8 av 10 S-toppar mot vinstförbud

En stor majoritet av de socialdemokratiska partitopparna säger nej till vinstförbud. Detta samtidigt som en än större del av väljarna är för.

Inrikes
Lars Bryntesson.
Foto: Ryno Quantz

Åtta av tio ledande s-politiker ­säger sig nu vara motståndare till ett ­totalförbud mot vinst i välfärden. Det visar en enkät som tidningen ­Dagens samhälle genomfört. Av de 50 tillfrågade kommunal- och landstingsråden var det bara fem som fortfarande förespråkade förbud.

Samtidigt har de senaste årens många vårdskandaler skapat en allt starkare opinion mot de privata vårdföretagen. Detta inte minst bland partiets egna väljare. Enligt en undersökning utförd av Novus opinion i somras anser 85 procent av de socialdemokratiska väljarna att vinst i välfärden bör förbjudas.

Lars Bryntesson i Socialdemokraternas distiktsstyrelse i Stockholms län tror att väljarna saknar insyn i processen.

– Jag tror att väljarna är trötta på privatiseringen. Man är trött på den kravlöshet som moderaterna drivit fram. Det är klart att de reagerar och det är sunt att man gör det. Men som offentlig företrädare ser man att det är mer komplicerat, säger han.

Enligt Lars Bryntesson skulle det vara lätt att vara populistisk och kräva förbud, men att det i ett ställningstagande måste vägas in att ”vi själva har sett att det är önskvärt med alternativ.”
– Valfrihet är för den rike. Valmöjlighet är att möjliggöra för människor, oavsett bakgrund, att välja, säger han.

Arbetaren har tidigare i år skrivit om att flera Socialdemokrater på riksdags- och kommunnivå har personliga intressen inom den vinstdrivande välfärden. Flera tidigare toppsossar har lämnat politiken till förmån för chefspositioner i privat skola, vård och omsorg. Men de täta banden mellan partifunktionärer och välfärdsföretagen är inte, enligt Bryntesson, något som påverkar partiets inställning till vinstförbud.
– Det tror jag inte alls. De socialdemokratiska politikerna har mycket hög integritet i det här. Det som väger in är att vi själva har sett att det är önskvärt med alternativ.

S har under en längre tid varit splittrade i frågan om förbud mot vinst i välfärden. Under partiets kongress 2009 avslogs en rad ­motioner med förbudsförslag. I stället antog kongressen ett uttalande om att ”gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till vinstuttag”. Även om Håkan Juholt talade om en ”påreglering” av den avreglerade offentliga sektorn är den nu rådande parti­linjen att vinsten får stanna.