Inrikes

Nazistattack i Malmö

Malmö har länge varit förhållandevis fritt från nazister, men i måndags drabbade skånska nazister och antifascister samman på Möllevången i Malmö. Kulturcentret Glassfabriken attackerades av nazister beväpnade med flaskor och stenar, och flera omhändertogs av polis.

Upptakten var en rättegång mot två antifascister som stod åtalade för misshandel av en känd nazist förra sommaren. Afa Malmö uppmanade i slutet av förra veckan folk att sluta upp vid tingsrätten för att visa sitt stöd. Även nazisterna hade mobiliserat. Polisen visste om detta, och hade därför flyttat rättegången till säkerhetssalen.

– Runt sjuttio personer slöt upp. Vi ville vara säkra på att fylla de femton platserna i säkerhetssalen, och samtidigt vara många utanför, säger Martin, aktiv antifascist i Malmö.

Enligt antifascisternas egna spaningar bestod nazistgruppen av mindre än tjugo personer. När dessa anlände till tingsrätten uppstod tumult och elva nazister omhändertogs av polis. Därefter skingrades den kvarvarande gruppen.

– Vi letade efter nazisterna efter rättegången, och fick plötsligt höra att de var vid Glassfabriken. När vi kom dit hade två rutor krossats, säger Martin. Kulturcentret Glassfabriken på Möllevången är känt bland annat för sitt arbete mot främlingsfientlighet. Strax efter att antifascisterna kommit dit, attackerades kaféet åter av nazister, denna gång med flaskor och stenar. Antifascisterna lyckades dock driva angriparna på flykten. Fyra av nazisterna sökte skydd på en närbelägen vårdcentral.

Ett stort polispådrag anlände snart, och ytterligare nio personer omhändertogs för störande av allmän ordning, varav två antifascister. En nazist greps för förberedelse till misshandel.

– Polisen uppträdde onödigt aggressivt under hela dagen. På Möllevången koncentrerade de sig framförallt på oss, och inte på nazisterna som attackerat oss, säger Martin.

Trots att Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier har ett förhållandevis starkt stöd i Skåne har Malmös gator varit förskonade från nazister de senaste åren.

– Man ser dem i stort sett aldrig, och särskilt inte på Möllevången. Det som hände i måndags känns helt surrealistiskt, säger Martin.

Det har dock nyligen startats en nazistgrupp i Malmö kallad Aktivism Öresund. I denna grupp ingår folk från Helsingborgskampanjen, en samling av ”oberoende nationalister” som startades våren 2007. Enligt Martin råder det ingen tvekan om att det är Helsingborgskampanjen som ligger bakom måndagens attack.

Den misshandlade person som rättegången handlade om är en frontfigur inom Helsingborgskampanjen, och gruppen hade i förväg propagerat för att medlemmar skulle sluta upp till rättegången.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga