Inrikes

Suf protesterar mot hyreshöjning i Uppsala

Flera hyresgäster kan tvingas att flytta på grund av hyreshöjningen, enligt Syndikalistiska ungdomsförbundet Uppsala. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX

Den 19 juli sattes det privata bostadsbolaget Rikshems stockholmsbaserade huvudkontor i blockad av Syndikalistiska ungdomsförbundet, Suf. Skälet var en planerad hyreshöjning i Uppsala till följd av vad Suf kallar en onödig lyxrenovering.

 Enligt lokala medier kan hyran i bostadsområdet Gränby i Uppsala komma att höjas med 43 procent på grund av en omfattande renovering. Detta har retat upp flera boende som menar att de inte kommer ha råd att bo kvar.

Detta har även fått Suf i Uppsala att reagera. Tillsammans med bland annat två Stockholmsbaserade Suf-klubbar genomförde de den 19 juli en blockad av det privata bostadsbolaget Rikshems Stockholmskontor, där de hindrade de anställda från att komma in på sin arbetsplats.

– Vi protesterar mot att hyreshöjningen kommer tvinga många människor att flytta, samt att många kommer bli hemlösa, säger Sebastian från Syndikalistiska ungdomsförbundet i Uppsala till Arbetaren.

Han menar också att stora delar av renoveringen är onödig och att syftet med både renoveringen och hyreshöjningen är att tvinga bort resurssvaga grupper från området.

– Rikshem vill öka vinsten och skapa ett tryggt boende för medel- och överklassen. Det kan aldrig vara nödvändigt att byta ut golv och dörrar som inte är trasiga, säger han.

Även många boende i Gränby har protesterat mot renoveringen, och i april lämnade den lokala hyresgästföreningen in en protestlista med 1 100 namn till Rikshem.

– Vi är övertygade om att det går att renovera lägenheterna på ett sådant sätt så att människor kan bo kvar. Vi vill att Rikshem delar in renoveringen i olika nivåer, så att hyresgästerna kan välja en nivå som de har råd med. Det görs i andra delar av landet, säger Åse Richard, i den lokala hyresgästföreningen i Gränby till Hem & Hyra.

Suf Uppsala ställer sig bakom hyresgästföreningens krav på att de boende själva ska få välja sin renoveringsnivå.

– Vi kommer fortsätta med våra aktioner tills de går med på våra krav, säger Sebastian från Syndikalistiska ungdomsförbundet i Uppsala.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984