Inrikes

ENKÄT: Jobbpaktens fackliga kritiker

1. Är introduktionsanställningar lönedumpning?2. Vad är den största bristen med dem?3. Gör facken fel när de går med anställningsformen? Liv Marend, generalsekreterare, SAC – Syndikalisterna 1. Som förslaget är utformat är det en överhängande risk att få väldigt rabatterad arbetskraft. 2. Att det inte är riktiga jobb. Det behövs inga fler åtgärder, det som ungdomar […]

1. Är introduktionsanställningar lönedumpning?
2. Vad är den största bristen med dem?
3. Gör facken fel när de går med anställningsformen?

Liv Marend, generalsekreterare, SAC – Syndikalisterna

1. Som förslaget är utformat är det en överhängande risk att få väldigt rabatterad arbetskraft.

2. Att det inte är riktiga jobb. Det behövs inga fler åtgärder, det som ungdomar behöver är riktiga arbeten. De här anställningarna ger en osäker tillvaro. Man skapar ett a och b-lag, i stil med Fas3, där unga måste vänja sig vid att vara ett undantag på arbetsmarknaden på kort sikt. På lång sikt kanske även andra grupper inkluderas.

3. Fackföreningarnas roll är att omfatta och föra fram krav från alla som lönearbetar. Nu är det som om man skiter i dem som är under 25. Man borde jobba på att sänka pensionsåldern eller arbetstiden och på så sätt skapa fler jobb. Det är inte fackföreningars roll att sälja unga till rabatterat pris.

Lars Lindgren, ordförande Transportarbetarförbundet

1. Det dumpar ingångslönerna. De ser det som en avtalsmässig lön, men du är tvungen att vara kvar på arbetsplatsen till 100 procent. Det är ett sätt att få billigare arbetskraft. Det ser fint ut och man kan frisera siffrorna och säga att arbetslösheten sjunkit.
– Man måste få ungdomar i arbete, men från fackligt perspektiv är det viktigaste att hålla upp villkoren så högt som möjligt. Man drar ned lägstalönerna och då drar man ned hela lönekakan. Jag är inte alls förtjust i den utvecklingen.

2. Jag tror inte att det blir något särskilt av utbildningen. Om du tänker dig en bensinstation. Det huvudsakliga jobbet på bensinstation är att stå i kassan, packa upp varor och steka korv. På 75 procent ska jag stå i kassa, packa upp varor och steka korv. På de andra 25 procent ska jag lära mig att stå i kassa, packa upp varor och steka korv. För mig går det inte ihop.

3. Jag lägger inga aspekter på hur de andra hanterar det. Jag vill bara konstatera att vi inte tänker ha några introduktionsavtal där man sänker ingångslönerna.

Eskil Rönér, ordförande Hamnarbetarförbundet

1. Ja, det är bara ett sätt att skapa billig arbetskraft för arbetsgivare. Det är helt enkelt lönedumpning på skattesystemets bekostnad. Ännu ett sätt att plocka skattepengar och lägga i ägarnas fickor. Ska man in på arbetsmarknaden ska man in och få betalt till de villkor som gäller.

2. Man har inte preciserat utbildningsdelen. Risken är att man får jobba de 25 procenten också. Men det blir också en konkurrens som tvingar lönerna nedåt.
– Står du där som 35 åring och vill ha en plats och så sitter arbetsgivaren på andra sidan och säger att de kan ta in ett gäng ungdomar – det är klart att det kommer att bli ett konkurrensmedel.

3. Ja, men det är lätt för oss att säga. Vi kommer förmodligen inte att påverkas i den här branschen och behöver inte ta i det.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga