Inrikes #9/2017

Facket: ”SKL spelade ut oss mot varandra”

Enligt Magnus Sjöholm på Brandmännens Riksförbund blev förbundets företrädare förvånade över att ett färdigt avtal så fort kom upp på bordet, ett avtal som de andra fackliga parterna redan undertecknat. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det utskällda avtalet för deltidsbrandmän skrevs under av SKL och fackförbunden Vision, Kommunal och Brandmännens Riksförbund, BRF, i november. Men BRF:s Magnus Sjöholm säger att när de kom in i bilden var de andra redan i princip överens. Förhandlingarna mellan Kommunal och SKL inleddes redan under våren.

Upprördheten är stor bland deltidbrandmännen över det nya avtalets sänkta ersättningar, vilket fått brandmän över hela landet att säga upp sig i protest. Mycket av upprördheten har också riktats mot facket Brandmännens Riksförbund, som tillsammans med Vision och Kommunal skrev under avtalet, även om de gjorde det ”under protest”.

Men nu menar Magnus Sjöholm, central ombudsman på BRF, att motparten SKL kommit överens med de andra två parterna redan innan förhandlingarna inleddes i september förra året.

– De spelade ut oss mot varandra. Det har kommit fram nu att ombudsmän från SKL kontaktade arbetsgivarna redan förra sommaren och berättade att OB-tilläget skulle försvinna. Det kan vara så att en övereskommelse mellan Kommunal, Vision och SKL gjordes redan innan förhandlingar började, säger Magnus Sjöholm.

Det kan vara så att en övereskommelse mellan Kommunal, Vision och SKL gjordes redan innan förhandlingar började.
Magnus Sjöholm, central ombudsman, Brandmännens Riksförbund

Enligt honom blev de förvånade över att ett färdigt avtal så fort kom upp på bordet, ett avtal som de andra fackliga parterna redan undertecknat. De ställdes då inför två val: skriva under eller gå ut i konflikt. Enligt Magnus Sjöholm ville inte BRF skriva under, men risken var för stor att SKL då helt enkelt skulle nöja sig med de andra parterna och stänga BRF ute.

– Det var både sannolikt och en överhängande risk. Då hade vi åkt ut från alla arbetsplatser, förlorat våra skyddsombud och allt inflytande. Med det i bagaget valde vi att skriva under i protest, men förklara att det här inte kommer att bli bra.

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL. Foto: Thomas Carlgren/SKL

Men uppgifterna dementeras av SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl. De har inte försökta spela ut facken mot varandra, menar han.

– Det har vi naturligtvis inte gjort. Så kan man inte agera. Vi har förhandlat parallellt med samtliga organisationer, inte minst BRF.

Förhandlingar inleddes inte med Kommunal redan innan sommaren 2016?

– Vi inledde förhandlingarna med samtliga parter samtidigt. Samtliga motparter har fått likalydande avtal i samma tidssnurr. Det kan ha skilt någon timme mellan parterna.

I ett mejl till Arbetaren understryker Niclas Lindahl SKL:s hållning ytterligare. Första föhandlingstillfället var i början av september och ”den första organisationen vi träffade var BRF.” Det skedde ”inga förhandlingar överhuvudtaget under sommaren.” I P4 Gävleborgs program ”Eftermiddag” ger dock Kommunals avtalschef Johan Ingeskog en annan bild.

– Vi har förhandlat under både våren, sommaren och sedan under hösten och till slut valde vi att tacka ja till ett nytt kollektivavtal, sade han den 13 januari till P4 Gävleborg.

I ett mejl till Arbetaren skriver Niclas Lindahl att vårens och sommarens förhandlingar ska ses som en följd av föregående Rib-avtal och de arbetsgrupper som följde av detta. Den åtskillnaden gör uppenbarligen inte Johan Ingeskog. I sitt mejl tillägger dock Niclas Lindahl att en förhandling aldrig startar ”med ett blankt papper, utan tar med sig kunskaper och erfarenheter från tidigare år”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984