Utrikes

Rätten till abort hotad i väst

Protesters are removed from the front steps of the State Capitol in Richmond, Va., Saturday, March 3, 2012. Virginia Capitol Police arrested more than 30 women s rights activists Saturday when they refused to leave the Capitol steps during a protest of anti-abortion legislation. The protesters were some of an estimated 500 who had marched down a downtown street before gathering on the Capitol grounds to protest legislation like a bill that passed the General Assembly earlier in the week that requires an ultrasound before an abortion. (AP Photo/Richmond Times-Dispatch, Eva Russo) Foto: Eva Russo / SCANPIX

Aborträtten i USA har aldrig varit mer hotad. Det menar flera politiska bedömare efter att nya mer restriktiva ­lagar införts i flera delstater de senaste åren. Samtidigt införs liknande lagar i olika EU-länder.  – Utvecklingen här och i USA är skrämmande, säger Åsa Regnér, RFSU:s general­sekreterare.

– Jag tror att alla vet vilket tufft beslut en abort kan vara. Det är ju en enorm psykisk påfrestning, och att då göra det ännu värre för kvinnorna är inget annat än skandal, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt Initiativ till Arbetaren.

Sammanlagt lades 1 100 olika förslag om inskränkningar i aborträtten fram i de amerikanska delstaterna förra året. Betydligt fler än på länge, och många röstades också igenom i landet där abort varit lagligt sedan ett beslut från Högsta domstolen 1973 fastslog att frågan faller under den skyddade rätten till privatliv.

– Vi ser ju de här strömningarna i hela världen just nu. Med högerextrema partier och religiösa fundamentalister som vill inskränka kvinnors rättigheter, säger Stina Svensson.

Debatten i just USA har blossat upp rejält de senaste två åren, och ser knappast ut att minska i och med det stundande presidentvalet till hösten. En färsk undersökning visar att nästan hälften av alla amerikaner är motståndare till abort. Av dessa anser 20 procent att det borde vara olagligt oavsett omständigheter.

I och med Högsta domstolens nära 40 år gamla beslut kan ingen delstat helt förbjuda abort. Däremot går det att införa starka rest­riktioner på delstatsnivå. I bland annat Texas, Nebraska, North ­Carolina, Virginia och Oklahoma har beslut om att införa längre väntetider för kvinnor som vill genomföra abort införts och på många ställen avslås allt ekonomisk stöd till kliniker som arbetar med abort. I de mer restriktiva staterna har det också införts ­lagar som tvingar kvinnorna att delta i rådgivning ända fram till ingreppet.

Bakom politiken står den så kallade kristna högern med starkt stöd från landets katolska biskopar. President Barak Obama försvarar visserligen rätten till abort, men inför presidentvalet senare i år har samtliga republikanska motkandidater sagt sig vilja riva upp den nuvarande lagstiftningen.

Samtidigt som debatten i USA påpekar Världshälsoorganisationen, WHO, att antalet illegala aborter runt om i världen ökar. Färsk statistik från WHO visar att det varje år genomförs omkring 20 miljoner osäkra aborter där medicinsk kunskap saknas.

– et här är naturligtvis en enorm förlust för kvinnor i hela världen. Det dör kvinnor varje dag på grund av att det inte finns tillgänglig mödravård. Fortfarande är det tyvärr så att den heterosexuella vita mannen är normen för politik och mänskliga rättigheter, säger Stina Svensson från Feministiskt Initiativ.

Åsa Regnér är generalsekreterare för RFSU och hon säger till Arbetaren att det de senaste åren märkts av en större blandning av politik och religion, något som gett abortmotståndarna luft ­under vingarna. Bland annat nämner hon det pågående primärvalet och den kommande president­-val­rörelsen, där hon tycker att abortfrågorna får mycket uppmärksamhet.

– Tidigare var abortfrågan inte alls lika viktig. Men om man är konservativ republikan i USA i dag har det liksom blivit en måttstock på hur god republikan man är, med ett otroligt starkt symbolvärde, säger Åsa Regnér.

Hur ser du på utvecklingen i Europa?

– Det finns politiska partier i Europa som utgår från kristendom, till exempel katolicism, i sina partiprogram. Men det finns också en annan strömning, och det är de främlingsfientliga rörelserna. De är inte heller intresserade av kvinnors rättigheter.

I Polen, ett av de länder i EU med strängast abortlagstiftning, tillåts i dag abort endast om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. Men så sent som i somras diskuterade landets parlament ett nytt lagförslag som skulle innebära ­totalförbud, även om kvinnans liv var i fara. Konservativa politiker på högerkanten ansåg även att det skulle lagstiftas om att livet började vid ögonblicket för befruktning. Något som kritiserades hårt från flera andra EU-länder och som med minsta möjliga marginal röstades ned i november förra året.

I Ungern röstades nyligen ett liknande förslag igenom och i Spanien vill den nytillträdda högerregeringen införa hårdare regler igen.

Åsa Regnér är besviken på EU som hon menar talar väldigt mycket om mänskliga rättigheter men i just de här frågorna sällan agerar.

– Det är oerhört svagt av EU att inte kraftigare fördöma länder som kränker kvinnors rättigheter. Utvecklingen här och i USA är skrämmande, medan vi i många andra länder ser hur det går framåt.

Några viktiga länder i Asien och Afrika har, oavsett religion och ideologi, de senaste åren lättat på sina tidigare stränga lagstiftningar. Medan västvärlden, menar RFSU, har tagit ett steg tillbaka.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga