Krönika: Ung och inlåst

Hur ljuset faller

"Om vi är snälla och sköter oss så kan vi få som bonus att vara ute på rastgården i någon timme", skriver 'Agnes'. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Agnes vill ut i sommaren. Hon vill träffa sin mormor och sin nyfödda kusin. Men hon sitter frihetsberövad och ser sin tillvaro som en lång korridor. Möjligtvis kan hon få komma ut någon timme på rastgården. Och kanske blir det Gröna Lund – men bara om hela gruppen sköter sig.

Sommar. Fint väder. Varmt. 27 grader. Gröna Lund eller Liseberg? Åka till mormor kanske, eller till sin sommarstuga är vad de flesta gör på sommaren.

Jag? Det enda jag har är en lång korridor, ett vardagsrum och fyra väggar som jag kan låsa in mig i om jag får för mig att stänga av världen lite.

Skriva för förändring
Skriva för förändring Logga: Jacqueline Forzelius

Om vi är snälla och sköter oss så kan vi få som bonus att vara ute på rastgården i någon timme. Låter kanske konstigt för dem som är fria. Som lever som de vill. För dem är en timme ute är ingenting. För oss. Hela världen.

Upp till morgonmötet. Grupp. Städ och KP-samtal (samtal med kontaktperson, redaktörens anmärkning). Allt för att kunna åka ut och ta en cigg någonstans utanför stängslen. För att höra fåglarnas ljuva sång. För att se lite människor. Känna lukten av klippt gräs och känna att vi också har de ljusa dagarna.

Gröna Lund är inplanerad till sommaren. Men får vi åka? Det vet man aldrig.

Sommar. Vad jag skulle vilja är att åka med min familj till Polen och träffa min nyfödda kusin. För att träffa min mormor som snart når sitt slut. Men vad jag får är inte så mycket.

Jag försöker ändå glädja mig åt de små sakerna jag får göra. Som en utflykt till Gamlestaden. Allt för att nå himmelen för en sekund och sedan falla. Falla in i mörkret.

Gröna Lund är inplanerad till sommaren. Men får vi åka? Det vet man aldrig. Upp till gruppen. Allt ligger inte på mig utan på andra människor jag bor med. Skitsamma om jag sköter mig. Det skiter de i.

Ett tips. Ett tips till er som är lika frihetsberövade som jag. Skaffa dig en sysselsättning i sommar. För där vi bor, där vet man aldrig på vilken sida av huset ljuset faller på.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp