Litteratur

En amerikansk dröm

Vad är det som gör den framgångsrike brottslingen så beundransvärd i mångas ögon? Den rikedom som ofta följer, så klart. Men viktigare är väl det faktum att han har ställt sig utanför och ovanför det vanliga samhällets normer och ideal. Han har drag av övermänniska och kan med fräckhet, arbete och tur stiga fram – […]

Vad är det som gör den framgångsrike brottslingen så beundransvärd i mångas ögon? Den rikedom som ofta följer, så klart. Men viktigare är väl det faktum att han har ställt sig utanför och ovanför det vanliga samhällets normer och ideal. Han har drag av övermänniska och kan med fräckhet, arbete och tur stiga fram – åtminstone skenbart – förvandla sig själv något utanför de givna ramarna. Det handlar väl om den amerikanska drömmen om en self made man i motsats till exempelvis arbetarrörelsens idé om en kollektiv för-ändring.

Allt detta tänker jag när jag läser Henrik Höjers uppslagsrika bok Al Capone: Gangstern och den amerikanska drömmen, som kommit i dagarna. Nu gör inte Höijer dessa kopplingar direkt, men genom att i korta kapitel sätta in den mytomspunne Capones liv i ett sammanhang där USA och inte minst 1920-talets
Chicago – med dess blandning av skrupelfri kapitalism, fattiga invandrare och en svag tilltro till myndigheterna – skapade grogrund för en organiserad brottslighet, visar han på en rad viktiga samband i den moderna storstaden. Lägg sedan till det välmenande men ödesdigra förbudet mot alkohol i landet under denna tid – som inte hade något stöd i Chicagobornas rättsmedvetande och därmed skapade en ännu större klyfta mellan medborgare och stat – och du har både en väldig marknad och en informell legitimitet för den organiserade brottsligheten.

Det är därför inte någon tillfällighet att en andra generationens invandrare som Alphonse Capone – och många andra fattiga italienare, irländare och judar – satsade på en karriär i Chicago. Här var det lätt att tjäna stora pengar på alkohol, spel och prostitution – och eftersom myndigheterna var lamslagna eller mutade var det enda problemet de rivaliserande gängen. Staden var uppdelad mellan olika grupper och utan alltför mycket bråk växte gangsterimperierna snabbt. I mitten på 1920-talet framstod så Al Capone som den allra mäktigaste och i ett slags symbios med Chicagos press blev han den okrönte gangsterkungen. Tillsammans med sina kumpaner var han kanske också den smartaste och mest våldsamma – och hans liga använde flitigt 1900-talets senaste teknologi för att lösa problem: bilen, bomben och automatgeväret.

Fotnot: Anders Nilsson är forskarstuderande, frilansskribent och arbetar deltid som lektor vid Syddanskt universitet i Odense.

Al Capone: Gangstern och den amerikanska drömmen
Henrik Höjer
Albert Bonniers förlag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar