Inrikes

Nya stridsåtgärder mot Aleris

Enligt de anställda innebär ParaGå en drastisk försämring av både arbetmiljön och vårdens kvalitet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den syndikalistiska sektionen på vårdföretaget Aleris har kallat till sympatiaktioner från syndikalister i hela landet. Protester mot det kritiserade tidsrapporteringssystemet ParaGå ska genomföras utanför flera av företagets lokaler i helgen.

Konflikten mellan den syndikalistiska hemtjänstpersonalen och vårdföretaget Aleris, om det elektroniska tidsrapporteringssystemet Paragå, fortsätter.

Nu kallar den syndikalistiska Södermalms Hemtjänstarbetares Driftsektion till sympatiaktioner. Protestaktioner hålls i dag torsdag i Göteborg och dessa följs av aktioner i bland annat Malmö och Stockholm.

– Vi vill inte övervakas på jobbet på det sätt som de sysslar med. Det märktes tydligt förra gången vi gjorde en liknande grej, att folk håller med oss i den här frågan, säger Michael Färdigh, ordförande i Göteborgs social- och vårdsyndikat innan torsdagens aktion i Göteborg.

ParaGå innebär att de anställda är tvungna att via sms registrera sig varje gång de kommer hem till brukarna och när de går.

Avvikelser från det minutiösa schemat resulterar i klagomål från cheferna. Enligt de anställda innebär det en drastisk försämring av både arbetmiljön och vårdens kvalitet.

– Förr handlade det åtminstone delvis om hur de äldre mådde. Nu har det bara blivit löpande band. Det är inte värdigt för oss eller för de äldre, säger Dennis Jörnesten, från Södermalms Hemtjänstarbetares Driftsektion.

Driftsektionen som i oktober lade tidsrapporteringen i blockad blev kort därefter lockoutade av arbetsköparen och gick därför ut i strejk. Trots flera förhandlingar har frågan ännu inte lösts.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp