Inrikes #7/2017

Arbetsköpare hotade slå ut den anställdes tänder

När han påtalade att det saknades pengar på företagskortet då han skulle göra materialinköp hotade arbetsköparen med att slå ut den anställdes tänder. Nu stämmer Byggnads Stockholmsbolaget, verksamt inom fastighetsservice, inför Södertörns tingsrätt. Foto: Maja Suslin/TT

En man anställd vid ett fastighetsservicebolag i Stockholm framförde klagomål. Då hotade chefen att slå in tänderna på honom. Därefter vägrade bolaget betala sista lönen. Nu tar facket fallet till tingsrätten.

Byggnads stämmer, genom LO/TCO-rättsskydd, ett Stockholmsbolag verksamt inom fastighetsservice inför Södertörns tingsrätt. Företaget ska, förutom att ha hotat en anställd, även brutit mot både kvittnings- och semesterlagen genom att vägra betala ut lön.

– Vi stämmer företaget för att medlemmen arbetat för arbetsgivaren, men inte fått ut den lön som han har rätt till, säger Kerstin Burman, förbundsjurist på LO/TCO-rättsskydd, till Arbetaren.

Mannen hade sagt upp sig och höll på att arbeta av sin uppsägningstid när han ledsnade på att det vid materialinköp åter saknades pengar på företagskortet. Han ringde då till sin arbetsköpare och framförde kritik mot hanteringen. Då hotade, enligt stämningsansökan, chefen att slå in den anställdes tänder.

– Medlemmen hade hört av sig och sagt att det fanns problem och då tyckte arbetsgivaren att han ”gnällde”, säger Kerstin Burman.

Efter händelsen sjukskrevs mannen för fysiska besvär, men när lönen för föregående månad skulle kommit in var det tomt på kontot. Han tog då kontakt med företaget som meddelade honom att hans lön kvittats mot bland annat arbetskläder som inte lämnats tillbaka och att hans firmabil inte städats ur.

– Men hans tjänst var ännu inte avslutad. Han avslutar sedan tjänsten och återlämnar kläderna, men får ändå inte ut lön och semesterersättning, säger Kerstin Burman.

Genom Byggnads krävs nu företaget på sammanlagt 100 000 kronor för brotten och den uteblivna lönen. Däremot får frågan om hotet vänta även om händelsen polisanmälts. Enligt Kerstin Burman beror det på att facket är tvunget att agera så fort som möjligt innan kvittningsfallet preskriberas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984