Inrikes

Lärare rasar mot strejkbryteri

Ledningen på Björkbackens ungdomshem i Göteborg flyttar eleverna till en rivningsbarack utanför SiS ungdomshem i Fagared. Där ska lärare anslutna till Lärarnas Riksförbund återuppta undervisningen. Strejkbryteri menar Syndikalisterna.

I måndags lastades hälften av högstadieeleverna på Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Björkbacken på en buss och transporterades till grannskolan i Fagared. Här försöker nu chefer från Björkbacken och tre lärare anslutna till Lärarnas Riksförbund att återuppta undervisningen i en tillfällig barack som egentligen skulle ha rivits. Men utanför baracken står de strejkande lärarna och strejkvakter från SAC.

– Det här är ingen lösning som kommer hjälpa tjejerna att få något slutbetyg. Vi har fått höra av eleverna att det inte pågår är någon riktig verksamhet där inne, säger Örjan, en av de strejkande lärarna.

Han säger att det tillfälliga arrangemanget inte kommer gagna ungdomarna utan enbart är ett sätt för ledningen att se om sin egen rygg och ge ett sken av att den har kontroll. Och eleverna har tydligt visat vad de tycker. På ett plakat uppsatta i ett av barackens fönster står textat: ”Ge oss våra lärare!”

– De har kommit ut och visat sitt stöd. Det har varit riktig känsloladdat och både jag och mina kollegor fick tårar i ögonen. Vi kommer inte ge oss och vi hoppas fortfarande på en lösning. Den enda bra lösning som finns är att vi går tillbaka och undervisar våra elever och för att kunna det krävs att ledningen är beredd att kompromissa, säger Örjan.

Både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, genom centralorganisationen Saco, har ställt sig neutrala till konfliken. De lärare som är anslutna till Lärarförbundet har dock inte brutit strejken.

De syndikalistiska lärarnas stridsåtgärder inleddes med en punktstrejk den 15 mars, varefter konflikten har trappats upp.

Arbetaren har talat med flera representanter för Lärarnas Riksförbund men inte hittat någon som kan uttala sig om anklagelsen om strejbryteri.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan