Utrikes #4/2017

Svält ständigt hot för Jemens befolkning

Enligt FN:s barnfond Unicef är minst 4,5 miljoner människor i Jemen i behov av behandling av undernäring, däribland 2 miljoner barn. Foto: Abdulnasser Alseddik/TT

Flera miljoner jemeniter riskerar akut svält om inga åtgärder vidtas för att förbättra tillgången till mat genom humanitära insatser eller handel. Enligt FN lider redan i dagsläget uppemot hälften av det krigsdrabbade landets befolkning, så många som 14,4 miljoner människor, brist på mat.

Upp till åtta miljoner jemeniter lider allvarlig brist på mat medan ytterligare två miljoner är drabbade av akut matbrist och befinner sig bara en nivå under gränsen för hungersnöd. Det enligt varningssystemet Famine Early Warning Systems Network, som den amerikanska biståndsmyndigheten USAID står bakom.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, beräknar att uppemot hälften av befolkningen, så många som 14,4 miljoner människor, kan lida brist på mat. Och enligt FN:s barnfond Unicef är minst 4,5 miljoner människor i behov av behandling av sin undernäring, däribland 2 miljoner barn.

Den pågående konflikten mellan den saudiledda koalitionen och huthirebellerna har bidragit till matkrisen. Famine Early Warning Systems Network beskriver situationen som en av ”de största kriserna i världen när det gäller livsmedelsförsörjning”.

Det två år långa inbördeskriget har lett till tusentals döda och tre miljoner människor har drivits på flykt. Kriget har gjort det svårt för hjälporganisationer att få tillträde till drabbade områden och tillgången till mat har begränsats.

Även om distributionen av mat genom FN:s livsmedelsprogram, WFP, har bidragit till att dämpa krisen uppger Famine Early Warning Systems Network att dessa insatser i sig inte är tillräckliga för att möta behoven i landet.

Innan kriget importerade Jemen nästan 90 procent av all mat. Men konflikten har stört regeringens och den privata sektorns möjligheter att importera mat. Importen av vete, som är en basvara för jemeniter, stoppades helt i december. Utan importen kommer humanitära aktörer inte ha möjlighet att se till att matvaror finns tillgängliga lokalt.

Även om mat fortfarande finns tillgänglig på lokala marknader har höjda priser och minskade inkomster begränsat tillgången till varor. Enligt FN:s livsmedelsprogram hade priserna på bönor, socker och lök ökat med mellan 17 och 48 procent i november jämfört med före krisen.

”I ett värsta scenario där importen av mat skulle minska avsevärt under en längre tid eller där konflikten systematiskt förhindrar inflöde av mat till lokala marknader, är risken stor för svält”, uppger Famine Early Warning Systems Network.

Under 2016 gick FN ut med en vädjan om 1,7 miljarder dollar för humanitära insatser i Jemen men fortfarande saknas 40 procent av denna summa.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984