Inrikes

”Naturligt vara där nazisterna är”

Nazister och antifascister laddar inför årets demonstrationer i Salem. Förutom nazistmarschen har tre motdemonstrationer beviljats polistillstånd i Salem och i Stockholm.

På lördagen den 8 december hålls den årliga nazistmarschen i Salem utanför Stockholm. Nätverk mot rasism arrangerar motdemonstration med samling i Salem centrum klockan 12. Med få resurser annat än flygblad och klistermärken försöker nätverket just nu mobilisera folk. Förra året deltog drygt 1000 personer.

Jens Larsson från Nätverk mot rasism anser att motdemonstrationen måste avdramatiseras så att fler människor ska våga delta i Salem. Konflikter med polis och en medial våldsbild har gett en negativ syn på motdemonstrationen.
– I dag är många människor från ”allmänvänstern” rädda för att bli utdefinierade om de deltar i motdemonstrationen i Salem. Det naturliga är att vara där nazisterna är och inte lämna området öde för en av norra Europas största nazistiska marscher, säger Jens Larsson.

LO arrangerar med bland andra Seko, Ung Vänster och TCO i Stockholm en motdemonstration under parollen ”Ett Sverige för alla” på Södermalm klockan 15. Kända medieprofiler och representanter från deltagande organisationer ska hålla tal. Att undvika våldsprovokationen hoppas LO leda till ett större deltagande. Året innan medverkade drygt 250 personer.
– Den sortens manifestation som LO för blir mer av rituell karaktär. Det finns tyvärr ingen stor facklig organisation som går till motangrepp mot medias skräckbild av demonstrationen i Salem, säger Jens Larsson från Nätverk mot rasism.

Innan Nätverket mot rasisms demonstration arrangerar Vänsterpartiet ett torgmöte i Salems centrum.
Nazistmarschen har beviljats polistillstånd för ett fackeltåg från Rönninge station klockan 16.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga