Inrikes

Över 20 000 Ådalenbor mot nedskärningar

Enligt arrangörerna samlades närmare 25 000 personer i centrala Härnösand för att demonstrera mot nedskärningarna i vården. Foto: Mats Andersson/TT

Vreden mot Landstinget Västernorrlands nedskärningar i vården växer. På söndagen demonstrerade mer än 20 000 personer. Det är andra vårdprotesten som samlar över 10 000 upprörda Ådalenbor.

I Härnösand samlades på söndagen över 20 000 personer för att demonstrera mot Landstinget Västernorrlands långt gångna planer på nedskärningar inom vården. Enligt arrangörerna, aktionsgruppen Ådalen reser sig igen, var det närmare 25 000 personer på samlingsplatsen i centrala Härnösand.

Stefan Kanerva är en av de som tagit initiativ till söndagens demonstration.

Man tycker att det är viktigt att ha en bra vård och ordentlig akutsjukvård i hela länet.
Stefan Kanerva, aktionsgruppen Ådalen reser sig igen

Uppslutningen var riktigt bra. Större än vad jag har förväntat mig. Man tycker att det är viktigt att ha en bra vård och ordentlig akutsjukvård i hela länet. Stämningen är beslutsam och jag tror att om inte landstinget backar från sina dåliga förslag så kommer de få det jobbigt framöver, säger han.

Det krisande landstinget ska spara 250 miljoner fram till 2018. 160 av dessa ska tas från specialistsjukvården. Om den socialdemokratiska majoriteten i landstinget klubbar igenom den nuvarande planen innebär det en drastisk förändring i tillgången till vård för Ådalenborna.

Sparplanerna innebär en total nedläggning av kvinnosjukvården, BB, kirurgin, och ortopedin i Sollefteå. Akutvården flyttas till Örnsköldsvik. Från Härnösand flyttas rehabmedicinen till Sundsvall.

– Kostnaden kommer att öka och vården kommer att bli sämre. Det kommer att innebära att folk är tvungna att åka väldigt långt, upp till 20 mil till akutsjukhuset i stället för 10 mil i dag, säger Stefan Kanerva.

Motståndet mot planerna ökar i styrka. I oktober demonstrerade närmare 15 000 människor i Kramfors för bevarandet av Sollefteå sjukhus.

Det finns inte skäl att ändra något i i fullmäktige.
Erik Lövgren, ordförande, S, Landstinget Västernorrland

Arbetaren har sökt Erik Lövgren, socialdemokratisk ordförande i Västernorrlands landstingsstyrelse. Hans politiska sekreterare Kim Lundin lovar att ordföranden ska återkomma med skriftliga svar på tidningens frågor under tisdagen, men så sker inte. Men Erik Lövgren kommenterade demonstrationen i tidningen Örnsköldsviks Allehandas livesändning på nätet.

– Det finns inte skäl att ändra något i i fullmäktige, men vi måste naturligtvis ta intryck av de synpunkter som kommer, sade han i livesändningen medan demonstrationen pågick.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga