Inrikes #12/2017

Vårdpersonals övertid motsvarar 520 heltider

Mest övertid bland Västra Götalands vårdpersonal har barnmorskorna och sjuksköterskorna fått stå för. Foto: Anders Ahlgren/TT

Under 2015 arbetade vårdpersonal i Västra Götaland övertid motsvarande 520 heltidstjänster. Det visar en sammanställning av övertidsuttaget som Vårdförbundet har gjort. Mest övertid jobbade sjuksköterskor och barnmorskor.

Att den hårt ansträngda vårdpersonalen får täcka upp för arbetsköparna och jobba över har varit tydligt länge. Men exakt hur mycket har inte framgått.

Nu kommer ett mått på hur läget ser ut när Vårdförbundet räknat samman all arbetad övertid som förbundets fyra yrkesgrupper arbetat under 2015. Resultatet är att personalen i Västra Götaland arbetat lika mycket som 520 heltidstjänster.

– Det värsta är att det inte är arbetsgivaren som tar ansvaret för bristen på personal utan medarbetarna själva, säger Anki Ahlgren, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland, till Vårdfokus.

Mest övertid har barnmorskorna och sjuksköterskorna fått stå för. Vårdförbundet anser att siffrorna visar, svart på vitt, hur underbemannat det är inom vården i regionen och kommunerna.

– De skjuter över problemen på våra sjuksköterskor och barnmorskor som ständigt och jämt blir uppringda på sina privata telefoner. Även om det är frivilligt är det inte så lätt att säga nej när man vet hur ens kolleger sliter på grund av att det fattas folk, fortsätter Anki Ahlgren som själv är barnmorska.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga