Inrikes

Fler invandrarkvinnor söker skydd mot misshandel

Ett växande antal invandrarkvinnor söker skydd mot misshandel hos Sveriges kvinnojourer. En delförklaring kan vara att våldsbenägna svenska män inleder relationer med utländska kvinnor via internetförmedlingar. Men enligt Rikspolisstyrelsen går det inte att belägga att misshandeln ökar.

– Det gäller främst i storstadsområdena men även i mindre kommuner. Vi har sett ökningen under en längre tid. En tendens är bland annat svenska män som via internet tar in flera utländska kvinnor efter varandra och misshandlar dem, säger Carina Ohlsson, förbundsordförande för Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, SKR.

Kvinnor av utländsk härkomst har ofta en svårare situation än Sverigefödda. Det personliga nätverket är svagare och många lever under hot om utvisning och känner rädsla för det. De har inte heller samma kunskap om hur myndigheterna fungerar. Invandrarkvinnor är därför i större behov av ett skyddat boende, konstaterar en av SKR:s medlemsjourer som av säkerhetsskäl inte vill ha publicerat var den är verksam.

Jourmedlemmar berättar för Arbetaren om ett fall med en svensk man där fem av hans relationer med kvinnor – från Polen, Ryssland, Thailand och Filippinerna – resulterat i att kvinnorna sökt skydd på jouren. 2008 dömdes mannen till sex månaders fängelse för misshandel och kvinnofridskränkning av en av kvinnorna och hennes barn. Mannen har i andra fall överträtt besöksförbud och nyligen drivit ett ärende till hovrätten där han har begärt ekonomisk kompensation av en av kvinnorna han har levt med.

I en del av de fem fallen har mannen tagit kontakt med kvinnorna via internet. Han har också i ett fall lagt ut bilder på en av dem och sålt henne till andra män.

– Vi har väldigt många ärenden om våld mot kvinnor med utländsk härkomst i förhållande till antalet invånare med invandrarbakgrund, säger Hans Thulin, utredare i Stockholmspolisens familjevåldsgrupp.

Kristina Eliasson, gruppchef på Söderortspolisens familjevåldsenhet i Stockholm, säger att kvinnor som söker hjälp eller anmäler män som misshandlat dem ofta har fått information om hur man anmäler av sin omgivning eller sina barn. Starkare sociala nätverk är en förklaring till att allt fler fall av misshandel polisanmäls, tror hon.

Rikspolisstyrelsen konstaterar att antalet anmälningar om mäns våld mot kvinnor ökar i landet. Det faktiska våldet har dock inte blivit mer omfattande, tror Rikspolisstyrelsen, utan det handlar om att mörkertalet minskar. På frågan om antalet ärenden som gäller våld mot invandrarkvinnor har ökat blir svaret:

– Fler invandrarkvinnor i landet kan innebära fler ärenden därför att urvalet har blivit större. Det finns inga statistiska uppgifter på att andelen invandrarkvinnor som misshandlas ökar, statistiken kodas inte så, säger Lena Bolming, Rikspolisstyrelsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga