Opinion

Något gnager med doulorna

Vet du vad en doula är? Enligt Wikipedia är det ”en kvinna som ger en födande kvinna och hennes eventuella partner kontinuerligt emotionellt stöd under en förlossning.” Jag ska erkänna att jag stört mig på detta med doulor, utan att riktigt kunna sätta fingret på varför. Kanske för att alla kvinnor och deras partners borde […]

Vet du vad en doula är? Enligt Wikipedia är det ”en kvinna som ger en födande kvinna och hennes eventuella partner kontinuerligt emotionellt stöd under en förlossning.” Jag ska erkänna att jag stört mig på detta med doulor, utan att riktigt kunna sätta fingret på varför. Kanske för att alla kvinnor och deras partners borde få emotionellt stöd under sina förlossningar, genom samhällets försorg. Förekomsten av doulor manifesterar sjukvårdens misslyck- ande.

Det är helt åt skogen att kvinnor inte får tillräckligt god vård. Kvinnliga Läkares Förening, KLF, slog under våren larm om att ersättningssystemet i vården gör det till en dålig affär för sjukhusen att ta hand om kvinnor. Till exempel ersätts behandlingen av en patient med ”Buksmärta utan närmare specifik orsak” med 3 088 kronor medan ”Graviditetsrelaterad buksmärta” bara ger 1 909 kronor. En skillnad på 1 179 kronor. På samma vis ger

”Urinvägsinfektion utan närmare specifik orsak” 3 502 kronor, och gissa vad ”Urinvägsinfektion efter förlossning” ger? 1 909 kronor, varken mer eller mindre.

För ett år sedan skrev jag ned dessa och andra exempel på diagnoser och kronor och skickade till olika journalister i hopp om att de skulle skriva några rader om saken. Om jag fått bestämma hade det blivit löpsedlar. KVINNO- DISKRIMINERINGS-CHOCK. Intresset var dock minst sagt ljumt.

Kvinnors hälsa är helt enkelt ingen bra affär för kliniker som behöver hålla budget och heller inget man säljer lösnummer på. Där samhället sviktar tar sig andra krafter fram, både kommersiella och ideella. Förlossningsförberedande kurser som förut tillhandahölls av mödravården ses nu som så knapphändiga att företag kan ta flera tusen för liknande kurser i privat regi, och fylla dem.

Trots att jag lägger alla ovanstående kort på borden är det ändå något som gnager mig med doulorna. Är det påståendet att doulan måste vara en kvinna? Ja, delvis. Jag har själv förlösts av män två gånger. Men det är också något annat, fenomenet vi fotbollsfantaster kallar medgångssupportrar. Ni vet, de som gärna kommer på matcher när laget leder serien men aldrig skulle åka på en bortamatch på en grusplan i Knäckebrohult vid hot om nedflyttning till serien under. Doulor är kvinnovårdens medgångssupportrar. De finns där när det ska födas friska små rosiga barn till friska profylaxkursade mödrar.

Vilken tur att det blåser nya vindar från väst: i USA finns nu ”full spectrum doulas” som stödjer kvinnor också vid abort, missfall och dödfödslar. Frågan är om sådana får plats i rådande svensk hegemoni att förlossningar alltid är ”naturliga”, vad nu det betyder.

Och frågan är framför allt varför sjukvården inte förmår ge kvinnor den vård och det stöd de behöver, i både naturliga och så kallade onaturliga situationer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga