Utrikes

Brittiska regeringen pressar medierna

Entrén till den brittiska tidningen The Guardian och dess systertidning The Observer. I augusti kom agenter från MI 5 och tvingade journalister att slå sönder hårddiskar. Foto: Raphael Satter/TT

I Storbritannien fortsätter premiärminister Cameron att gå till hård attack mot landets medier. I veckan hotade han med att regeringen kan ingripa om inte tidningen The Guardian slutar att publicera avslöjanden om den amerikanska underrättelsetjänstens avlyssningsoperationer i Europa.

Det var redan i augusti som flera agenter från den brittiska underrättelsetjänsten MI5 kom till tidningen The Guardians kontor i London. Agenterna tvingade journalister att slå sönder hårddiskarna till tidningens datorer med hammare. En, enligt många, symbolisk handling och en skrämseltaktik från regeringens sida för att få stopp på rapporteringen om hur NSA, den amerikanska underrättelsetjänsten, ska ha avlyssnat miljontals européer.

The Guardian hade givetvis kopior på allt sitt material förlagda på servrar utanför landet, bland annat i USA, där de känsliga uppgifterna alltså har sitt ursprung men där pressfriheten är lagskyddad på ett helt annat sätt än i Storbritannien. 

Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, är upprörd över den brittiska regeringens agerande.

– Det här är en stor skandal. Europas medborgare har rätt att veta att vi är avlyssnade och det David Cameron försöker göra nu är precis det som den svenska regeringen och flera andra rege­ringar gjorde under andra världskriget, nämligen att stoppa pressen från att sprida viss typ av information, säger han.

Enligt Ola Larsmo måste den samlade europeiska presskåren nu göra allt de kan för att stödja sina brittiska kollegor. Storbritannien har nämligen ingen grundlagskyddad pressfrihet, utan har i stället haft frihet att rapportera via informella överenskommelser med landets regeringar. Det finns därmed en möjlighet för regeringen att få en domstol att lagligen förbjuda medier från att fortsätta rapportera om de kontroversiella avlyssningsuppgifterna.

Premiärminister David Cameron sade under en debatt i parlamentet i måndags att The Guardian publicerat uppgifter om både USA:s och Storbritanniens underrättelsetjänster som kan komma att göra Storbritannien mindre säkert framöver. Cameron ville inte heller ge något ­beröm till tidningen för dess avslöjande om hur NSA avlyssnat Tysklands förbundskansler Angela Merkels telefoner.

– Jag tror att det är mycket bättre att vädja till tidningarnas känsla för socialt ansvarstagande. Men om de inte visar lite socialt ansvarstagande kommer det bli mycket svårt för regeringen att inte agera, sade premiärministern i stället. 

Det är knappast någon hemlighet att den brittiska underrättelsetjänsten har ett nära samarbete med andra engelskspråkiga underrättelsetjänster runt om i världen. Bland annat spelar den en viktig roll för amerikanska NSA i jakten på information. Enligt flera bedömare gör detta faktum det extra svårt för David Cameron att kritisera USA.

Ola Larsmo hoppas nu att The Guardian och andra brittiska medier står på sig och inte ger ­efter för premiärministerns hot.

– Det är en väldigt allvarlig situation som uppstått då det inte handlar om en enskild politiker som försöker tysta media utan om premiärministern med hela den brittiska staten bakom sig. 

– Det är ett stort hot mot media från den brittiska statsmakten. Jag hoppas därför att The Guardian fortsätter att agera som ansvarsfull media och låter befolkningen fortsätta få ta del av informationen kring avlyssningen. Något som skulle skada demokratin på allvar är om det inte kom ut, säger han.

Han efterlyser också större stöd från andra medier i framför allt Europa och säger att pressen, trots hot från staten, brukar gå vinnande ur liknade strider.

– Det här är knappast någon vänster- eller högerfråga utan berör alla pressfrihetsvänner runt om i världen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga