Utrikes

Syrien: ”Många är besvikna på omvärlden”

På den syriska sidan i gränsstaden Kobane väntar familjer på att få gå över gränsen. Turkiska soldater håller flyktingarna på avstånd med hjälp av taggtråd och vapen. Foto: Heike Hansel/TT

FYRA FRÅGOR TILL... … frilansjournalisten Joakim Medin, som bland annat skriver för Arbetaren och som är på plats i den kurddominerade syriska gränsstaden Kobane där Islamistiska staten, IS, just nu går till hårda anfall.

Kan du beskriva läget där du befinner dig?

– Jag står på ett tak här inne i centrala Kobane och tittar på när amerikanska bombflyg attackerar IS från luften just nu. De befinner sig bara sex kilometer härifrån och vad jag har hört så har de just träffat en av IS stridsvagnar. Men ändå är stämningen ganska lugn här inne trots att det dundrar för fullt runt omkring.

Vad säger folk som du pratar med?

– Moralen är hög och de kurdiska försvarsstyrkorna i staden är väldigt disciplinerade. Folk slåss för allt vad de har för att stå emot IS. De amerikanska planen lugnar lite och människor börjar ta sig tillbaka efter att ha flytt – de vill kämpa. Men många är också besvikna på omvärlden. Staden har varit attackerad i mer än ett år och det är först nu det börjar få uppmärksamhet.

Du har sett mycket under den vecka du varit där. Kan du försöka beskriva något?

– Det har bombats väldigt mycket. IS är ganska dåliga skyttar så ibland slår det ned granater i sanden utanför staden men ibland träffar de ju bostadshus. Bara den senaste veckan har jag sett fem lik och häromdagen hjälpte jag till att begrava en ung man som fått huvudet bortsprängt när han var på väg mot den turkiska gränsen. Det var fruktansvärt äckligt och alla hans familjemedlemmar stod bredvid och grät.

Hur är det med din egen säkerhet?

– Jag tror inte att jag ska stanna här särskilt länge till. Jag är ensam västerländsk journalist på plats.

Uppdaterat: Joakim Medin skriver på fredagen på twitter att han evakuerats från Kobane tillsammans med tusentals civila ut i öknen, och att IS befinner sig omkring två kilometer bort från dem.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga