Galleriornas stängda rum

Inglasade köpcentrum med egna gågator. Olika platser och butiker signalerar olika identiteter och därmed olika värde.  Många handlar här, andra umgås, en del jobbar. Vissa är inte välkomna alls. Arbetaren har tillbringat en dag i Stockholms halvoffentliga rum.

Arbetare i självlysande neongula västar skottar snö för fullt på Sollentuna centrums tak. Höga rop hörs på ryska och polska. Det skyfflas i många timmar innan snön är röjd. Sollentuna centrum ligger strax norr om Stockholm. Precis som många andra förorts-, innerstads- och småstadscentrum har platsen genomgått stora förändringar och uppfräschningar de senaste decennierna. På ena sidan om pendeltågsrälsen reser sig nu ett nybyggt rättscentrum och häkte designat i ljus skandinavisk stil. De juridiska förhandlingarna hålls i luftiga rum med mycket rymd. På andra ­sidan om rälsen ligger det nya inglasade Sollentuna centrum. Vid en foodcourt mitt i gallerian har man byggt en stor artificiell tropisk djungel där exotiska djur är det enda som fattas.

Några mil längre söderut, längst in i Gallerian på Hamngatan i centrala Stockholm, har det nyligen uppförts ett hus i huset. Kedjan Hollister Co öppnade för ett halvår sedan. Klädbutiken ligger inte i ett riktigt separat hus men är designad på ett sätt så att den både till det inre och yttre ser ut som en stenvilla hemmahörande vid södra Kaliforniens kustlinje mot Stilla havet. Det rör sig så att säga om ett postmodernt icke-autentiskt hus. Butiken har en egen fasad mot köpcentret. Längst upp finns ett låtsastak som prytts med tegelpannor. På balkongen och i farstun tindrar kristallkronor. Mellan palmer och skyltdockor finns pösiga fåtöljer att sjunka ned i för ett kort avbrott i konsumtionshetsen. Ur högtalarna strömmar musik som är tillräckligt poppig för att locka folk men ändå så pass intetsägande att den inte riskerar att skrämma bort någon. 

Fönstren är försedda med turkosa fönsterluckor. I ett av fönstren syns en lättklädd tjej. Hon tar några försiktiga steg fram och tillbaka medan hon viftar med armarna. Då och då rör hon vid radion som är fäst vid hennes shorts. Hon dansar medan hon hälsar alla som kommer in i affären välkomna på engelska, trots att hon är svensktalande. Två ryska män som sitter på bänkar utanför visslar och vinkar till henne. Hon ler men låtsas inte se dem.

Två tjejer från Lidingö kommer ut ur butiken med varsin kasse full med kläder. De är 13 och 14 år. De får inte disponera hela barnbidraget själva än men föräldrarna ser till att de har ett klädkonto på cirka 1  000 kronor i månaden var. Båda ler båda brett och är nöjda. Flickornas endorfiner flödar. De visar stolt upp nyinförskaffade jeans och shorts. Sommarkollektionen har tydligen anlänt helt nyligen. 

– De har så snygga kläder här, säger en av dem. 

– Alla pratar om det här stället, det är därför alla går hit, säger den andra.

Sitter ni på Facebook och skriver till varandra om det här stället hela dagarna, frågar jag så elakt jag kan. Nää, svarar de i kör och skrattar. 

– Det är mest i skolan och så. 

En av tjejerna säger att hon går hit en gång i veckan. Den andra har varit här minst tio gånger sedan de öppnade. Troligen mer. 

Det är mörkt inne i lokalen. 

– Det går rykten om varför det är så himla mörkt där inne. Vissa i skolan menar att de inte har ljus för att man inte ska se att de har hål i kläderna som de säljer. 

Den andra tjejen avbryter och säger att det inte är sant:

– Min kompis som hade hål i en byxa fick tillbaka pengarna direkt när hon upptäckte det. 

Det här märket är egentligen ett billigare märke med de lite sämre kläderna. Det tillhör det större företaget Abercrombie & Fitch. Tjejerna kände väl till Hollister Co innan företaget kom till Sverige. En av dem har kusiner i London. Under varje besök har hon alltid passat på att handla kläder på kedjan. När jag frågar om det här är ”det coolaste stället” just nu blir tjejerna nervösa. 

– Kanske, men det finns ju NK och så, svarar en av dem lite tvekande. 

Expediten i kassan säger till mig, innan hon ens hälsar: ”Check us out on ­Facebook”. Ursäkta vad sade du? ”Check us out on Facebook”, upprepar hon. Lidingötjejerna kommer med en förklaring. 

– Ja, personalen pratar engelska trots att de kan svenska, det är en del av grejen. ­Butikschefen Katie tillkallas för att reda ut vad som pågår. 

– Jag har jobbat här i åtta års tid, men ­sedan september arbetar jag här i Stockholm, säger hon. 

”Här” är inte en fysisk plats för Katie. Det ”här” hon refererar till är företaget hon är anställd av. Hollister Co kläder och butiker spelar i sitt koncept på Kaliforniens surflivsstil. På bolagets hemsida möts man av en man iförd tajta badbyxor som han drar nedåt. Hollister Co ägs precis som tjejerna från Lidingö säger av Abercrombie & Fitch Co. Företaget är mer än hundra år gammalt och har 10  000 anställda världen över. Moderbolagets koncept är att spela på gaykultur. Alla butiker över hela världen ska enligt en standard spela house på exakt 80 decibel. De ska också ha samma lukt från företagets egna parfymer som ska kännas redan utanför butiken. De anställda expediterna kallas internt inom företaget för ”modeller”.

– Läste du Metro i onsdags?

En man i 30-årsåldern sträcker fram en några dagar gammal tidning. Han pekar på ett uppslag. 

– Har du sett den här annonsen? Minns du den?

Han noterar min huvudskakning.

– Det brukar inte vara så många som känner igen det jag visar upp men det händer, fortsätter han.  

Mannen gör korta framstötar mot gallerians förbipasserande besökare. När han lyckas fånga någons uppmärksamhet frågar han dem om dem om de minns vissa reklamannonser i Metro. Han säger att han är anställd på ett företag som arbetar med att ta reda på konsumenternas preferenser och reaktioner. 

– Det här är en bra plats att stå på, det är ganska lätt att få kontakt med folk, men ­ibland står vi på centralen också, fortsätter han.

Företaget han är anställd av är experter på att utvärdera reklamens påverkan. Ambitionen är att säkerställa avkastningen, ”värdet” i form av mental påverkan. 

Många människor strömmar förbi denna soliga fredagseftermiddag. En del rusar fram medan andra flanerar.

– Det brukar vara mycket tiggeri, snatteri och påverkade personer som kommer in utifrån för att få ta del av värmen. 

En av ordningsvakterna som patrullerar i Gallerian är ordningsvakten Teddan. 

– Det är stor skillnad mellan att vara väktare och ordningsvakt, säger han irriterat. 

Han gillar inte att jag nyss blandade samman rollerna. 

– Vi har betydligt mer långtgående befogenheter. 

Han går igenom de formella skillnaderna och jag låtsas om det är första gången jag hör det. Kollegan Sutee blandar sig också i samtalet. De berättar om hur de avvisar, avlägsnar och omhändertar personer dagligen. 

– Det bästa med det här jobbet är att man känner att man gör en så stor skillnad. Vår uppgift är att se till att gallerians besökare får en så behaglig upplevelse som möjligt. De ska slippa bli störda. Om vi gör rätt är det ingen som märker av incidenterna. 

Teddan säger att han avvisar runt tre eller fyra personer per dag. Ungefär lika många gånger tillkallas polis. 

– Det värsta med det här jobbet är all misär man måste utstå. När man stöter på samma heroinist om och om igen är det inte så kul. 

Sutee flikar in att under gårdagen haffade de en kille för misstänkt urkundsförfalskning. Man träffade också på en man som var kraftigt berusad i gallerians garage. 

Ordningsvakterna i Gallerian på Hamngatan är lika leende och ­artigt korrekta som väktarna på Åhléns jag träffade en stund tidigare när de motade bort mig från varuhuset. Leendena och den korrekta trevligheten påminner mig om Securitas kramkampanj i reklamradion. Securitas officiella ideologi är att man utövar mjuk kontroll. Uppgiften för vaktbolagens anställda är att man ska skapa så lite friktion och gnissel som möjligt så att konsumtionshjulen ska kunna fortsätta snurra ostört. På Åhlénsvaruhuset i Stockholm city meddelar en av cheferna att han ”tyvärr måste tacka nej till Arbetarens förfrågan”. Kvinnan som arbetar i informationsdisken förklarar skuldmedvetet att det bara är de största dagstidningarna, Dagens Nyheter och Expressen, som brukar släppas in. Alla andra är totalportade. ”Sådan ser vår mediepolicy ut”. 

En väktare förklarar att ”om det regnar på dig kan du fotografera, då är du på allmän plats”. Galleriorna är ”halvoffentliga rum”, som statsvetaren och historikern Mike Davis kallat det. 

Tillbaka på Hamngatan. Frank och Monika Müller knaprar i sig muffins från American Cookies mitt i promenadstråket. 

– De kan varmt rekommenderas! Oj, är klockan redan halv tolv. 

De letar efter klockor och hörlurar till barnen och har tagit några vändor i Stockholm city. De suckar lite över stressen. En bit bort syns en 61-årig man som arbetat i gallerian i tio års tid. Han släpar runt på en vagn och tömmer soppåsar. Han verkar bli glad över att få bli både intervjuad och fotograferad. 

– Jag pratar inte så bra svenska men jag trivs bra här, säger han. 

Ett tiotal meter bort arbetar Anna som är 19 år i ett bageri beläget mitt i gallerians gång. En av de första saker hon säger är att hon också trivs, men hon ger även uttryck för stress. 

– Semlorna ökar nu, men sen blir det lugnare. 

Hon ler, men tycks lite tveksam till att verkligen våga ställa upp på med namn och bild eller inte.

Gallerian på Hamngatan i centrala Stockholm byggdes på 1970-talet. 2004 genomgick den en nyrenovering. Komplexet fick en ljusare och luftigare karaktär. Gallerian var det första övertäckta inomhusköpcentret i Stockholms innerstad. Det är ”Gallerian” som lett till att uttrycket ”galleria” blivit ett vedertaget begrepp i Sverige. Definitionen på en galleria är en inbyggd gågata med butiker. Efterföljare som Kistagallerian och Sturegallerian har ­senare infogat ordet i sina namn. 

Där Gallerian uppfördes låg tidigare ­Sidenhuset som var ett mer traditionellt ­varuhus i stål och betong efter amerikanska förebilder. På Hamngatan byggdes 1922 varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, som ligger där än i dag. För ett par år sen fyllde ­Hötorgscity 50 år. I Klarakvarteren revs som bekant en hel stadsdel för att ge utrymme åt ny arkitektur som var anpassad efter det då framväxande konsumtionssamhällets krav. Låga slitna bostadshus ersattes i början av 1950-talet av de fem 18-våningar höga ­Hötorgsskraporna. Vid Hötorget fanns ­huvudbyggnaden för PUB:s varuhus som hade påbörjats redan 1916 och som stod färdigt i sin nuvarande form 1940. Det var här Vladimir Lenin köpte sin berömda kostym i april 1917, mitt emellan två avgörande skeenden i den ryska revolutionen.

I botten på den tidigare fallossymbolen över folkhemsbyråkratin, Skatteskrapan, ligger nu ett inglasat rum, en galleria med namnet Skrapan. Här dricker par i yngre medelåldern kaffe vid avlånga ljusa träbord. Vissa av besökarna bläddrar förstrött i coffe table-böcker som placerats ut på borden. Tempot är lugnare än på Hamngatan. Mina bordsgrannar diskuterar inte businesstrategier eller snoriga barn, de pratar om heminredning och design. I Skrapan heter ett av företagen, som erbjuder mat som säljs in som hälsosam, Svarta lådan. Här finns klädbutiker som One Off och Monki. Butikerna erbjuder det södermalmska kundklientelet en konsumtion som ofta upplevs och definieras som mer moralisk och hälsomedveten och kulturellt mer avancerad än den som äger rum på Hamngatan. Det flesta större kedjorna, och multinationella företagen, har ingen närvaro i denna mer sobra galleria. Det är inte en slump att Skrapangallerian ligger ett stenkast från den svenska hipsterkulturens mecka Sofo. Brokiga, mindre hippa människor, är förpassade till mer slitna köpcentret Ringen som ligger några kvarter längre söderut på Götgatan. I Ringen finns ett liknande standardutbud som i Gallerian på Hamngatan. 

Förutom att Skrapans nybyggda galleria ligger strategiskt granne med Sofo är man också granne med en myndighet som heter Tillväxtverket. I Tillväxtverkets glasmonter ut mot Götgatan finns inga modelldockor ­eller klädesplagg. Här syns en EU-flagga och info om att de är en del av EU:s strukturanpassningsfond. Företagande hyllas av Tillväxtverket som det högsta goda för Sverige eftersom det bidrar till ökad ekonomiskt tillväxt. Tillväxtverkets roll är att främja före­tagandet och regional utveckling. Att man är granne med ett slutet fysiskt rum som en shoppinggalleria är så klart en slump, men det illustrerar hur det nyliberala projektet snäva fokus på konsumtion och ekonomiskt tillväxt som överordnade värden formar staden rent fysiskt.

Filosofen och litteraturvetaren Walter Benjamin menade att de passager och arkader han studerade i 1800-talets Paris var en bild av en ”ihålig modernitet”. Han har också gjort ett uttalande om att ”skyltvarorna bildar en rebus”. Vad kan man uttyda ur Stockholms gallerior i början av 2010-talet? Representerar de flyktig glamour, tristess eller vardagliga konsumtionsritualer? Den dubbla glädjen människor känner inför att få konsumera visar hur njutning och lust står i centrum för produktionen av begär i det senkapitalistiska samhället. Ren lust är det dock inte frågan om då det alltid handlar om att ha rätt märken från rätt sorts butiker med rätt namn. Att olika varuhus, gallerior och köpcenter (och olika affärer) har olika prestige är en återspegling av maktförhållanden i samhället i stort. I och med att människors identitet i de avancerade kapitalistiska länderna formas i relation till deras konsumtion kommer människor söka sig till platser som svarar mot deras självbild, vilka i sin tur är nära förknippade med deras ekonomiska kapacitet. 

En annan aspekt som kan förklara varför gallerior som Skrapan eller NK anses lite ­finare är ett resultat av vad poeten och arkitekten Lars Mikael Raattamaa kallat ”metronormativitet”. Företeelser och smak som anses urbana genererar ett värde, en viss sorts kulturellt kapital. Det urbana är en form av norm eller ideologi som ofta bidrar till att skymma sikten för de klassklyftor som skär genom Sverige och världen.

Alla leende konsumenter och anställda, de ständigt återkommande försäkringarna om att man trivs och att kunden alltid står i centrum har något farsartat över sig. Det leder tankarna till Barbara Ehrenreichs bok med titeln Gilla läget. En ideologi om positivt tänkande kombineras med en samförståndsanda (trots att fackföreningsrörelsens oftast lyser med sin frånvaro). Eller? Riktigt så enkelt är det inte. Frågan är vad alla de intervjuade hade sagt i ett annat sammanhang eller på en annan fysisk plats? En anställd som arbetar på en klädaffär i Gallerian sammanfattar hur hon känner inför sin arbetsplats: 

– Man håller tyst, man klagar inte i onödan, då vet man att man riskerar att drabbas. 

Denna kommentar fälldes naturligtvis inte på plats i Gallerian. 

Sociologen Erving Goffman har skapat teorier kring samhället utifrån teatermetaforer. Längst fram på scenen måste vi bära de masker vi tilldelats och acceptera rollfördelningen, i de bakre regionerna eller off-stage, skulle många agerat annorlunda. En annan bekant talar om hur hon hyser en hatkärlek till gallerior och köpcentrum. 

– Jag brukar åka ut till Kista galleria ­ibland. Det är bara där man kan hitta vissa saker. Ibland drömmer jag mardrömmar om hur jag går vilse, hur jag åker upp och ned för rulltrapporna och tappar bort mig.

I takt med att köpcentrumen i utkanterna av staden växt och fått en större betydelse blir galleriorna i stadens centrum en annan. Skrapan och NK är till exempel mer nischade.

Som kontrast kan Skandinaviens största köpcenter i Kungen kurva nämnas. Här är butikerna inte inglasade. Utvecklingen med varuhus och affärskomplex i utkanterna av storstäderna började redan efter andra världskriget, men den har intensifierats på senare år. Omvandlingarna av staden i ett globaliserat kapitalistiskt tidevarv resulterar i gentrifering, men också i att kommun och näringsliv agerar i symbios för att styra tidsliga och rumsliga flöden på ett sätt som understödjer en ohållbar konsumtion (i namn av den heliga ekonomiska tillväxten). Inom den dominerande liberala ideologin maskeras detta som en fråga som bara handlar om konsumentmakt – i stället för att ses och definieras som politiska problem. 

Kampen om rätten till staden – i allmänhet, även om denna artikel har sin utgångspunkt i Stockholm – handlar inte bara om enskilda platsers karaktär (tänk Slussen eller tv-eken), om att skapa och öppna upp nya rum (tänk Cyklopen eller planka.nu), eller om att ockupera i protest mot att något riskerar att gå förlorat (tänk Aspuddsbadet ­eller Träffen i Husby). Det pågår också en kamp om vem som ska ha rätt att röra sig var i staden och på vilka villkor. Högre tempo, mer arbete eller lite andrum? Vem släpps in var och vilka portas? Vem har råd att konsumera vad och på så sätt sända ut olika signaler?

Syndikalister har tidigare portats från Ringens köpcentrum och Skärholmen centrum när man haft fackliga konflikter med enskilda näringsidkare i galleriorna. Detta är ett exempel på där arbetsköparen inte skjuter fram positionerna utan snarare vidgar och fördjupar konflikten till att potentiellt omfatta fler aktörer. Det fysiska rummet i staden är strukturerat för att skydda privat äganderätt. Galleriorna är den fysiska manifestationen av den virtuella kapitalismen. Men de är därmed också en tummelplats där vi inhandlar prylar och plagg och visar upp oss själva: Iscensätter oss som själva som mänskliga genom att vara konsumenter. 

Ute på Hamngatan i minusgraderna sitter en 32-årig papperslös man från Moldavien. Han känner sig blåst av den irländske byggherren som bjöd honom till Sverige. Han fick bara jobba några veckor på bygget innan han fick kicken. Han sitter under ett lager av röda filtar och tigger, men säger att han valt en dålig plats. Han fryser så han huttrar, men säger att han inte vågar flytta in i gallerian. Han gör en korrekt bedömning, då kommer ordningsvakterna snabbt vara på plats. 

 

Publicerad Uppdaterad
3 dagar sedan
Han Kang
2024 års litteraturpristagare Han Kang på Bokmässan i Göteborg 2019. Foto Fredrik Sandberg/TT

Han Kang – kan vi diskutera något annat än representation?

Kommentarerna kring årets mottagare av Nobels litteraturpris har handlat mer om representation än om pristagaren – sydkoreanska Han Kangs verk. Ändå är hennes mest kända bok, Vegetarianen, översatt, prisbelönt och enormt mycket läst sedan den utkom 1997.

Den sydkoreanska poeten och författaren Han Kang tilldelas Nobels litteraturpris 2024. En kvinna! Från de utomeuropeiska och icke-engelsktalande områdena.

Genast kommer statistiken fram, ganska vidlyftigt tolkad, måste man ju säga. ”Varannan damernas, som det tydligen ska vara nuförtiden”, skrev en kulturskribent, apropå att det bara är två år sedan den förra pristagaren var en kvinna, och hela nio kvinnor fått priset under 2000-talet (av 24, sammanlagt har 18 kvinnor fått det, och 103 män).

Bland problemen som kritikerna framför och som går att utläsa är att priset nu degraderas för att hon är känd och läst, av vissa påstått förväntat och därför ett tråkigt val. Och hur var det med åldern – är hon inte ovanligt ung? (Svar: 53 år gammal, och den yngste som fått priset är 41-årige Rudyard Kipling, 1907.)

Ett urval av Han Kangs romaner. Foto: Kin Cheung/TT

Han Kangs litterära kvaliteter hade man kanske velat veta mer om, om det nu var ett så banalt val. När hennes mest kända bok Vegetarianen utkom på svenska fick den många fina recensioner som talade om skarpt och koncist berättande, ”en unik berättelse” (Arbetarbladet), ”redaktionens favorit!” (Vi läser), ”en bok som förändrar läsarens tänkande” (DN), ”en helt briljant roman” som ”gör så radikala saker med romanformen att det bara kan kallas häpnadsväckande […] om jag får läsa något bättre i år skulle jag bli oerhört överraskad” (Jönköpings-Posten). 

Visst var valet av årets mottagare av över 11 miljoner kronor, och en prestige som pristagaren själv tydligen degraderar, inte en jätteskräll. Men ändå trevligt att kanske en av världens största bokklubbar taggar ner på snobberiet och statusen – som de flesta nog ser redan naggades med 2018 års kulturprofilskandal. Den som ledde till att Akademiens högste beskyddare tog ledamöterna i örat och stuvade om i reglerna som satts av Gustav III på 1700-talet och av de som hade att hantera Nobels testamente vid förra sekelskiftet. 

Valet av pristagare betyder ändå något för väldigt många. I Stockholm gick det 2 minuter efter tillkännagivande inte att komma in på Stadsbibliotekets sida för författarens böcker, och strax var de slutsålda i bokhandeln.

På Bokbörsens hemsida för begagnade böcker utannonserades ett slitet exemplar för över 1 000 kronor – borta nu. Och dagen innan pristagaren tillkännagavs rapporterades att förra årets pristagare Jon Fosse sålt miljoner under 2024.

Nu går det inte längre att bråka om att priset går till någon obskyr och okänd figur som ingen människa har läst. Om man tittar på listan över pristagare har det egentligen generellt inte varit på det viset.

Rudyard Kipling, Selma Lagerlöf, Romain Rolland, Knut Hamsun, Anatole France, William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Pearl Buck, Sigrid Undset, Thomas Mann, Eyvind Johnson och Harry Martinson – listan är ännu längre på pristagare som varit lästa både innan och efter priset.

En ”dödskyss”?

En glad Harry Martinson på Nobelbanketten 1974. Till höger om sig har han Ingrid Sträng, hustru till dåvarande finansministern, före detta statarbarnet och fackföreningsagitatorn Gunnar Sträng. Foto: Leif R Jansson/TT

Att Han Kang nu fått ”dödskyssen”, som det blivit populärt att kalla priset (även i år, bara några minuter efter tillkännagivandet), efter att flera pristagare berättat om ett slags förlamning kring förväntningarna på efterföljande böcker, stämmer nog inte heller egentligen.

Påpassligt, kring tidpunkten för när årets val tillkännagavs, visar SVT Harry och Eyvind – Nobelpriset som förstörde allt. I denna dokumentär kopplas återigen Harry Martinsons våldsamma självmord på en psykisk vårdinrättning ihop med forsen av taskigheter från citerade solonummer som särskilt Sveriges dåvarande största kulturman, Olof Lagercrantz, chefredaktör på Dagens Nyheter, vräkte ur sig.

Men det saknas en hel del bitar kring bakgrunden till författarnas vid tiden utanförskap särskilt i förhållande till den dominerande kommunistvänstern. Ingenting sägs om att de hade rötter i den frihetliga socialismen med till exempel intensiva Spanien-engagemang under 1930-talet, tillsammans med kollegor som Karin Boye, Ragnar Jändel och Henry Peter Matthis, med tidig medverkan på Arbetaren.

Inte heller omnämns att Martinson skrev många av sina böcker tillsammans med Moa Martinsons skarpa redigering; hon nämns bara helt kort men absolut inte i litterär kontext. Harry Martinson hade ett långt och ofta fattigt liv med en svår barndom bakom sig när han avled 1978, Nobels litteraturpris är knappast bevisat att ha skulden till hans död. 

Som sagt – lätt att komma ifrån själva ämnet som kanske borde vara årets pristagares själva litteratur. Själv har jag läst Vegetarianen med stor behållning, och många med mig.

Jag och Akademien önskar alla bokklubbar och enskilda (och de är många) som har för vana att läsa årets litteraturpristagare goda lässtunder och litterära samtal.

Publicerad Uppdaterad
3 dagar sedan
Demonstration mot hyreshöjningar på Medborgarplatsen i Stockholm
Demonstration mot hyreshöjningar i Stockholm hösten 2023. Foto: Privat

Stockholm kraftsamlar mot höjda hyror

I morgon lördag samlas hyresgäster i Stockholm för en demonstration med krav på frysta hyror. Bakom arrangemanget står organisationerna Allt åt alla och Ort till ort. Arbetaren ringde upp en av initiativtagarna.

Ni ordnar en demonstration i Stockholm på lördag. Vad är det ni vill?

– Vi vill ha en noll-procentig hyreshöjning år 2025. Vi är hyresgäster som känner oss maktlösa med att hyrorna höjs år efter år utan att vi egentligen har så mycket att säga till om. I Sverige sätts hyran genom förhandlingar mellan hyresvärdarna och hyresgästföreningen, men vi hyresgäster har ingen insyn i dessa förhandlingar utan de hålls bakom stängda dörrar, säger Ella (som inte vill uppge sitt efternamn), från organisationen Allt åt alla och en av initiativtagarna till demonstrationen.

Hon fortsätter:

– Vi som anordnar demonstrationen på lördag vill visa att vi är beredda att kämpa mot hyresvärdarna och deras krav, och att vi som hyresgäster faktiskt kan ställa krav. Vi är för en kämpande hyresgäströrelse!

Hur skulle du beskriva situationen för Sveriges hyresgäster i dag?

– I och med inflationen de senaste åren och att lönerna inte har höjts i takt med detta står många hyresgäster med allt sämre ekonomi. Hyran äter upp allt mer av våra löner, och hyresvärdarna kommer med nya orimliga krav på hyresökningar varje år, säger Ella och fortsätter:

– I år krävde vissa hyresvärdar i Stockholm upp mot 15 procent hyreshöjning. Vissa hyresvärdar, som Victoriahem i Järva, har börjat ta betalt för vatten. Det blir allt dyrare att bo, och om hyrorna fortsätter att höjas, var ska hyresgäster som inte har råd att bo kvar ta vägen till sist?

Vissa hyresvärdar kräver i dag kraftigt höjda hyror. Hur troligt är det att få igenom kravet på frysta hyror, alltså noll procents höjning?

– Kravet på frysta hyror år 2025 ställs inte för att vi tror att det är troligt att det kommer att bli så. Kravet ställs därför att vi ser att situationen för hyresgäster, som den ser ut i dag, kräver att vi vågar kämpa och utmana den rådande ordningen, säger Ella.

– Varför ska hyresförhandlingarna handla om hur mycket hyran ska höjas varje år, istället för om det verkligen borde vara så? Ett exempel från när frysta hyror faktiskt genomförts är i Berlin år 2020, så det är ingen omöjlighet att uppnå. För att komma dit behöver vi hyresgäster gå ihop och kämpa tillsammans, avslutar hon.

Publicerad Uppdaterad
3 dagar sedan
Mohammed Elsamani och Bob Kojo får civilkuragepriset 2024 till minne av Björn Söderberg
Mohammed Elsamani och Bob Kojo tilldelas årets civilkuragepris för att ha stått upp mot orättvisor på sina arbetsplatser. Foto: Jenrik Henriksson/TT, Solveig Betnér och Tim Persson.

De får årets civilkuragepris till minne av mördade Björn Söderberg

Lagerarbetaren Mohammed Elsamani och restauranganställda Bob Kojo tilldelas årets civilkuragepris till minne av Björn Söderberg. Detta eftersom de, enligt juryn, visat stort mod och stått upp för sina och kollegornas rättigheter trots risker för repressalier från arbetsköparna.

Motiveringarna till båda pristagarna, Mohammed Elsamani och Bob Kojo, handlar om deras orädda kamp på sina respektive arbetsplatser. Om förmågan att organisera kollegorna trots hot om repressalier och hur de därigenom lyckats förbättra arbetsmiljön.

Mohammed Elsamani jobbar på varuhuset Åhlens lager i Rotebro norr om Stockholm medan Bob Kojo jobbar på en pizzeria i Göteborg. Bägge har länge fört en intensiv kamp för bättre villkor och nu belönas de alltså med civilkuragepriset och får dela på 10 000 kronor.

– Det känns jättebra. Jag har redan skickat pengarna till min familj och släkt i Sudan. De har det väldigt tufft, säger Mohammed Elsamani till Arbetaren.

Han är stolt över att tilldelas priset till den mördade syndikalisten Björn Söderbergs minne och kommer att vara med under lördagens manifestation vid civilkuragets dag i Stockholm.

– Det var en väldigt fin motivering och jag är nog en sådan person som tycker att det är självklart att ställa upp för andra. Många vågar inte protestera mot orättvisor på sina jobb. Hos oss på lagret är det flera anställda som är helt beroende av sina jobb för att kunna försörja sina familjer. Så de vågar inte säga ifrån. Därför hoppas jag det här priset kan motivera fler, säger Mohammed Elsamani.

Civilkuragepriset delas ut av SAC Syndikalisterna i oktober varje år sedan 2000 ”till en eller flera personer som stått upp mot missförhållanden på sin arbetsplats”. 

Priset instiftades till minne av syndikalisten och fackföreningsaktivisten Björn Söderberg som mördades hösten 1999 efter att ha slagit larm till Arbetaren om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund.

”Bra på jobbet nu”

Även Bob Kojo är stolt över priset och berättar för tidningen Syndikalisten om de tidigare arbetsförhållandena på pizzerian där han jobbar. Innan Bob Kojo började engagera sig för sina och kollegornas rättigheter låg lönen på 30 kronor i timmen och arbetsdagarna var långa. Till slut kontaktade han den så kallade Räddningskommissionen, en ideell förening som bedriver socialt arbete med målet att ”ingen människa ska lämnas utanför”.

Göteborgs LS blev inkopplade och en lång facklig process påbörjades, trots att Bob Kojo hotades med sparken för sitt agerande.

Situationen på pizzerian är i dag betydligt bättre och Bob Kojo har gått med i den syndikalistiska fackföreningen.

– Det är bra på jobbet nu, säger Bob Kojo till Syndikalisten.

Emil Broberg och Pär Hagander från Göteborgs LS nominerade Bob Kojo och förklarar varför i samma tidning:

– När en person som står på sig på jobbet och är kvar på samma arbetsplats får priset känns det extra kul. Genom det visar han att det går. Inte bara att stå upp mot arbetsköparen, utan också att kräva sin rätt och bygga en bättre arbetsmiljö.

Civilkuragets dag uppmärksammas på en rad platser runt om i Sverige i helgen. I Stockholm avgår ett fackeltåg från Medborgarplatsen med tal av bland annat SAC:s generalsekreterare Gabriel Kuhn.

Publicerad Uppdaterad
4 dagar sedan

Ivan Semenov:
Трудовые права на грани: как ”читеры” меняют рынок труда в Швеции

Условия труда в Швеции становятся все более похожими на условия труда в Восточной Европе, считает Иван Семенов, строитель из Украины и член правления организации Solidarity Builders, у которого есть предложения, как обратить эту тенденцию вспять.

Концепция «правила молнии» в дорожном движении, когда водители из двух потоков чередуются по очереди, служит ярким примером того, как соблюдение общих правил может принести выгоду всем. Если каждый следует порядку, движение становится более плавным и справедливым. Но стоит лишь одному водителю проскочить без очереди, как вся система начинает давать сбои. К сожалению, подобное явление мы всё чаще наблюдаем на рынке труда в Швеции, особенно в таких секторах, как доставка, уборка, рестораны и строительство.

Ведя блог в TikTok, посвящённый правам работников, я недавно задал вопрос своим подписчикам о том, как они видят ситуацию на рынке труда. Ответы оказались тревожными и ярко показывают тенденции, происходящие в этих отраслях:

Olena: ”Моя подруга работает в фирме по уборке. Контракта ей не дают, коллективного договора нет, а платят копейки. Все работают на износ.”

● Euroworldchannel: ”В строительной отрасли это уже стало нормой. Могу назвать множество таких фирм!”

● Andrey: ”С этим нужно что-то делать. Люди работают за копейки, сам так шесть лет вкалывал.”

● Liliana: ”Это уже касается и стройки, и уборки.”

JurisM: ”Я работал в Германии, а теперь в Швеции, и могу сказать, что некоторые фирмы делают всё, чтобы сэкономить на работниках. Им наплевать на будущее страны.”

Roman: ”Это уже случилось в Польше и Чехии. Ничего нового.”

Эти комментарии подтверждают общую тенденцию: недобросовестные фирмы, стремясь к максимальной экономии, не соблюдают трудовые стандарты и законодательство, что приводит к ухудшению условий труда для всех. В результате даже те работодатели, которые хотели бы действовать по правилам, вынуждены снижать зарплаты и ухудшать условия, чтобы оставаться конкурентоспособными.

Мы уже видели подобное нвпример в Польше. Когда условия труда ухудшились, многие местные работники начали массово уезжать в Германию, Великобританию и страны Северной Европы, где условия были лучше. Вполне вероятно, что в Швеции может произойти то же самое, если ситуацию не изменить. интересно куда в этом случае будут эмигрировать шведские рабочие

В решении этой проблемы важнейшую роль могут сыграть профсоюзы. Они остаются одним из немногих барьеров, способных остановить дальнейшее ухудшение условий труда. Укрепление профсоюзных организаций и их поддержка могут помочь вернуть баланс между интересами бизнеса и правами работников. Профсоюзы не только защищают права трудящихся, но и оказывают давление на компании, чтобы те соблюдали законы и обеспечивали справедливые условия труда.

Однако не только профсоюзы могут стать решением. Важно, чтобы сами работники знали свои права и умели организовываться на местах. Солидарность среди работников — это мощный инструмент. Работодателю гораздо сложнее игнорировать коллективные требования, чем одиночные голоса сотрудников.

Если следовать принципу «правила молнии», неважно, на каком автомобиле вы едете — будь то Ferrari за миллион долларов или старенький Ford за 10 000 крон, все продвигаются вперёд с одинаковой скоростью. Но в странах, где это правило не соблюдается, богатые и влиятельные легко прокладывают себе путь, в то время как остальные остаются позади.

Когда исчезает чувство общего блага и каждый пытается «проскочить» за счёт других, результатом становится хаос и ухудшение условий для всех. Точно так же, как в дорожном движении, в трудовых отношениях ключевым фактором является соблюдение справедливых правил для всех.

Для предотвращения дальнейшего разрушения рынка труда в Швеции необходимы системные меры. Это включает в себя укрепление профсоюзов, повышение осведомлённости работников о своих правах и ужесточение государственного контроля за соблюдением трудового законодательства. Но самое важное — это солидарность среди самих работников. Если каждый будет защищать не только свои права, но и поддерживать коллег, система снова станет справедливой и эффективной.

нам предстоит нелёгкий путь, но если начать действовать сейчас, можно избежать повторения негативного опыта других стран.

Publicerad Uppdaterad
4 dagar sedan
”Arbetarsolidaritet är ett kraftfullt verktyg”, skriver Ivan Semenov, och menar samtidigt att en förutsättning för det är att arbetarna själva känner till sina rättigheter och vet hur de kan organisera sig lokalt. Foto: Volodya Vagner, Yvonne Åsell/TT

Ivan Semenov:
Arbetsrätt på gränsen: Så förändrar ”fifflare” arbets­marknaden i Sverige

Arbetsvillkoren i Sverige börjar alltmer likna de i Östeuropa. Det menar Ivan Semenov, byggarbetare från Ukraina och styrelsemedlem i Solidariska byggare, som har förslag på vad som krävs för att vända utvecklingen.

Konceptet ”blixtlåsprincipen” i trafiken, där förare från två filer turas om att köra in i en gemensam fil, är ett tydligt exempel på hur respekten för gemensamma regler kan gynna alla. När alla följer principen blir trafiken smidigare och mer rättvis. Men så fort en bilist bryter mot ordningen och tränger sig före, börjar hela systemet krackelera.

Tyvärr ser vi något liknande ske på den svenska arbetsmarknaden, särskilt inom sektorer som leverans, städning, restaurang och bygg.

I min TikTok-kanal om arbetares rättigheter ställde jag nyligen en fråga till mina följare: Hur ser ni på den svenska arbetsmarknaden? Svaren är alarmerande och pekar på tydliga trender inom de nyss nämnda branscherna:

● Olena: ”Min vän arbetar för ett städföretag. Hon får inget kontrakt, inget kollektivavtal och hon får bara småpengar i lön. Alla jobbar stenhårt.”

● Euroworldchannel: ”Detta är redan normen inom byggbranschen. Jag kan räkna upp massor av sådana företag!”

● Andrey: ”Något måste göras. Folk arbetar för småpengar, jag arbetade själv så under sex år.”

● Liliana: ”Det gäller både bygg och städning.”

● JurisM: ”Jag har arbetat länge i Tyskland och nu i Sverige, och kan säga att vissa företag gör allt för att spara pengar på arbetare. De bryr sig inte om landets framtid.”

● Roman: ”Det här har redan hänt i Polen och Tjeckien. Det här är inget nytt”

Vinstmaximering leder till sämre arbetsvillkor

Dessa kommentarer bekräftar den oroande trenden: Företag som vill maximera sina vinster ignorerar rättigheter och lagar, vilket leder till försämrade arbetsvillkor för alla. Följden blir att de arbetsköpare som vill följa reglerna tvingas sänka lönerna och försämra villkoren för att kunna konkurrera.

Vi har redan sett detta hända i Polen. När arbetsvillkoren försämrades där valde många arbetare att migrera till länder som Tyskland, Storbritannien och norra Europa, där villkoren var bättre. Om utvecklingen fortsätter i samma riktning kan samma sak hända i Sverige. Då är frågan: Vart kommer svenska byggarbetare att flytta?

För att lösa det här problemet behöver vi ta flera viktiga steg. Först och främst kan fackföreningarna spela en avgörande roll för att skydda arbetarnas rättigheter. De pressar företagen att följa lagen och säkerställa rättvisa arbetsvillkor. Att stärka och stödja fackföreningarna kan återställa balansen mellan företagens intressen och arbetarnas rättigheter.

Men stärkta fackföreningar är inte den enda lösningen. Det är viktigt att arbetarna själva känner till sina rättigheter och vet hur de kan organisera sig lokalt. Arbetarsolidaritet är ett kraftfullt verktyg. Det är mycket svårare för en arbetsköpare att ignorera kollektiva krav än det är att ignorera de anställdas ensamma röster.

Det gemensamma bästa tjänar alla på

Om man följer ”blixtlåsprincipen” – oavsett om man kör en Ferrari för en miljon dollar eller en gammal Ford för 10 000 kronor – avancerar alla i samma hastighet. Men i länder där man inte respekterar denna regel tar sig de rika och mäktiga fram medan vi andra hamnar på efterkälken.

När känslan för det gemensamma bästa försvinner och alla försöker ”hoppa över” på andras bekostnad blir resultatet kaos och försämrade villkor för alla. Precis som i vägtrafiken är det viktigt att ha rättvisa regler på arbetsmarknaden.

Det krävs systematiska åtgärder för att förhindra ytterligare nedmontering av den svenska arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om att stärka fackföreningarna, öka arbetarnas medvetenhet om sina rättigheter och att staten skärper kontroller av arbetsrättsliga regler.

Men det allra viktigaste är solidariteten mellan arbetarna själva. Om alla började försvara både sina egna och sina kollegors rättigheter kommer systemet att bli rättvist och effektivt igen.

Vi har en svår väg framför oss, men om vi börjar agera nu kan vi undvika att upprepa de negativa erfarenheterna från andra länder.

Ivan Semenov från Ukraina är byggnadsarbetare, sitter i styrelsen för facket Solidariska byggare och pratar arbetarrättigheter på ryska i egen kanal på YouTube och TikTok.

Publicerad Uppdaterad
5 dagar sedan
Det är dags att göra upp med myten om Sverige som biståndsland, anser debattören Elias Evergren. Foto: Pressbild Timbro

Benjamin Dousas bild stämmer inte överens med verkligheten  

Sverige skapar sin rikedom på bekostnad av de länder och människor vi utger oss för att hjälpa. Det är dags att göra upp med myten om Sverige som biståndsland, skriver Elias Efvergren i en debattartikel för Arbetaren.

“Sverige förblir ett av världens mest generösa biståndsländer även med den här sänkningen”, säger den nye biståndsministern Benjamin Dousa (M) under en presskonferens den 17 september. Det är dock inte bara Dousa som har en bild av Sverige som generös biståndsgivare – Sverige som biståndsland, kanske det mest generösa av alla – är en del av den svenska självbilden. 

Kolonialismen är ju över. Tiden då väst formellt ägde hela världen och använde kolonierna som resursbank för sitt eget ekonomiska välstånd har passerat. Visst, det är väl belagt att utsugningen av Indien var helt nödvändig för att stötta brittisk utveckling. Och visst, det är väl belagt att slaveriet var helt nödvändigt för att få i gång amerikansk kapitalism. Men nu. Nu består ju relationen med dessa länder av att vi i västvärlden ger bistånd och gör allt i vår makt för att de gamla kolonierna ska komma på fötter och lyckas få ordning på sina länder. Det kan vi väl ändå vara överens om?

Det svenska exemplet: H&M i Bangladesh

En som kanske lite ofrivilligt har förklarat hur relationen mellan väst och de forna kolonierna ser ut är Stephen Roach, före detta chef för storbanken Morgan Stanley’s Asian operations. Han menar att det centrala är att ”byta ut högavlönade arbetare här hemma mot likvärdig, lågavlönad arbetskraft utomlands”.

Roach fortsätter: “Företag måste vara obevekliga i sitt sökande efter effektiviseringar. Inte oväntat så är det primära fokuset för sådana insatser riktade mot arbete, som representerar huvuddelen av produktionskostnaderna i den utvecklade världen. Följaktligen har outsourcing som extraherar produkter från relativt sett lågavlönade arbetare i utvecklingsländer blivit en alltmer pressande överlevnadstaktik för företag i de utvecklade ekonomierna.”

Egentligen inget nytt, men avskalat och tydligt. Det handlar alltså om att ”extrahera produkter” (egentligen värde) från dåligt betalda arbetare i fattiga länder för att kunna klara konkurrensen mellan företag i väst.

Hur ser det ut i praktiken?

Ett konkret och svenskt exempel är H&M i Bangladesh. En undersökning av forskaren Tony Norfield, ”The China Price”, visar att av de 4,95 euro som är slutpriset för den skapade T-shirten så stannar 0,95 euro i Bangladesh, som sedan delas upp mellan fabriksägare, staten och arbetarna. Resten blir vinst för H&M (0,6 Euro per tröja) samt löner och skatter till det västland där varan säljs. 

Som vår frispråkige vän Roach nämnde ovan: Vi byter ut arbetskraft i väst mot lågavlönade i ”utvecklingsländer” för att extrahera produkter och därmed värde. Utvecklingsländer hamnar inom citationstecken för att allt de får möjlighet att utveckla är sina metoder att erbjuda arbetskraft till så låga omkostnader som möjligt för företagen i väst.

Superexploatering

En studie av Jason Hickel med flera i tidskriften Global Environmental Change visar att det globala nord sög upp tio tusen miljarder dollar från syd varje år mellan 1990 och 2015. Det överstiger världens totala bistånd 30 gånger om. 

Mycket av det ovan beskrivs ofta som superexploatering, det vill säga att arbetarna inte ens får tillräckligt mycket betalt för att reproducera sin arbetskraft, för att överleva.

En annan faktor som ytterligare spär på ett motsatt flöde av resurser jämfört med vad Dousa och en stor del av den västliga självbilden fantiserar om är något som Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken kallar primary income flows. Det handlar delvis om vinster från finansiella tillgångar utomlands men också räntor på lån – lån som ofta har tagits av icke folkvalda ledare.

Summan för detta flöde, det vill säga primary income flows, var år 2019 likvärdigt med 14 procent av BNP för G7-länderna. Resterande länder i G20 (det vill säga BRICS och några fler) motsvarade en förlust av motsvarande upp till 235 miljarder årligen enligt en studie av Carchedi och Roberts i tidskriften Historical Materialism.

Deras sammanställning av de olika faktorerna av flöden från det som Roach kallade utvecklingsländer var mer än deras årliga BNP-tillväxt. Så, återigen, vi kan kalla dem “utvecklingsländer” men för den förkrossande majoriteten av dem så tar de ledande ekonomierna deras tillväxt och förvandlar det till vinst för sina företag, till skolor för deras ungar, till gränskontroller etcetera. 

Dousas bild stämmer inte överens med verkligheten  

Hur ser det ut för lilla Sverige då?

År 2023 hade Sverige enligt Världsbanken 22 miljarder dollar i net primary income flow. År 2021 var vi dessutom världsledande per capita i den kategorin. Detta är vad vi samlar in totalt, inte bara från utvecklingsländer. Men som nämnt ovan har bara de dominerade 13 länderna i G20 en årlig förlorad inkomst på över 200 miljarder dollar till G7-länderna. Så även om Sverige inte hämtar sina pengar direkt från till exempel Bangladesh (det gör vi ju bevisligen också) så kommer vårt inflöde av pengar från lån, räntor och utlandsägt kapital från de andra imperialistiska länderna som är mer av de direkta indrivarna från syd. Det är också symptomatiskt för Sveriges roll i världen. Vi står inte i frontlinjen av utsugningen utan rider på de riktigt tunga internationella spelarna. Vi är som den riktigt osköna mobbaren som står bakom gruppens ledare och fnissar. För att analogin ska stämma hela vägen så får vi också en ”bästa-kompisen”-utmärkelse på skolavslutningen (som den neutrala världshjälparen, en bild som Dousa och Tidöpolarna i och för sig håller på att montera ner).

Sammantaget visar det sig, om man faktiskt följer pengarna och hur de strömmar mellan länder, att Sverige och västvärlden fortfarande, långt efter att den formella kolonialismen tog slut, skapar sin rikedom på bekostnad av de länder och människor vi nu ska sluta ”hjälpa”.

Dousas världsbild, liksom den svenska självbilden i stort, grundas i en känsla. Känslan av att vi i Sverige är generösa med hjälp- och bistånd. Den känslan stämmer inte överens med verkligheten.

I verkligheten är vi mobbarens kompis som tar emot sin del av den snodda veckopengen.

Elias Efvergren är statsvetare och debattör

Publicerad Uppdaterad
6 dagar sedan
Manifestation för de dödade barnen under Israels pågående krig i Gaza
Eva Lutz läser ur listan med namn på dödade barn i det pågående kriget. Situationen i Gaza, inte minst för de många barnen som befinner sig på flykt, beskrivs nu som "apokalyptisk" av en FN-chef som nyligen varit på plats. Foto: Jehad Alshrafi/TT och Johan Apel Röstlund

Manifestation för krigets dödade barn: ”Bakom varje namn fanns ett liv”

Den humanitära katastrofen i Gaza beskrivs som ”apokalyptisk” av bland annat FN-chefen Jonathan Crickx. Över 14 000 barn, troligen betydligt fler, har dödats under det senaste årets pågående krig och ingenting tyder i dagsläget på att situationen håller på att förändras. Under tisdagen pågår därför en manifestation i centrala Stockholm för att uppmana till ett omedelbart och varaktigt eldupphör.

Läs barnens namn står de med svarta bokstäver på den rödvita affischen som satts upp på en av betongpelarna vid Sergels torg mitt i centrala Stockholm.

Eva Lutz från Stockholms fredsförening lutar sig fram mot mikrofonen. Namn efter namn efter namn. Sex år, åtta, några månader gammal och många nyfödda. En tolvåring och någon strax under 15. 

Det är en outhärdlig lista av liv som knappt hann börja innan de släcktes som nu monotont läses upp den här gråmulna oktobermorgonen, drygt ett år efter den 7 oktober 2023.

På 12 månader har över 14 420 barn dödats i Gaza och på det ockuperade Västbanken, enligt organisationen Rädda barnen.

Betydligt fler saknas och många befarar därför att dödstalen i själva verket är avsevärt mycket högre. Omkring 19 000 barn ska också ha blivit föräldralösa i samband med Israels pågående bombningar av det stängda området där uppskattningsvis 1,9 miljoner människor befinner sig på flykt utan tillgång till allt från rent dricksvatten, mat eller fungerande sjukvård.

– Barn dör i tiotusental. Därför är vi tvungna göra det här. Vi borde egentligen skrika ut deras namn alla tillsammans, säger Eva Lutz när hon klivit ner från den lilla scenen där en annan uppläsare tagit vid.

”Bakom varje namn fanns ett liv”

Manifestationen, som arrangeras av bland annat Svenska freds, Amnesty, Palestinagrupperna och  nätverket Judisk Upprop, kräver ett omedelbart och varaktigt eldupphör, att humanitärt bistånd släpps in i Gaza och att de israeler som fortfarande hålls som gisslan av Hamas friges.

Fler namn ropas upp. Talarna avlöser varandra. Manifestationen pågår under hela dagen och folk på väg till och från jobbet stannar tyst upp och lyssnar. 

– Det är smärtsamt, säger Rebecka Lindholm Schulz som är sakkunnig på Svenska Freds och harklar sig.

Rebecka Lindholm Schulz på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Foto: Johan Apel Röstlund

– Bakom varje namn fanns ett liv. Men det är också fint att vi ger dem plats här idag och hoppfullt att så många organisationer står bakom manifestationen. Det är så många barn som dödats i Gaza, på Västbanken och i Israel. Därför måste vi måste kräva att internationell rätt ska gälla alla.

Samtidigt som manifestationer pågår kommer ytterligare rapporter om fortsatta strider och attacker i både Gaza och Libanon. Många experter har också varnat för den kommande vintern med så många människor på flykt utan någon säker plats att söka skydd på.

Enligt den FN-stödda organisationen IPC uppskattas omkring en halv miljoner människor i Gaza just nu stå inför katastrofala nivåer av livsmedelsbrist.

Publicerad
7 dagar sedan
Barnen i Shab Al Botom (Masafer Yatta). Foto: Marcus Vildir Barn i Shab Al Botom (Masafer Yatta. Foto Marcus Vildir.

”Bosättarnas trakasserier mot palestiner på Västbanken ökar”

I somras reste den svenske läraren Marcus Vildir med det internationella följeslagarprogrammet International Solidarity Movement, ISM, till Västbanken. Uppdraget handlade om så kallad skyddande närvaro, att finnas på plats hos palestinier i deras vardag. Detta för att israelerna ska vara mindre benägna att trakassera dem och använda våld. 

Marcus Vildir tillbringade närmare fyra veckor med palestinier i ett område nära Hebron, inte långt ifrån den lilla staden Yata, på södra Västbanken.

– Vi övernattade i byar och hos palestinska familjer som ofta blev trakasserade och anfallna på natten, säger Marcus Vildir till Arbetaren och fortsätter:

– Utan internationell närvaro får ofta fåraherdar titt som tätt sin mark invaderad av israeliska bosättare som hävdar att det är deras mark, eller som stjäl eller förgiftar vattnet.

Marcus Vildir. Foto: privat

En natt var Marcus Vildir och de andra medföljarna bortresta till Ramallah för ett uppsamlingsmöte med organisationen som de var utsända för. Då attackerades byn där han hade sovit under två veckor.

– Det var en nattlig stormning. Det kom runt 200 bosättare och intog byn. De satte eld på folks bilar, spöade människor med baseballträn och hotade dem, berättar Marcus Vildir.

Palestinier på Västbanken trakasseras av bosättare

Det handlar om kontinuerliga trakasserier. Hur israeliska bosättare kommer till palestiniernas mark, går omkring, knäcker deras nyplanterade olivträd eller har med sig egna får och låter dem beta upp all gräsmark.

– Skulle palestinierna käfta emot så ringer bosättarna militären, som då brukar vara snabba på att arrestera hela familjen, inklusive familjemedlemmar som kanske inte ens är hemma vid händelsen.

Marcus Vildir beskriver en situation där palestinierna alltid är rättslösa vad som än händer. 

– Även om det är ett övergrepp på deras mark så är det ändå alltid palestiniernas fel och de som hamnar i skiten, säger han. 

Landskapsbild över byn Juwaya (Masafer Yatta). Foto: Marcus Vildir

Bosättarproblematiken, trakasserierna och våldet har funnits i området sedan staten Israel officiellt utropades för 76 år sedan, men har under årens lopp gått upp och ner i intensitet. 

– Sedan den 7 oktober 2023 har israelerna trappat upp trakasserierna, hoten och våldet, mot palestinierna. Bosättarna är mer aggressiva och våldsamma än tidigare och försöker roffa åt sig så mycket mark och annat som de kan. 

FN: Bosättningarna motsvarar krigsbrott

Han beskriver hur de palestinier han pratade med var mer oroliga än vanligt. Hur trakasserierna har blivit mer frekventa, aggressivare och hårdare. 

– De upplevde att trycket var ännu större. Det hände saker hela tiden. Allt från mindre händelser, som att det kom in bosättare på palestiniernas mark, gick genom deras by eller smällde upp ett tält precis vid gränsen till området, till att bilar sattes i brand, och att folk misshandlades eller dödades, säger Marcus Vildir. 

– De vågar inte göra mer än att tjafsa emot för de vet att skulle de lägga handen på en bosättare så får de hundra gånger värre tillbaka. Militären kommer alltid och stöttar bosättarna för det är ju oftast deras kompisar eller släktingar. Bosättningarna är ju illegala, ändå har de hela tiden rätten på sin sida. Och backas upp av militär. 

Enligt internationell lag är det olagligt för Israel att upprätta bosättningar på palestinska territorier. FN menar att Israels agerande, det vill säga att landet förflyttar sin egen civilbefolkning till ockuperade områden, motsvara ett krigsbrott enligt internationell lag. 

Det har också skett en upptrappning av rivningar av palestiniernas hus på sistone. 

– Det kan komma schaktmaskiner uppbackade av militär, och vifta med ett domstolsbeslut i handen om att X antal hus i en by ska jämnas med marken. Det är knappt att de hinner få med sig något hemifrån innan det verkställs. Det är bara rena turen om någon hinner slita med sig det dyraste: AC-anläggningen, parabolantennen eller något favoritporslin, berättar Marcus Vildir.

Barnen i Shab Al Botom (Masafer Yatta) över sin engelska på de internationella aktivisterna. ”Hello! What is your name?”. Foto: Marcus Vildir

Om de palestinier som precis fått sitt hem jämnat med marken sätter upp ett tält som skydd från solen, kommer militären dagen efter och river ner det. 

– Det är på den nivån, hela tiden och varje dag. Och sedan den 7 oktober har det blivit värre, lite våldsammare, och det sker lite oftare.

Sedan Marcus Vildir var på plats har Israelerna börjat attackera Västbanken även från luften.

– Det har gått från muren, militären och bosättarna – ja en slags marknivå – till att det nu är frågan om flyganfall. Och då är det inte mycket någon kan göra längre. Bomber är bomber och de dödar urskillningslöst, säger han.

”Brottsligt att vara palestinier”

Situationen är som allra värst i norra Västbanken just nu. I söder där Marcus Vildir var är oron mycket stor att även de snart ska attackeras av israelisk militär på samma sätt.

Palestiniernas motstånd beskriver Marcus Vildir som segt och uthålligt.

– Jag var hos en familj som var extremt utsatt. De var helt omringade av bosättningar som inskränkte på deras mark, bosättare stal från deras vattenkällor, de hade fått bilen uppbränd, åsnan dödad och huset nerbränt och totalförstört. Och ändå så fortsatte de, vägrade ge upp.

De var fast beslutsamma att inte ge upp.

– ”Det här är vår mark och vi tänker inte flytta”, var deras inställning. Fast de bildligt talat bestod av skinn och ben. 

Han beskriver hur kampen och intifadan för palestinierna handlar om att de aldrig ger sig. Att de tänker fortsätta leva sina liv på sitt sätt. 

– Deras sätt att bedriva motstånd är att fortsätta ta sig igenom varje dag hur svårt det än är, att fortsätta filma och skicka dokumentationen till Al Jazeera och CNN – för att visa omvärlden vad som händer här och nu. Och att söka samarbeten. 

Marcus Vildir berättar om en familj där mannen kunnat resa till Sydafrika på en motståndskonferens för ursprungsfolk efter att byn skramlat ihop pengar för att skicka honom som representant för gruppen.

– De försöker hela tiden bilda sig, knyta kontakter med andra rörelser i världen, svenskar, amerikaner – ja, alla som kan sympatisera med dem, säger han.

Han hoppas att han också genom att berätta om sina erfarenheter ska bidra till att nyansera den mediarapportering som han ser att framför allt SVT haft när det handlar om Israels krigföring i Gaza, och som går i linje med regeringens linje om att Israel har rätt att försvara sig.

– Att regeringen säger att Israel har rätt att försvara sig är ju ett hån mot allt vad mänskliga rättigheter heter, säger han, och menar att det är helt oförenligt att vara en ockupationsmakt och ha rätt att försvara sig. 

– Det kan inte vara så att vår regering inte har all den information som jag har. De måste veta vad som försiggår – det kan inte bygga på okunskap, utan de gör ett val. Att det ena är viktigare än det andra. 

Demonstrationer till stöd för Palestina har ägt rum över hela världen under det senaste året. På bilden en protest i Los Angeles, USA, i december förra året. Foto: Ryan Sun/TT

Enligt Marcus Vildir handlar det i grunden om rasism och ekonomiska intressen.

– Jag tror det ligger ekonomiska, rasistiska och politiska skäl bakom. Sverige vill vara USA till lags, inte minst efter att USA fått carte blanche för att upprätta militärläger där de önskar i vårt eget land. Och så bryr sig inte Sverige om hur det drabbar palestinierna eftersom de ekonomiska incitamenten är så starka – det finns pengar att tjäna.

– Det är brottsligt att vara palestinier. Det är brottsligt att försöka försvara det och försöka hålla sig kvar. Det är märkligt.

Vad skulle kunna göra skillnad för de palestinier du mötte och andra palestinier?

Den palestinska flaggan, med ”Palestina” skrivit i mitten. Foto: Bernat Armangue/TT

– Vi måste strypa allt bistånd till Israel. Ta ifrån israelerna, och även palestinierna, vapnen, säger Marcus Vildir tvärsäkert. 

– För vad ska Israel göra utan vapen? Då, menar han, är det bara massa snack och rasism, och då skulle det här upphöra. 

Det och krav på att alla människor ska ha samma rättigheter inklusive juridiska rättigheter inom området Palestina är viktiga påtryckningar som skulle kunna göras. 

– För då faller ju hela idén med Israel och med det även hela deras förtryck.

Men detta kräver att världens alla länder går samman med vilja att stoppa det som liknas vid ett pågående folkmord, säger han och påpekar att i det forna Jugoslavien gick FN-styrkor in och tog över och avväpnade den krigförande parten.

– Fyll hela Palestina med FN-soldater och avväpna alla israeler, och även palestinierna, säger han.

– Alla medborgare måste också sätta press på sina regeringar – tvinga dem att agera. Vi kan inte heller tillåta att de som försöker visa sitt stöd för palestinierna, vare sig de är araber, svenska judar eller studenter behandlas med misstänksamhet eller bemöts med våld.

– Det krävs större insikt i vad som faktiskt försiggår, att det vi gör här påverkar oss också.

Svenskarna har ju varit noga med att välja etiska fonder till sitt pensionssparande och ekologisk potatis. Här finns också val att göra, säger han. 

– Vi kan ju inte tillåta att svenska företag tjänar pengar på att palestinier slaktas.

Publicerad Uppdaterad
7 dagar sedan
"Vänsterpartiet och andra partier skall veta att våra röster inte kan tas för givna" skriver Fayyad Assali och Nattalie Ström Bunpuckdee, talespersoner för organisationen Rättvisa för alla. Foto: Mickan Mörk, Privat, Privat

”Vänsterpartiet måste skaffa en partiledning med ryggrad”

Efter att Nooshi Dadgostar lagt ut en bild där hon poserar i en Kamala Harris-keps kräver solidaritetsrörelsen Rättvisa för alla, RFA, vänsterledarens avgång. I en debattartikel kommenterar RFA avgångskravet.

För några dagar sedan gick Rättvisa för Alla ut med ett avgångskrav riktat mot Nooshi Dadgostar efter att hon poserat med en Kamala Harris valkeps på sina sociala medier.

Att Nooshi Dadgostar offentligt visar stöd för en person och ett parti som under ett års tid skickat bomber som slitit tiotusentals barn itu visar på ett vänsterparti som varken tar internationella solidaritetsfrågor, anti-kolonialism eller anti-imperialism på allvar. Poserandet med valkepsen är bara kulmen på ett ryggradslöst vänsterparti som hellre flörtar högerut än håller sig troget sina kärnväljare. 

Här kan såklart diverse vänsterpartister slå sig för bröstet och peka på att de kämpat mot folkmordet och tidigt framfört krav på eldupphör – till skillnad från övriga riksdagspartier. Men diverse händelser visar på ett ytligt engagemang mot folkmordet i Gaza och dess rotorsaker hos partiledningen – ett engagemang som försöker hitta balansen mellan att vara tillräckligt profilerad i Palestinafrågan för att både få och behålla röster som Palestinarörelsen kan ge men inte sticka ut för mycket för att förlora potentiella ”höger-vänster”-väljare.

Enskilda vänsterpartister profilerar sig i Palestinafrågan

Dessa händelser inbegriper bland annat partiledningens undvikande manövrer gentemot Palestinademonstrationerna, en partisekreterare som inte verkar tycka att det är något konstigt med sionism, en partiledning som inte drog sig för att blixtsnabbt påtala Israels rätt till ”självförsvar” men inte någon gång lyft den ockuperade, fördrivna, fängslade och folkmördade palestinska befolkningens rätt till självförsvar.

Hur Israel på höjden av sin bosättarkolonialism, apartheid och otaliga grymheter har rätt till ”självförsvar” problematiseras inte. Det visar på en partiledning som antingen genom bristande förståelse eller nonchalans inte har tagit till sig anti-kolonialism och anti-imperialism på allvar.

Att profilera sig i Palestinafrågan verkar ha fungerat bra för Vänsterpartiet vars resultat i EU-valet inte kan betecknas som annat än en succé. Jonas Sjöstedt, som flitigt debatterat Palestina i media, slog svenskt personkryssrekord. Kort sagt – Palestinafrågan är bra politik att profilera sig i om man är vänsterpartist.

Vi svenskar bevittnar dagligen hur högern aktivt rationaliserar och understödjer Israels folkmord i Gaza (och nu Libanon), samtidigt som de fortsätter driva på rasismen på hemmaplan, i samma avhumaniserande anda.

”Vi vägrar hållas gisslan”

Vi bevittnar också hur den förväntade “motpolen” – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – i stora drag övergivit någon form av ambition att skaffa sig en ryggrad i internationella solidaritetsfrågor eller när det handlar om rasism och islamofobi, som blivit en nationell cancer.

Det är i denna kontext och med en uppfattning från Vänsterpartiet att Palestinarörelsen och rättviserörelsen i Sverige saknar alternativ som vi blivit ett lätt byte för Vänsterpartiet, där ledningen försöker förlita sig på ett antal faktiska principfasta och engagerade företrädare som ska säkra rörelsens röster, medan partiledningen fortsätter sin högervridning.

Men nog är nog – våra röster är varken gratis eller billiga. Vi vägrar hållas gisslan inför rädslan för högerns framgångar. Vi må bli anklagade för att splittra vänstern men här vill vi påminna om ansvarsfrågan.

En eventuell vänstersplittring och högerframgång i riksdagsvalet är helt och hållet i händerna på Vänsterpartiets, och resterande så kallade socialistiska, partiledningar. Det är Vänsterpartiet som skjuter ifrån sig sina kärnväljare när partiet inte ens kan ha anständigheten att avstå från att offentligt stödja folkmördare.

Det är ert ansvar när partiet inte tar avstånd från sionismen – en bosättarkolonial ideologi som fördrivit och mördat palestinier i över 100 år och den ideologi som driver folkmordet som vi bevittnat i snart ett år.

Palestinarörelsen – historisk internationell solidaritet

Palestinarörelsen har i sviterna av Israels pågående folkmord i Gaza, och nu även Libanon, blivit en av Sveriges största och mest uthålliga internationella solidaritetsrörelser genom tiderna.

Vi är hundratusentals svenskar över hela Sverige som marscherat tillsammans i protest mot folkmordet i snart ett år. Vi längtar efter en vänsterrörelse som på djupet av sin själ anammar en politik för den svaga och utsatta, i och utanför Sveriges gränser. Vi längtar efter en återgång till det svenska folkhemmet och bort från det svenska folkmordshemmet som Sverige i dag blivit: Ett Sverige som utökar vapenhandeln med Israel under pågående folkmord och kallar ett eldupphör för ”orättvist”, för att citera den tidigare utrikesministern Tobias Billström.

Vänsterpartiet och andra partier skall veta att våra röster inte kan tas för givna. Att det är dags att förtjäna dem. För Vänsterpartiet är rådet att skaffa en partiledning med ryggrad och en som integrerar antirasism, anti-kolonialism, anti-imperialism, internationell solidaritet och övriga rättvisefrågor i den vänsterpolitiska själen.  

Fayyad Assali och Nattalie Ström Bunpuckdee, talespersoner för Rättvisa för alla

Vänsterpartiet har fått möjlighet att svara på debattartikeln men avböjt. Reds anm.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Folke Rydén har följt fyra amerikanska familjer inför presidentvalet i november.
Folke Rydéns dokumentär Ödesvalet – 32 år med amerikanska väljare visar hur väljarnas syn på landet, politikerna och framtiden har förändrats under åren. Foto: Dan Jåma och Alex Brandon/TT

Folke Rydén skildrar ett uppgivet USA

Det är på många sätt ett uppgivet USA som går till val om en månad. Ökade klyftor, skenande levnadsomkostnader och en sprucken amerikansk dröm har gjort att allt fler tycks känna hopplöshet inför framtiden. Den mångåriga USA-korrespondenten och prisade dokumentärfilmaren Folke Rydén har i sin nya film följt fyra amerikanska familjer under 32 år och återvänder nu med kameran inför det som många beskriver som ett ödesval för världens största supermakt.

– Det har ju gått lite inflation i att kalla alla amerikanska val för ödesval. Men den här gången finns det fog för att använda den titeln.

Det säger Folke Rydén vid fikabordet på hans kontor i södra Stockholm. Han har just kommit hem från den senaste och minst sagt intensiva reportageresan till USA där han och fotograf Dan Jåma hann med 17 delstater på nästan lika många dagar. En bilresa på dryga 500 mil genom ett splittrat och allt mer polariserat politiskt landskap.

– Ekonomin, migrationspolitiken, abortfrågan… Men även demokratin, som av många anses som hotad om Trump vinner, är frågor som kan komma att avgöra valet, funderar Folke Rydén.

Han har följt amerikansk politik länge och närmare än de flesta. Mellan 1989 och 1996 som SVT:s utsände korrespondent i Washington, men även efteråt. Genom att hålla kontakt med flera av de väljare han träffade för drygt 30 år sedan, då valet stod mellan sittande presidenten George H. W. Bush och uppkomlingen från Arkansas, den då mer eller mindre okände Bill Clinton, har han ständigt rest tillbaka för att fånga känslorna, mäta temperaturen och läsa av attitydförändringarna hos den amerikanska allmänheten.

Folke Rydén vid Vita Huset inför presidentvalet 1992. Foto: Dan Jåma

I dokumentären Ödesvalet – 32 år med amerikanska väljare som sänds på SVT nu på söndag skildras bilden av en nation på dekis. Där den amerikanska drömmen inte längre är lika självklar som förr och där oron växer sig allt starkare när pengarna sinar och jobben på många håll försvunnit.

– Den gemensamma nämnaren för alla de här familjerna jag följt, som åtminstone jag uppfattar som representativa amerikaner, är att de alla har samma känsla. En känsla som inte fanns där för tre decennier sedan. Nämligen den att oavsett hur hårt du sliter och jobbar så är det inte längre säkert att du lyckas. Den där framtidstron och optimismen som så längre präglat USA är på väg bort, framförallt hos den yngre generationen, säger Folke Rydén.

Han beskriver något som nästan kan liknas vid apati. En allmän uppfattning om att var sig det blir Kamala Harris eller Donald Trump som tar över platsen i Vita huset efter årskiftet så spelar det ingen större roll.

– De nya strömningarna vi stötte på har lett till en fundamental förändring av det amerikanska tillståndet. Och det var faktiskt lite sorgligt att uppleva, säger Folke Rydén.

Ekonomin prio ett för väljarna

I flera hjärtskärande sekvenser av filmen får vi följa vanliga människors livsöden och vardag. Sjukpensionären och den tidigare så hängivne demokratiska väljaren i sydstaten Georgia som var tvungen att sälja allt hon hade för att ha råd med sina mediciner. Hon som helhjärtat stöttat både Barack Obama och Hillary Clinton i hopp om förändring men som de senaste åren gått över till trofast Trumpist.

Den kluvna trebarnsfamiljen vars åsikter om det kommande valet går isär men där alla trots det delar samma oro. Den om ekonomin som inte alltid går ihop, hur hårt de än fortsätter jobba med sin målarfirma.

Under 18 dagar reste Folke Rydén och fotograf Dan Jåma genom nästan lika många delstater för att återse väljarna de träffade för över 30 år sedan. Foto: Dan Jåma

Den unga sjuksköterskan och småbarnsmamman som vacklar i tankarna kring Donald Trump när matpriserna fortsätter att stiga.

– Det är framförallt hos de unga, de runt 30 som börjat bilda familj, jag märkt av förändringarna, säger Folke Rydén och fortsätter.

– Politiska experter förklarar det här med att det här är en generation som vuxit upp med två ekonomiska kriser och en pandemi. För dem är den egna ekonomin nummer ett, två och tre på listan över vad som är viktigast inför valet. 

It´s the economy, stupid. Det klassiska citat som Bill Clintons tidigare rådgivare Jim Carville matade in kampanjarbetarna, inför valet -92. 

Folke Rydén har skildat flera amerikanska presidentval. Foto: Johan Apel Röstlund

– Så är det nog, och då är man beredd att kompromissa med många andra åsikter. Som aborträtt, migration och klimatfrågor, säger Folke Rydén.

Ekonomin står som sagt högst upp på väljarnas lista över valets viktigaste frågor och där har enligt flera opinionsmätningar Republikanerna och Donald Trump ett större förtroende. Många är besvikna efter åren med Joe Biden och frågar sig vad som egentligen kommer att förändras med nuvarande vicepresident Kamala Harris vid makten.

Och av de som intervjuas i dokumentären tycks de flesta eniga. Oavsett Harris eller Trump.

– Man litar inte på politiker längre utan många har snarare känslan att vem man än röstar på så är det  storföretagen som har makten. Och det finns inte heller någon tro på att statsapparaten ska hjälpa dig om något händer. Du måste klara dig själv, helt enkelt, säger Folke Rydén.

Traditionella medier missade Trumpvågen

I svensk media har bilden av de senaste amerikanska valen på många sätt varit densamma. Få, åtminstone på de liberala ledarsidorna, trodde att Trump 2016 skulle ha en chans mot Hillary Clinton.

Efter valnatten var chocken hos många därför stor. Folke Rydén menar att media, åtminstone det han kallar traditionella medier, misslyckades med fånga upp vad som var på gång.

– De förstod inte alls hur populär Donald Trump var ute bland många tidigare demokratiska väljare. I stället körde de på med sin rapportering i gamla hjulspår, säger han.

Hur tror du att det kom sig?

– De traditionella medierna förmedlar information till dem som konsumerar deras nyheter. Men i dag finns det väldigt stora grupper som inte tar del av den här informationen utan bara hämtar sina nyheter i de egna filterbubblorna på sociala medier. Medierna har helt enkelt missat att lägga örat mot rälsen och fånga upp de stämningar som vuxit fram, säger Folke Rydén.

Han beskriver också hur klyftorna i samhället har ökat. Mellan de som har och inte har. Pengar, utbildning, kulturellt- och ekonomiskt kapital.

– Vi ser ju att det svängt i det så kallade rostbältet där jobben försvunnit och där det bor många lågutbildade arbetare som tidigare röstat demokratiskt. De upplever att den sociala välfärdsstaten inte längre fungerar, säger Folke Rydén.

Det allt högre tonläget i den politiska debatten har också spätt på polariseringen, menar Folke Rydén. I dag sägs saker i valdebatterna som vore otänkbara för bara 20 år sedan.

– Det finns inga spärrar längre. Hela den politiska diskursen har förfulats och människor räknar inte med att politiker säger sanningen. Det här gör att allt ifrågasätts och att konspirationsteorier lättare sprids och får fäste. 

Det är bara en månad kvar till valet. Vad tror du själv om utgången?

– Oj. För åtta år sedan satt jag i direktsänd tv och sade att Hillary Clinton skulle vinna. Sedan satt jag där igen 2020 och tippade Donald Trump, så jag har haft helt fel de senaste gångerna. Men jag tror att det kommer bli väldigt jämt. Och måste jag gissa gör jag det på Trump, så då vinner väl Harris, skrattar Folke Rydén.

Men om Donald Trump förlorar den här gången också, kommer han att erkänna sig besegrad?

– Kanske inte. Men vi får hoppas att han i sådana fall åtminstone har människor omkring sig som tvingar honom till det, avslutar Folke Rydén.

Publicerad Uppdaterad