Inrikes

SAC antog ny principförklaring

Den första dagens förhandlingar på SAC Syndikalisternas kongress i småländska Holsbybrunn rivstartade under lördagen med en smärre överraskning: En helt nyformulerad principförklaring antogs redan före lunch.

Till SAC:s förra kongress 2006 hade en principförklaringskommitté arbetat under lång tid, bland annat genom enkäter till de lokala samorganisationerna och en omfattande remissrunda. Ändå föll förslaget på kongressen.
Till årets kongress fanns två enskilda motioner om nya principförklaringar.
Efter en relativt kort debatt biföll kongressen förslaget som skrivits av Lukas Granberg från Stockholms LS, med kvalificerad majoritet.
I stort sett alla inlägg stödde Granbergs förslag, även om synpunkter framfördes om att den var ”pompös”. Upphovspersonen själv berättade att han låtit språket inspireras av IWW – Industrial Workers of the Worlds – kraftfulla preamble från 1905. Men förslaget (se artikel intill) bygger också i hög grad på det förslag till principförklaring som avslogs 2006.

Sabina Wallner, ombud för Stockholms LS och medlem i dåvarande principförklaringskommittén, sade i debatten:
– Lukas Granbergs förslag påminner väldigt mycket om vårt förslag. Den tolkar stämningen, viljan och riktningen som vi som syndikalister har nu, på samma sätt som principförklaringskommittén gjorde då. Att förslaget inte väcker så mycket debatt nu kan helt enkelt bero på att den har satt sig.
Lukas Granberg själv, som är en av kongressens tre ordföranden, avrundade debatten.
– Jag hoppas att det är som Sabina säger att frågan är färdigdiskuterad. Jag tror att en ny principförklaring är mycket viktig. Vi förnekar oss själva en ideologisk vägledning om vi inte har ett dokument som vi kan hänvisa till som tydliggör vad vi som syndikalister håller på med och varför, och vart vi är på väg någonstans.

Kongressen inleddes i morse med ett öppningstal av Örjan Bergsten från Göteborgs LS, en parentation över under kongressperioden avlidna kamrater samt hälsningar från de internationella gästerna, som representerade CGT i Spanien, CNT i Frankrike samt IWW i Storbritannien.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga