Inrikes

Varning för separatism

Att börja tidigt och icke separatistiskt kan vara viktiga faktorer för att lyckas förmå män att respektera kvinnors rättigheter. Det framkom i samband med en debatt om hiv och kvinnors hälsa på ABF-huset i Stockholm den 8 mars.

Abela Mpobela Agnarson, doktorand på Karolinska Institutet, som tidigare arbetat med hiv-frågor i Tanzania och Uganda, menar att det finns risker med att arbeta för könsuppdelat med frågor om kvinnors rättigheter:
– Att jobba könsseparerat var mer motiverat förut, när det var enda chansen för kvinnor att alls få komma till tals. Hos den yngre generationen är det bättre med blandade grupper. Annars är risken att killarna ”boostar” varandra snarare än att påverkas i bra riktning.

RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér menade dock att inom RFSU-projektet Unga män som jämställda partners, är det framgångsrikt att rikta verksamheten till enbart män och pojkar. Unga män, 13–25 år, utbildas till peer educators för att lära sina kamrater respektera kvinnors kroppar och ta sitt ansvar för att hindra spridningen av hiv.

Även om Regnér och Mpobela Agnarson hade delvis olika perspektiv var de ense om att det går att påverka män att respektera kvinnors rättigheter om man börjar i tidig ålder.

Luis Lineo från Män för jämställdhet, menade att vi inte får glömma bort hemmafronten:
– Även du och jag bidrar till att upprätthålla ”manslådan”, den snäva mansrollen, som inte bara begränsar kvinnors liv utan också våra egna, sade han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar