Stickspår #5/2017

Mona Sahlin belönas med ryktbart antipris

Mona Sahlin är ”det svenska politiska etablissemangets mest uthålliga skandalkändis”, anser Johnny Bode-sällskapet, som nu prisar den forna partiledaren och samordnaren. Foto: Johnny Bode-sällskapet/Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons. Montage: Arbetaren

Kulturpersonligheten Johnny Bode (1912–1983) brukar beskrivas som skandalmästare, kronisk mytoman och pionjär inom den så kallade könsrocken, med musikaliska verk utgivna långt före Eddie Meduzas och Lilla Lovis karriärer. Mest (ö)känd är han kanske för skivan Bordellmammas visor från 1968. Johnny Bode har på senare år gett namn åt ett eget sällskap, och sällskapet delar varje år ut ett […]

Kulturpersonligheten Johnny Bode (1912–1983) brukar beskrivas som skandalmästare, kronisk mytoman och pionjär inom den så kallade könsrocken, med musikaliska verk utgivna långt före Eddie Meduzas och Lilla Lovis karriärer. Mest (ö)känd är han kanske för skivan Bordellmammas visor från 1968.

Johnny Bode har på senare år gett namn åt ett eget sällskap, och sällskapet delar varje år ut ett eget pris. 2017 års Johnny Bode-pris går till före detta riksdagsledamoten, ministern, partiledaren och extremismsamordnaren Mona Sahlin.

Priset delas, enligt Johnny Bode-sällskapets egen beskrivning, ut till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person som under det föregående året ”agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

Priset består av ett diplom samt ett penningbelopp ”som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp på en bättre restaurang”. Dessutom får pristagaren ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på.

Det speciella med Mona Sahlin är inte varje enskild incident i sig, utan att hon i likhet med Johnny Bode aldrig slutar förbluffa allmänheten med nya tilltag.
Johnny Bode-prisets jury i sin prismotivering

Juryns motivering i år lyder:

Johnny Bode-priset delas normalt ut främst till artister och andra kulturpersonligheter. I år har vi dock valt att uppmärksamma det svenska politiska etablissemangets mest uthålliga skandalkändis. 

Det speciella med Mona Sahlin är inte varje enskild incident i sig, utan att hon i likhet med Johnny Bode aldrig slutar förbluffa allmänheten med nya tilltag. Hon har likaså haft en enorm förmåga att göra comeback.

Vi är övertygade om att vi ännu inte sett det sista av Mona Sahlin, även om hon just nu kanske befinner sig ganska långt från när hon var statsministerkandidat. Till skillnad från Johnny Bode är hon nämligen mycket socialt kompetent och har inte för vana att rasera sina inflytelserika kontaktnät.

Bland tidigare års pristagare återfinns Ken Ring, Marcus Birro och Kristoffer ”Kringlan” Svensson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga