Radar

En ny Mandela för klimatkampen?

Mohammed Nasheed har suttit fängslad flera gånger för att som oppositionspolitiker och ickevåldsaktivist ha brutit mot den maldiviska diktaturens lagar. Men för ett år sedan blev han Maldivernas första demokratiskt valda president. Som sådan har han satt klimatfrågan överst på dagordningen, och Maldiverna har som första land i världen beslutat att bli koldioxidneutrala inom 10 […]

Mohammed Nasheed har suttit fängslad flera gånger för att som oppositionspolitiker och ickevåldsaktivist ha brutit mot den maldiviska diktaturens lagar. Men för ett år sedan blev han Maldivernas första demokratiskt valda president. Som sådan har han satt klimatfrågan överst på dagordningen, och Maldiverna har som första land i världen beslutat att bli koldioxidneutrala inom 10 år. All olja ska bytas ut mot förnyelsebar energi och flyget – Maldiverna är ett turistland – klimatkompenseras i brist på bättre alternativ. För Maldiverna är detta en ren överlevnadsfråga, och när Nasheed talade på det alternativa toppmötet i Köpenhamn i måndags drog han paralleller mellan demokratikampen och kampen mot klimatförändringarna.
– Precis som i fängelset säger många här att läget är hopplöst. Men jag är här för att säga att vi vägrar ge upp hoppet. Vi vägrar ge upp tanken på att en bättre värld är möjlig.

Talet var kraftigt försenat eftersom förhandlingarna kärvar betänkligt. Maldiverna slåss för att få in siffran 350 i förhandlingstexterna – 350 som i den koldioxidhalt mätt i miljondelar som atmosfären tål utan farlig klimatförändring.
– I politiken måste man ständigt vara beredd till förhandlingar och kompromisser. Men fysik är inte politik. Det är omöjligt att göra ett avtal med Moder Jord. Vi behöver 350 för att rädda korallreven, för att behålla isen i Arktis, för att göra en bättre värld möjlig. 350 är den viktigaste siffran du någonsin kommer att höra eller säga, sade Nasheed.
Stämningen i den tusenhövdade publiken var nästan extatisk. Mohammed Nasheed är den främsta kandidaten till att bli en klimatkampens Desmond Tutu eller Nelson Mandela.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984