Debatt

”Arbetslinjen motverkar en hållbar utveckling”

Till skillnad från en arbetslinje behöver vi en ”Livslinje” som ger balans mellan arbete, livskvalitet och miljö”, skriver veckans debattörer. Foto: Scanpix

I arbetslinjens Sverige har klyftorna blivit större. Är du inte anställd och inte äger kapital är du inte legitim. Med myndigheternas hjälp ska människor tvingas in i en produktion som gör allt för att rationalisera bort folk. Vi behöver i stället för arbetslinjen en ”livslinje” som ger balans mellan arbete, livskvalitet och miljö, där folkets behov av trygghet går före finanssektorns rätt att tjäna pengar, skriver veckans debattörer.

Arbetslinjen anses vara garanten för människors välfärd och trygghet. I stället har den utvecklats till vad Patriot act är för USA. För att säkerställa skuldekonomins fortlevnad ska den som har det sämst ställt vara solidarisk med dem som har det bäst ställt. Är du inte med oss så är du emot oss! Den som kritiserar arbetslinjen är emot ”oss”, vem nu oss är.

Den amerikanske lagstiftaren, historikern och talmannen Robert C. Winthrop sade redan 1864, då finansministern avgått efter anklagelser att spekulanter intrigerat för att förlänga inbördeskriget för ekonomisk vinning: ”Påstådd patriotism kan användas som täckmantel för en mängd synder.” ­

I arbetslinjens Sverige har klyftorna blivit större, inte bara mellan dem som har lönearbete och dem som äger mest utan mellan anställda och anställningslösa. Sedan 1980-talet har kapitalägarnas inkomster i relation till lönerna ökat dramatiskt. Trots detta har den som är heltidsanställd relativt bra ekonomi. Arbetsmarknaden har splittrats och fler har osäkra anställningar än tidigare. Dessutom har många trängts ut från arbetsmarknaden på grund av besparingar i offentlig sektor och rationaliseringar i privat sektor på grund av överskotts- och vinstkrav. En ny rapport från Försäkringskassan konstaterar dessutom att fler anställda lider av ohälsa än tidigare på grund av arbetsmarknadens villkor.

Arbetslinjen blir Anställningslinjen. Är du inte anställd och inte äger kapital är du inte legitim. Tillväxtekonomin genererar arbetslöshet. Ser man orsaken som lata människors ovilja sätter man press på dessa genom tuffare villkor från myndigheter, senast genom riksdagsbeslut den 13 mars om förändringar i a-kassan. Med 10–20 personer på varje ledigt jobb vet alla 420 217 arbetslösa patrioter innerst inne att otrygghet är motsatsen till välfärd.

Anställningslinjen blir Byråkratilinjen. Med myndigheternas hjälp ska människor tvingas in i en produktion som gör allt för att rationalisera bort folk. Om produktionen och anställningar skulle öka i samma takt som kapitalet och befolkningsökningen, minskar miljöresurserna i en extrem takt. Arbetslinjens mål blir därför ohållbart, socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Vi behöver en ”livslinje” som ger balans mellan arbete, livskvalitet och miljö, där folkets behov av trygghet går före finanssektorns rätt att tjäna pengar. En linje där fördelningen av pengarna inte är beroende av tillgången på lönearbete. Då uppnår vi individens och kollektivets frihet i solidaritet med miljön.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984