Sydafrika: Poliser kan åtalas

De sydafrikanska poliser som sköt ihjäl 34 gruvarbetare vid platinagruvan Marikana nordväst om Johannesburg i augusti kan komma att åtalas för mord. Det uppger en källa som arbetar med utredningen till nyhetsbyrån IPS.

Utrikes
Gruvarbetare marscherade i måndags till Lonmingruvan för att stoppa produktionen.
Foto: Themba Hadebe / SCANPIX

Massakern den 16 augusti, då 34 sydafrikanska arbetare sköts till döds av polis vid en platinagruva ägd av bolaget Lonmin, beskrivs som den blodigaste i landet sedan apartheidsystemet avskaffades. Det är oklart varför polisen öppnade eld. En oberoende utredning av ­polisens agerande har tillsatts, och sedan obduktionerna av de döda arbetarna visat att många av dem sköts i ryggen då de flydde från ­polisen, väntas de inblandade poliserna åtalas för mord. 
– Vi kommer att fullfölja utredningen och poliserna kommer att åtalas. Det var bara ett fåtal gruvarbetare som hade direktkontakt med polisen och som sköts framifrån, uppger en person som arbetar med utredningen till nyhetsbyrån IPS.

Men uppgifterna att majoriteten av gruvarbetarna sköts i flykten går stick i stäv med polisens version att man öppnade eld i självförsvar när de strejkande gruvarbetarna, beväpnade med käppar och macheter, anföll.

Först greps 270 gruvarbetare och anklagades för våld och olaga ­vapeninnehav, mord och mordförsök. Den 3 september drogs dock anklagelserna tillbaka. Gruvarbetarna ska nu enbart närvara i rätten i februari 2013.
– Jag tror inte att det finns något intresse av att åtala högt uppsatta personer. Vi har sett det förr i fråga om politiker som åtalats och som undsluppit stränga straff eller där åtalet har hävts, säger Shawn Hattingh, forskare vid den sydafrikanska organisationen International Labour Research and Information Group.
– Lonmins ledning kommer inte att åtalas. De som sköt kommer att åtalas, men de följde order.

­

Moses Dlamini, som arbetar med utredningen av dödsskjutningarna vid gruvan, vill inte bekräfta uppgifterna om eventuella åtal eller innehållet i obduktionsrapporterna.
– När utredningen är klar kommer innehållet vidarebefordras till åklagarmyndigheten för ett beslut om huruvida någon bör åtalas eller ej. Om åklagarmyndigheten beslutar att väcka åtal kommer de misstänkta att åtalas och ställas inför rätta. Men vår undersökning har inte slutförts och vi har inte ens fört diskussioner med åklagarmyndigheten än, säger Dlamini.

Shawn Hattingh säger att det måste klargöras vem som gett order om att öppna eld mot gruvarbetarna.
– Det är inte första gången som arbetare dödats. Om du tittar på säkerheten vid gruvorna så är den väldigt hård. Lokalbefolkningen är avskuren från sin egen mark med taggtråd. Gruvarbetare måste varje dag passera genom säkerhetskontroller med beväpnade vakter. De övervakas en stor del av arbetstiden – det är en militariserad miljö, säger Hattingh.