Inrikes

Polisen dignar under hatbrott

Den nyinrättade hatbrottsjouren vid Stockholmspolisen hinner inte med att utreda alla ärenden som rapporteras. Under Pridefestivalens öppningsdag förklarade projektledaren Annika Lindahl att hon tänker be om mer resurser. – Vi får in två nya fall om dagen, säger hon, och påpekar att ännu fler ärenden kommer till polisen men läggs ned innan de ens når fram till jouren.

I slutet av maj attackerades en anställd på RFSL med en yxa, i ett brott där polisen relativt snart kunde konstatera att hatmotiv låg bakom.
I samma veva blev Stockholms län först i landet med att inrätta en särskild hatbrottsjour, som består av fyra (just nu fem) specialutbildade poliser på olika stationer i city. Den ökade kapacitet som jouren erbjöd var en av orsakerna till att yxmannen kunde gripas och dömas relativt snabbt, menar projektledaren Annika Lindahl.
Tanken är att poliserna i jouren ska ha hand om brottsutredningen från början till slut. Om försöket slår väl ut är ambitionen att initiativet ska spridas till hela länet, och på sikt till resten av landets polisdistrikt.
– Men poliserna i jouren räcker inte till. De sitter och utreder och utreder och hinner sällan åka ut på plats, sade Annika Lindahl under en debatt om homofobiska hatbrott på Pridefestivalens första dag.
De flesta polisanmälningar om hatbrott rör våld på allmän plats, ofta i anslutning till krogar, något som ökar under sommaren då fler personer rör sig ute. Men avsikten med projektet är att även komma åt vardagshomofobin och de brott som sker i hemmet, på skolor och arbetsplatser. Förra året ökade antalet anmälningar om hatbrott med 20 procent, något som kopplas samman med att fler vågar anmäla.
– Polisen blir bättre på att ställa frågor som inte ställts tidigare, säger Annika Lindahl till Arbetaren.
Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL, påpekade dock under paneldebatten att situationen ser olika ut i olika polisdistrikt och hos enskilda poliser. Han kritiserade bland annat polisen i Dalarna för att ha varit sena med att reagera på de klistermärken med homofobiska, rasistiska och sexistiska budskap som såldes på en festival i Falun i förra veckan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984