Inrikes #2/2017

”Hälsoproblem kan bero på våldsutsatthet”

De kvinnor som utsätts för våld påverkas oerhört mycket. Dessutom löper den som tidigare varit utsatt för våld större risk att bli utsatt igen. (Bilden är arrangerad) Foto: Claudio Bresciani/TT

Nästan sex av tio flickor och kvinnor mellan 15 och 22 år har utsatts för våld. Det visar en studie om våld mot unga kvinnor i Västernorrland som ingår i en doktorsavhandling som Anna Palm, doktorand vid Uppsala universitet och överläkare vid kvinnokliniken och ungdomsmottagningen i Sundsvall, skrivit, och som läggs fram den 12 januari. Arbetaren ställde några frågor till avhandlingsförfattaren.

Vad har slagit dig mest när du genomfört studien med 1 051 kvinnor mellan 15 och 22 år?

– Det har varit hur pass vanligt våldet faktiskt är och framförallt hur väldigt dåligt många av de utsatta mår. Med självskadebeteende, självmordstankar och posttraumatisk stress. De har ont i magen, huvudet och drabbas av sömnsvårigheter. En annan sak är att de som definierar sig som icke heterosexuella i dubbelt så hög grad varit utsatta för någon form av våld.

Det är viktigt att vi ser att den som blir utsatt för en viss typ av våld, till exempel sexualiserat våld, ofta blivit utsatt för även andra typer av våld.

Anna Palm.
Anna Palm. Foto: Privat

56 procent av de tillfrågade uppger att de utsatts för någon typ av våld. Det är en skrämmande hög siffra. Vad säger du om det?

– Ja, och det finns dessutom flera andra undersökningar som visar att de här siffrorna bland unga tjejer stämmer. Inte bara från ungdomsmottagningar utan även från gymnasieundersökningar.

Vad beror det här på?

– Det är naturligtvis svårt att veta, men vad vi kan säga är att våld är vanligt och att de som utsätts påverkas oerhört mycket. Dessutom ser vi att den som tidigare varit utsatt löper större risk att bli utsatt igen. Och jag tycker det är viktigt att vi ser att den som blir utsatt för en viss typ av våld, till exempel sexualiserat våld, ofta blivit utsatt för även andra typer av våld. Därför måste vi inom sjukvården bli bättre på att fånga upp de här och se att hälsoproblem kan ha sin grund i våldsutsatthet. Ofta är inte patienten medveten om att hälsoproblemen kan ha sin grund i det. Risken är då att symptom kan tolkas fel och leda till ineffektiv behandling.

Hur ska man arbeta förebyggande för att minska våldet mot unga tjejer?

– På vissa håll är Sverige ett föregångsland. Vi har väldigt låga mobbningssiffror och jämförelsevis få fall av fysisk barnmisshandel. Men vi måste lyfta upp det förebyggande arbetet. Därför är det väldigt viktigt att prata om problemen, så de blir synliga. Det här är inget nytt problem, det har funnits hela tiden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga