Inrikes

”Allt alltmer godtyckligt”

Arbeta som Fas 3-placerad med ”riktiga” arbetsuppgifter blir allt mer accepterat. Arbeta som marknadsassistent på hotell? Helt okej, bara det står något annat i papperen. Och arbetsförmedlingen skickar glatt cv:n tänkta för betalande arbetsköpare vidare till Fas 3-anordnare.

Fasorna är en av de bloggar som skildrar hur företag utnyttjar Fas 3. Man ger som exempel en annons från företaget Kooptima där de söker personer med ”mekaniska kunskaper”.

”Ingela”, som kommer från ett samhälle i södra Norrland, skildrar en udda variant av detta:

– Jag blev mäkta förvånad när jag blev uppringd av en person från kommunen som ville ha mig som Fas 3-placerad för att bygga en hemsida. Jag hade då arbetat ihop en ny A-kasseperiod så det var inte aktuellt, men var i hela världen hade de fått mitt namn ifrån? Jo, Arbetsförmedlingen har tydligen skickat runt mitt cv, som jag gett dem avsett att visas för potentiella arbetsgivare, till olika Fas 3-anordnare, säger hon.

Elisabeth Alm Björnsson från Simrishamn är en av dem som upplevt den nya given. 

– Arbetsförmedlingen i Simrishamn ville placera mig som marknadsassistent på Hotell Svea eller Hotell Saltsjöbaden i Ystad. Jag kollade med Fas 3-ansvarige på Arbetsförmedlingen Kultur, som jag tillhör, om det var ok. Hon förklarade då att arbetsuppgifterna i sig gick bra, men det fick inte kallas marknadsassistent utan skulle stå något annat på pappret. I alla fall, jag valde en placering i SALO:s informationsgrupp i stället, fast det innebär att jag får pendla till Malmö fyra dagar i veckan. 

Adrian Engström är ordförande för SALO Malmö.

– Det har blivit mer ”flexibelt”, vilket också skulle kunna kallas godtyckligt. Det går allt mindre att läsa sig till i lagar och förordningar vad som gäller, det står bara i Arbetsförmedlingens interna förhållningsregler – om ens där. Det blir också en rättsosäkerhet, den som står på sig och ställer krav får bättre möjligheter än den som av någon anledning inte kan göra det. Men det kan också vara så att någon som är foglig får fler lediga dagar och andra förmåner, medan regelverket tillämpas hårdare mot någon som kommer med kritik  När det gäller ordinarie arbetsuppgifter verkar det vara så, och detta har vi också fått bekräftat av arbetsförmedlare, att om deltagaren accepterar att utföra dem så har Arbetsförmedlingen inga invändningar mot det, säger han. 

Ytterligare ett nytt fenomen är så kallade ”anordnarmässor” eller ”sysselsättningsmässor”, där 10-15 anordnare får varsitt bord för att presentera sin verksamhet för de ditkallade arbetslösa.

– De här mässorna är ofta lätt kaotiska och många arbetslösa upplever dem som förnedrande. Informationen de olika anordnarna ger är ofta vag, men alla måste likväl skriva upp sig hos någon innan de går därifrån – annars riskerar de sin ersättning, säger Adrian Engström. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984