Reportage

Svårare med semester för den osäkert anställde

Hälften av arbetarna kan inte åka på utlandssemester. Av dem är är de flesta osäkert anställda.

Arbetare har svårare att komma iväg på semesterresor utomlands än tjänstemän. 

Men bland arbetarna döljer sig också ytterligare uppdelningar. Den mellan dem med fast jobb och dem med osäkra anställningar. 

De senare är överrepresenterade bland de nästan 50 procent arbetare som förra året inte kunde åka utomlands. Samtidigt fortsätter de osäkra anställningarna att öka i Sverige. 

Förra året blev var fjärde nyanställd en osäker anställning.

Erik arbetade tills nyligen som bemanningsanställd på ett elektroniklager utanför Stockholm. Han har på nära håll upplevt svårigheterna med semestrande som osäkert anställd. Han påpekar dock att han själv ändå hade en rätt bra situation bland de övriga bemanningsanställda. 

– Jag hade oftast chans på jobb eftersom jag hade truckkort. Medan de som jobbade med uppackning kunde få två jobbdagar per månad. De kunde inte vara lediga. Man var bunden fast man inte fick garantilön. Man har en del slappa dagar, men man kanske inte får pengarna att räcka till. Det är en nervositet som förstås är stressande, säger han.

Men någon utlandssemester har inte varit ekonomiskt möjligt under de tre senaste åren.

– Jag semestrar i Sverige. Jag brukar åka till släkten i Östersund. Men det hade varit kul att åka till Spanien. Jag kan språket och har varit där lite innan.

Även om bemanningsavtalet ska garantera inkomst till 90 procent så finns det en hel del kryphål och många bemanningsföretag som inte heller har kollektivavtal. Även om man inte blir uppbokad måste man ändå stå standby och risken att pengarna inte räcker till är alltid överhängande.

– Det är ju inte semester att stå och vänta på jobb. Det bara en lång nagel­bitning för att se om man får ihop det ekonomiskt. En del slutar därför också för att de inte kan stå på standby, säger Erik.

Även om man för tillfället har råd att köpa en resa vågar många inte tacka nej till jobb av rädsla för att inte bli inringda igen. Samtidigt menar han att de bemanningsanställda har minst lika stort behov av riktig avkoppling, om inte mer.

– Det är deprimerande, för man behöver ju semester. Särskilt om man jobbar med kroppen eller har slitiga jobb i vården. Men å andra sidan har jag aldrig haft fem veckors semester så vad vet jag, säger han och skrattar.  

Nu har han ledsnat på bemanningsbranschen och börjat plugga på heltid och företaget har flyttats till Holland.

– De vill ha en hundra­procentigt flexibel resurs, men folk som är där varje dag borde inte vara bemanningsanställda. Om de ändå arbetar heltid borde ju företagen faktiskt ha råd att direktanställa. Men det är väl kapitalets logik att vinstmaximera och pressa priserna.

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp