Inrikes

Dramatisk ökning av våld mot romer

Kronofogden avhyste med hjälp av polisen omkring hundra EU-migranter från Rumänien från ett tältläger i Sollentuna i våras. Foto: Lars Pehrson/TT

Hot, misshandel, vräkningar och bränder. Situationen för romer som tigger på Sveriges gator är allvarlig och visar på en utbredd antiziganism. Det ­menar experter som Arbetaren talat med.

Så sent som i helgen attackerades två romska EU-migranter när de låg och sov i sin bil av en aggressiv mobb i Habo utanför Jönköping. Paret vaknade av att flera människor började skära sönder bildäcken och slå sönder en av backspeglarna. Enligt Jönköpingspolisen ska mannen i bilen sedan ha fått ett knytnävsslag i ansiktet innan de skräckslagna hann lämna platsen.

Händelsen är bara en i raden där romska EU-migranter attackerats
i Sverige den senaste tiden. I måndags kom bland annat domen mot den butiksägare som åtalats för att ha tömt två hinkar vatten över en kvinna som tiggde utanför Hemköp i Göteborg. Nyligen åtalades också två män i 20-årsåldern för att ha sprutat ned en kvinna med avgaser från sin bil i centrala Örkelljunga där hon tiggde pengar, och i Stockholm avled en 41-årig tvåbarnsfar från Rumänien efter en brand i migrantlägret i Högdalen för bara några månader sedan. Arbetaren har tidigare även skrivit om vräkningarna av romer och de många anonyma uppmaningar till bland annat mordbrand som finns på internetforumet Flashback.

Enligt Claes Haglund, som är projektledare vid Stadsmissionen i Göteborg, har våldet och trakasserierna mot tiggare ökat dramatiskt de senaste åren. Han säger i en intervju med Aftonbladet att han dessutom befarar att det kommer att öka. Det har också rapporterats om flera fall där polis och väktare har kört bort romer som tigger från gallerier och gator i bland annat Borås, Stockholm och Norrköping.

– Mörkertalet är enormt stort, få anmäler då de vet att det sällan leder någon vart, säger Heidi Pikkarainen som är huvudsekreterare vid Kommissionen mot antiziganism, till Arbetaren.

Hon pekar på att det bara är en bråkdel av alla hatbrott och trakasserier mot romer som kommer upp till ytan och menar också att det senaste årets politiska debatt har påverkat attityden hos allmänheten.

– Det spelar så klart in. Att det bara går att politiskt mobilisera mot en utpekad grupp i samhället säger mycket om hur legitim antiziganismen är i dag.

I just småländska Habo där en mobb alltså nyligen attackerade ett sovande par skrev det moderata kommunalrådet Thomas Werthén så sent som i våras på ­
ett chattforum på kommunens hemsida att tiggare lever gott och uppmanade människor att sluta skänka pengar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga