår inte riktigt syftet. Det är ju klart att vi har haft förhandlingar. Jag har papper på att vi förhandlat. Men den här konflikten har ju varit så sedan i början av förra året. Vi hamnar ständigt i en diskussion där vi plötsligt inte är överens om vad vi var överens om förra veckan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga