Utrikes

Klimatpanelens ordförande stöder 350 ppm

FN:s klimatpanels ordförande Rajendra Pachauri ställer sig bakom målsättningen att minska atmosfärens halt av koldioxid från dagens 387 miljondelar till högst 350.

Aktivistgruppen 350.org kampanjar intensivt för målet att atmosfärens halt av koldioxid ska minska från dagens ca 387 miljondelar (ppm) till 350 ppm, vilket ses som nödvändigt för att stabilisera klimatet på ett säkert sätt. Siffran har sin grund i forskning av bland andra James Hansen, forskningschef vid Nasa Goddard Space Center, som utifrån observationer, klimatmodeller och förhistoriska data har nått slutsatsen att gränsen för farlig klimatförändring långsiktigt går vid ungefär 350 ppm – detta ”om mänskligheten önskar bevara en planet som liknar den på vilken civilisationen utvecklades och till vilket livet på jorden är anpassat”, som Hansen med flera skriver i uppsatsen Target Atmospheric CO2: Where should Humanity Aim? (2008).

FN:s klimatpanel, som med några års mellanrum sammanställer rapporter om forskningsläget, har hittills inte gått lika långt i sina slutsatser. Därför är det en viktig markering när klimatpanelens ordförande Rajendra Pachauri personligen ställde sig bakom 350-målet i en intervju med AFP den 25 augusti.
– Som ordförande för FN:s klimatpanel kan jag inte ta ställning eftersom vi inte gör rekommendationer. Men som människa stöder jag fullt ut detta mål. Det som nu sker och det som troligen kommer att ske övertygar mig om att världen måste bli verkligt ambitiös och med stor bestämdhet röra sig mot 350-målet, sade Pachauri.

Över 90 länder stöder kravet och den 24 oktober hålls en global aktionsdag för att sätta press på övriga länders förhandlare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp