Utrikes #1/2017

Obligatorisk basinkomst på tvåårsförsök i Finland

Kostnaderna för Finlands basinkomstförsök beräknas landa på omkring 20 miljoner euro, motsvarande drygt 190 miljoner svenska kronor. Foto: Jens Meyer/TT

Nu införs försöket med medborgarlön i Finland. Från och med den 9 januari får 2 000 slumpvis utvalda personer i åldrarna 25 till 58 år, som har någon form av arbetslöshetsersättning eller ekonomiskt bistånd, drygt 5 000 kronor i månaden utan krav på motprestation.

Finlands tvååriga experiment med så kallad basinkomst beskrivs som ett sätt för regeringen att undersöka hur man kan skapa social trygghet som bidrar till att fler finländare känner sig delaktiga i samhället och sporrade till arbete. Kostnaderna med försöket beräknas landa på omkring 20 miljoner euro, motsvarande drygt 190 miljoner kronor.

– Experimentet ger oss information om huruvida medborgarlön fungerar eller inte, säger Marjukka Turunen som är chef vid avdelningen för juridiska ärenden vid Folkpensionsanstalten, Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, till Svenska Yle.

Beslutet om försöket med medborgarlön har debatterats flitigt i Finland det senaste året. Regeringen menar att en av tankarna är att en trygg inkomst förhoppningsvis gör att människor vågar tänka modigt framåt.

Men medan vissa avfärdat idén menar andra att experimentet innefattar för få personer och för låg ersättning. De som trots allt valts ut får behålla pengarna som sätts in på kontot oavsett om de hittar andra inkomstmöjligheter under den kommande tvåårsperioden eller inte.

De 2 000 personer som kommer att delta i försöket har valts ut slumpmässigt, men tillhör alla åldersgruppen 25 till 58 år och är medborgare som i dagsläget lever på a-kassa eller får någon form av ekonomiskt bidrag. Deltagandet är obligatoriskt för dem som valts ut och de kommer efter nästa års slut att vara med i en uppföljningsundersökning där deras situation jämförs med en annan utvald grupp som blivit utan basersättningen under de två åren.

Försöket med medborgarlön stöds av 51 procent av finländarna, medan 23 procent sagt sig vara emot basinkomst.

Tidigare i år röstade en majoritet av väljarna i Schweiz nej till ett liknande förslag. I en undersökning av EU-medborgarnas inställning till medborgarlön som genomförts av det Berlinbaserade marknadsundersökningsföretaget Dalia Research svarade 64 procent att de stödjer förlaget.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga