Inrikes

Polisen får kritik för pepparsprejning

Rikspolisstyrelsen bannar nu oväntat Skånepolisen för att den använt pepparsprej alltför hämningslöst – inklusive mot syndikalister. En av de sprejade medlemmarna i Malmö LS välkomnar kritiken.

Rikspolisstyrelsen (RPS) kritiserar i en färsk rapport polisens nonchalanta användning av pepparsprej. Särskilt Skånepolisen utpekas. Rapporten granskar bruket under år 2006 av pepparsprej, ett så kallat ”less lethal”-vapen som inte ska ge den drabbade några allvarliga skador. Pepparsprej står till polisens förfogande som hjälpmedel sedan 2004.
Under år 2006 använde Skånepolisen pepparsprej vid 226 tillfällen. RPS ställer sig kritisk till 43 fall, där brister i samband med ”avrapportering, sanering eller grunden för att använda pepparsprej” uppstod. Det handlar om knapphändig rapportering och utebliven eller slarvigt utförd sanering såväl som omotiverat bruk.
I två fall har pepparsprej använts när helt lagligt varslade blockader genomförts av SAC Syndikalisterna. Användningen kritiseras eftersom pepparsprej inte får tas i bruk i samband med folksamlingar.
Freddie Svensson, medlem i Malmö LS, var en av de två syndikalister som under blockaden mot Fosie Stadsdelsförvaltning i juni förra året fick pepparsprej sprutat i ögonen.
– Jag välkomnar kritiken men har inte så mycket förhoppningar just vad gäller polisen som utreder sig själv. Man ska inte glömma att polisen bröt en lagligt varslad blockad, säger Freddie Svensson, som påminner om att en annan pepparsprejad syndikalist, till skillnad från honom, inte fick någon hjälp med att tvätta sina ögon. Freddie Svensson ser fram emot en förändring av bruket av pepparsprej, vilket enligt honom kräver att polisen ser över sina rutiner.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984