Inrikes

”Vi kan inte planera det hiv-preventiva arbetet”

Riksförbundet Noaks Ark – här under vandringen Walk for Life för världens hiv-smittade – har fått bromsa sin planering inför nästa år på grund av ovissheten om vad regeringens hiv-anslagsnedskärningar innebär. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens förslag om att halvera statsbidragen för arbete med hiv-prevention har mött stark kritik i veckan. Bland frivilligorganisationer som jobbar med frågan har det skapat oro inför vad som ska hända framöver. – Vi är i limbo och kan inte planera inför nästa år, säger Lena Nilsson Schönesson, ordförande för Riksförbundet Noaks ark, till Arbetaren.

Trots att det gått flera dagar sedan regeringen lade fram ett förslag om halverade statsbidrag för hiv-preventivt arbete är det fortfarande oklart vad det kommer få för konsekvenser. Både Folkhälsomyndigheten och landstingspolitiker överraskades av förslaget och menar att det inte förts någon dialog kring förändringen. Frivilligorganisationer står lika frågande och har hamnat i en situation där de kanske inte kommer veta hur deras anslag påverkas förrän till våren.

– Folkhälsomyndigheten måste ju fatta beslut om varje ansökan om bidrag som de får in, och det kommer de kunna göra först göra i december, när den nya budgetpropositionen antagits. Då får vi i värsta fall inte veta hur det ser ut för oss förrän så sent som i februari eller mars, säger Lena Nilsson Schönesson till Arbetaren.

Vi vet i nuläget inte i vilken utsträckning våra anslag och därmed vårt arbete kommer påverkas av det här.
Lena Nilsson Schönesson, Riksförbundet Noaks Ark

Hon är ordförande för Riksförbundet Noaks ark, som i år firar 30 år av arbete med hiv-frågor. Sedan 1986 har förbundet jobbat med bland annat prevention, opinionsbildning och psykosocialt stöd för personer som lever med hiv, och deras närstående. Även om det skett stora förändringar medicinskt är stigmatisering alltjämt ett allvarligt problem, säger Lena Nilsson Schönesson.

– Det är absolut ett arbete som behöver fortsätta. Men vi vet i nuläget inte i vilken utsträckning våra anslag och därmed vårt arbete kommer påverkas av det här, säger hon.

RFSU:s ordförande Kristina Ljungros menar att regeringen nu riskerar att dra undan mattan för det hiv-preventiva arbetet.
RFSU:s ordförande Kristina Ljungros menar att regeringen nu riskerar att dra undan mattan för det hiv-preventiva arbetet. Foto: RFSU

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, säger att förbundet länge efterfrågat en höjning av statsbidragen, eftersom de legat på samma nivå i många år. Hon berättar också att en nationell strategi för arbete med hiv-prevention förväntas komma i vår och är förvånad över att regeringen föreslagit en budgetförändring innan den hunnit presenteras. Nu försöker RFSU följa upp vad förslaget kan få för effekter på lokal nivå och uppvakta politiker inför riksdagens budgetbeslut i december.

– Sverige har varit framgångsrikt på det här området. Det är mycket som har fungerat väl och nu riskerar man att dra undan mattan för det arbetet, säger Kristina Ljungros.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga