Bergmark i fin form

Böcker

En av Arbetarens särskilda favoritlivsbetraktare är journalisten och förlagsredaktören Stefan Bergmark. Nu har han kommit med sin tredje krönikesamling Rapporter från verkligheten samt en och annan dröm (Bokförlaget Norlén & Slottner).

Det är inte tyckande i största allmänhet utan välförankrade bilder av politik och media, tendenser och myter, ofta från den egna horisonten Malmö (som också också får brallorna neddragna en smula – till kanske någon förargelse för svärmaren, men inte helt avskräckande för den allmänt anstuckne).

Krönikorna, vars rubriker ofta är små mästerstycken i sig själva, som ”Hur dum är egentligen mänskligheten?”, ”Fackkamp utan partipamp”, ”Livspusslet, staten och kapitalet” och ”Nerpissad offentlighet”, börjar ofta med en reflektion kring en artikel eller ett tv-program som blommar ut i ett helt litet föredrag – påläst, underhållande och bestickande. Dogmatismen lyser med sin frånvaro.