Fängelse för nazistattack i Kärrtorp

Tre män som anses varit ledande i Svenska Motståndsrörelsens attack på en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i Stockholm i december har fått sina domar i tingsrätten.
De får mellan sex och åtta månader i fängelse.

Inrikes
I rättssalen. Emil Hagberg till höger i vit tröja, till vänster hans försvarare Thomas Weilander.
Foto: TT

Emil Hagberg, utpekad som så kallad ”nästeschef” i Stockholm, fick åtta månader, och Joakim Blixt Eriksson fick sex månader för våldsamt upplopp. Peter Jusztin fick sex månaders fängelse för vapenbrott och brott mot vapenlagen. Ytterligare fyra yngre nazister döms till samhällstjänst.

Det var på onsdagen ännu inte klart om domarna kommer att överklagas.

Straffen är i linje med de som utdömdes för våldsamt upplopp i samband med Nationalsocialistisk Fronts demonstration i Nora i Bergslagen 1 maj 1998. Även då dömdes nazister till några månader i fängelse.

De vänsteraktivister som dömdes hårdast för upploppen i Göteborg i samband med EU-toppmötet 14–16 juni 2001 fick i tingsrätten fängelsestraff på som mest fyra år. Dessa justerades i högsta domstolen ned till omkring ett och ett halvt år.

En av de som försvarade demonstrationen i Kärrtorp sitter fortfarande häktad misstänkt för dråpförsök. En annan har häktats i sin utevaro misstänkt för dråpförsök för att han ska ha tryckt en flaggpinne i ansiktet på en anfallande nazist. Flera andra har åtal att vänta för våldsamt upplopp.