Catharina Calleman forskar om arbetsrätt ur ett genusperspektiv och har nu kommit ut med den lilla läroboken Genusperspektiv på arbetsrätten. Som jurist är jag inte bortskämd med att någon sätter rättsregler i ett politiskt och historiskt sammanhang och det är upplyftande med en bok som behandlar juridik på en ganska avancerad nivå utan att fokus […]
Catharina Calleman forskar om arbetsrätt ur ett genusperspektiv och har nu kommit ut med den lilla läroboken Genusperspektiv på arbetsrätten.
Som jurist är jag inte bortskämd med att någon sätter rättsregler i ett politiskt och historiskt sammanhang och det är upplyftande med en bok som behandlar juridik på en ganska avancerad nivå utan att fokus flyttas från sammanhang och samhälle till blinda paragrafstudier.
Första halvan av boken ägnas åt en historisk genomgång av den könsuppdelade och könskodade arbetsmarknaden från den tidiga industrialiseringen fram till nutid. För den som har läst en del kvinnohistoria är det inga stora nyheter som presenteras men det är en välskriven och lättläst översikt som dessutom är tydlig med hur arbetsgivarsidan, den traditionellt mansdominerade fackföreningsrörelsen respektive olika familjepolitiska riktningar både stridit och samverkat på den arbetsmarknad som fortfarande är starkt könskodad. Den historiska sammanfattningen ger en bra grund både för att begripa dagsaktuella debatter om exempelvis hushållsnära tjänster och obetalt hemarbete och för att diskutera de seminariefrågor som fyller andra delen av boken. Här går Calleman in på konkreta arbetsrättsliga frågeställningar och lyfter en rad intressanta diskussioner som exempelvis mannen som norm i arbetsmiljöregleringen, vad privatiseringen av offentlig sektor innebär för kvinnors möjligheter till stridsåtgärder och den centrala frågan om vem som egentligen ska betraktas som arbetstagare och varför.
Även om Callemans bok är tänkt som ett läromedel i arbetsrätt passar den utmärkt som diskussionsunderlag för fackliga aktivister och andra intresserade.
Genusperspektiv på arbetsrätten
Catharina Calleman
Lustus Förlag