Den nya oppositionen är ett nätverk av grupper och individer som är missnöjda med den vitryska regimen. Lukasjenko blev 1994 Vitrysslands första folkvalda president efter självständigheten från Sovjetunionen 1991. Han lovade då kamp mot byråkrati och korruption. I stället upplöste han 1996 den demokratiska författningen, förlängde sin mandatperiod, tog monopol på all nationell media och utvecklade staten till en diktatur.
– De nya oppositionella grupperna har inte en definierad struktur. Det som förenar dem är deras intressen och idéer, säger Irina Vidanava, chefredaktör för den digitala tidskriften CDmag, som besökte Stockholm nyligen för att berätta om sin generations motstånd mot den vitryska regimen.
CDmag är den enda oberoende tidskriften i Vitryssland skriven för och av unga. Den tar upp politiska, sociala, ekonomiska och kulturella frågor samt vitryska och andra europeiska subkulturer
– Det är viktigt eftersom Lukasjenko försöker isolera vårt land från europeiska idéer och värderingar, säger Irina Vidanava.
Det finns en markant skillnad mellan den nya och den gamla oppositionen i Vitryssland. Den gamla oppositionen har främst fokuserat på presidentvalen och traditionella gatudemonstrationer, men upprepade nederlag har gjort att de tröttats ut, marginaliserats och haft svårt att få befolkningen med sig.
– Den nya oppositionen har inte den här historien av misslyckande bakom sig. De är mer kreativa i sitt agerande och är inte intresserade av de politiska partierna, säger Irina Vidanava.
Syftet är att få folk att skratta åt regimen i stället för att vara rädda för den. I stället för att hålla formella möten ordnar de synliga aktioner som når ut till en bred massa.
För att mobilisera till sina aktioner använder de sms och internet. En känd aktion var en protest mot att polisen på ett brutalt vis förstört en tältstad på huvudtorget i Minsk. Denna hade byggts i protest mot vad man ansåg var ett riggat presidentval 2006. Dagen efter tillslaget samlades hundratals ungdomar på en marknadsplats och ”läste” i tystnad ur den största dagstidningen i landet medan de höll den upp och ner. Efter tio minuter slängdes alla tidningarna i närmaste papperskorg. Händelsen blev mycket uppmärksammad och ses i dag som början på en ny demokratisk våg i Vitryssland.
I Vitryssland är över 50 procent av arbetskraften fackligt organiserad, vilket gör facket till en avgörande maktfaktor i landet. Det är en av orsakerna till att förföljelsen av den vitryska fackföreningsrörelsen de senaste åren har förvärrats och flera fackliga företrädare har fängslats, avskedats eller hotats. Lukasjenko använder sig ofta av strategin att skrämma sina motståndare med straff och att favorisera sina anhängare med ekonomiskt stöd, inte minst när det gäller ungdomar.
Men i stället för rädsla har Lukasjenkos styre alltså skapat en stark, ung motståndsrörelse som hittar egna vägar. Svartlistade band spelar på underjordiska klubbar, skribenter sprider sina tankar på bloggar och i brist på offentliga utställningsplatser visar unga konstnärer sin konst på alternativa gallerier.
– Myndigheterna kan hota och förtrycka folket men de kan inte styra de ungas tankar, säger Irina Vidanava.