Spisen – ett hot mot Indiens kvinnor

Indiska kvinnor lagar ofta mat på kol- eller vedspisar. Här protesterar kvinnor mot höga bränslepriser som gör att miljontals fattiga hushåll inte har råd med en säkrare spis. Foto: Altaf Qadri/TT

Enligt Världshälsoorganisa­tionen WHO dör 4,3 miljoner män­niskor i förtid varje år på grund av luftföroreningar inomhus, främst i hem där maten lagas på spisar med kol, ved eller biomassa. I Indien innebär spisen en livsfara för miljontals kvinnor som inte har råd med en gasspis.

Kehmli Devi är från en by i den nordliga delstaten Uttarakhand i Indien. Hon är en av många miljoner indiska kvinnor som tvingas använda vedspis eftersom familjen inte har råd att köpa gas. Den ständiga jakten på ved är en jobbig syssla, men hon har inget val. 

– Det kan ta upp till sex timmar om dagen och vi måste gå långt in skogen för att hitta veden. Men den är gratis, säger hon. 

Att köpa en gastub är inget alternativ för familjen, vars samlade månadsinkomst ligger på motsvarande 450 kronor i månaden. De har inte råd att lägga ett öre extra på ett renare bränsle. Över hela Indien är situationen densamma i mängder av hem. 

– Om min man tjänade bättre skulle vi gå över till gas, berättar Zeba Begam, som bor i byn Rakh, i delstaten Kashmir. 

Men eftersom även hennes familj är fattig så är det eldning med ved som gäller. Detta trots alla de hälsoproblem som vedeldning anses orsaka. 

WHO beräknar att tre miljarder människor på jorden använder sig av ved, kol eller biomassa för att värma sina bostäder och laga mat. Men när dessa material eldas i stängda utrymmen utsätts människor för kemiska substanser och mikroskopiskt små partiklar som kan ta sig in i blod, lungor och celler. Uppskattningsvis 4,3 miljoner människor dör varje år i sjukdomar som dessa luftföroreningar orsakar, i form av bland annat lunginflammationer och lungcancer. 

Andra studier visar samtidigt att luftföroreningar inomhus har särskilt skadliga effekter på barn, som har lättare att drabbas av lungsjukdomar än vuxna. Överlag är det just barn och kvinnor som drabbas värst.

Problemen är globala, men Asien är en region där luftföroreningar inomhus anses vara ett extra stort problem, och Indien är ett land som är särskilt utsatt. Officiell statistik från 2011 visade att det finns närmare 142 miljoner hushåll på den indiska landsbygden där familjerna är beroende av ved eller biomassa för att driva sina spisar. 

Indiska regeringar har sedan länge uppmuntrat befolkningen att byta till gastuber genom att erbjuda subventioner – trots detta har priserna förblivit för höga för många familjer. 

WHO har påpekat att problemen med de vedeldade spisarna har en direkt koppling till barnadödligheten. Dessutom hämmar kvinnornas ständiga arbete med att leta ved jämställdheten, eftersom det tar mycket tid som annars skulle kunna användas för studier eller lönearbete.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga