Inrikes #5/2017

Kurs i bilförlossning då BB i Sollefteå lägger ned

Beslutet att stänga BB i Sollefteå fattades av en knapp majoritet i landstingsfullmäktige i oktober 2016. Nu anordnar ABF en kurs i bilförlossning med anledning av nedläggningen. Foto: Hasse Holmberg/TT

Från och med den sista januari tvingas många blivande föräldrar i Västernorrland åka drygt tio mil på dåligt underhållna vägar för att föda. Nedläggningen av BB i Sollefteå skapar både rädsla och oro i bygden och därför startar ABF nu en kurs i bilförlossning för att bistå med hjälp och praktisk information.

Nedläggningen av BB i Sollefteå är en del av det hårt kritiserade sparpaketet inom vården i Västernorrlands läns landsting. Blivande föräldrar kommer nu att tvingas ut på mörka och dåligt underhållna vägar i upp till mellan tio och 20 mil för att komma till förlossningsavdelningarna i Sundsvall och Örnsköldsvik. Något som skapat både oro och debatt i länet.

– Det borde ju vara en mänsklig rättighet att ha nära till sin förlossning. Att man ska få känna sig trygg när man ska föda sitt barn. Jag brukar jämföra det med att man i Stockholm skulle hänvisa födande mammor att åka upp till Gävle. Men på den sträckan är åtminstone väglaget bättre, säger Maria Dahlberg, barnmorska på Sollefteå BB och en av de som nu kommer att hjälpa till med rådgivning vid den kommande ABF-kursen i bilförlossning, till Arbetaren.

Vi betalar ju också skatt och förlossningsvården borde ju vara en del av bassjukvården kan man tycka.
Maria Dahlberg, barnmorska på Sollefteå BB och rådgivare för den kommande ABF-kursen

Hon har jobbat som barnmorska i Sollefteå i 29 år och förklarar att det känns både sorgligt och ofattbart att BB nu kommer att stängas ned. Hon berättar också att många i kommunen är oroade över utvecklingen och de långa resvägarna för de som ska föda.

– Det är klart att det känns oroligt att sitta i en bil i tio, tolv mil genom skog och glesbygd. Särskilt när det är vinter och vägarna är mörka och hala. Vi betalar ju också skatt och förlossningsvården borde ju vara en del av bassjukvården kan man tycka.

Kursen, som kommer att hållas av ABF i Sollefteå, har fått stor uppmärksamhet och kommer att handla om det praktiska inför en förlossning. Barnmorskorna kommer att försöka besvara oroade deltagares funderingar.

Mia Ahlberg är ordförande i Barnmorskeförbundet och hon reagerar starkt på den kommande nedläggningen.

– Att landsting väljer att stänga förlossningsvården och inte vård som går att planera är mycket märkligt. I Sverige har vi hårda regler och betraktar hemförlossning som något riskfyllt. Att då sätta de här kvinnorna i bil i drygt tio mil där de riskerar att föda ger därför väldigt dubbla budskap. Man lyssnar helt enkelt inte på kvinnornas behov, säger Mia Ahlberg till Arbetaren.

I själva verket är det bara ett symptom på kvinnors situation i glesbygden idag.
Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet 

Trots läget är hon positiv till den kommande ABF-kursen.

– Men i själva verket är det bara ett symptom på kvinnors situation i glesbygden idag. Kursen kommer ju för att det finns en stor oro.

Vilka är riskerna med att tvingas föda barn i en bil?

– Vi vet ju att det tack och lov ofta brukar gå bra, men att det samtidigt är en väldigt skrämmande upplevelse som varken kvinnan eller hennes partner vill uppleva, säger Mia Ahlberg.

Barnmorskeförbundet har ett inplanerat möte med folkhälsominister Gabriel Wikström där de kommer att ta upp frågan om en nationell översyn kring vad kvinnor har rätt till för vård i samband med graviditet och förlossning.

De har också varnat för att nedläggningar av BB kan få svåra konsekvenser i form av bland annat stress för gravida kvinnor, något som riskerar att påverka graviditeten och den kommande förlossningen negativt.

Beslutet att stänga BB i Sollefteå fattades av en knapp majoritet i landstingsfullmäktige i oktober 2016. Anledningen är de sparpaket som landstingsledningen drivit igenom på sammanlagt 160 miljoner kronor. Där ingår även nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus.

Nedläggningsbesluten och sparkraven orsakade förra året enorma protester i Västernorrland och i april demonstrerade bland annat drygt 20 000 personer för att rädda sjukvården i länet under parollen ”Ådalen reser sig”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga