Inrikes

Rekordmånga ringer fackets sommarjobbsjour

LO:s hjälptelefon för sommarjobbare går redan varm – hittills har antalet förfrågningar från unga fördubblats jämfört med förra året. Arbetsgivare som erbjuder gratis provjobb en vecka för att se om vikarien ”håller måttet” är ett vanligt bekymmer. Och tjejer råkar oftare illa ut på sommarjobbet än killar.

När Arbetaren besöker LO-borgen i Stockholm är Mattias Mirhagen ensam på plats som rådgivare till unga som kontaktar fackets hjälptelefon. Denna vecka har han fått förstärkning av tre kollegor. Det är många som har problem på sommarjobbet.
– De flesta som ringer är ungdomar – men även arbetsgivare kontaktar oss för att få veta vilka regler som gäller, säger han.
Så här i början av säsongen handlar de flesta frågor om lönen: vad är det rimligt att begära? Men arbetstider och arbetsrätt är också vanliga funderingar som de som ringer eller mejlar till jouren vill ha hjälp med.
– De samtal vi får visar att det är väldigt vanligt att ungdomar erbjuds att provjobba. De blir tillsagda att de får jobba en vecka till att börja med, så att arbetsgivaren ser om de håller måttet. Men så får det inte gå till. Antingen är man tillsvidareanställd, eller så är man visstidsanställd, och man ska ha alltid få lön när man jobbar, säger Mattias Mirhagen.

Fackets hjälptelefon vänder sig främst till unga och är öppen året runt – men sommaren är högsäsongen. Bara under maj i år har 800 personer kontaktat jouren, vilket är en fördubbling jämfört med samma period i fjol.
– De flesta som kontaktar oss jobbar inom de områden som Handels, Hotell- och restaurang samt Kommunal organiserar. Det är mycket vanligare med problem inom de områdena, eftersom arbetsplatserna ofta är små och saknar kollektivavtal. Där finns inte samma fackliga strukturer som inom exempelvis industrin, säger Markus Kristiansson, som är ungdomssekreterare på LO.
Eftersom dessa yrkeskategorier traditionellt anställer fler kvinnor än män är det också främst unga kvinnor som kontaktar jourtelefonen. Under förra året stod kvinnor för 60 procent av kontakterna, och därför riktar sig LO också främst till unga kvinnor i sina annonskampanjer.
Under fjolåret registrerades ett fyrtiotal kontakter av personer som blivit sexuellt trakasserade på sin arbetsplats, något som Markus Kristiansson noterat blivit allt vanligare sedan det blivit lättare att höra av sig anonymt, via e-post.
– I kvinnodominerade yrken är arbetsvillkoren ofta tuffare, säger han.
Mattias Mirhagen och Markus Kristiansson är noga med att poängtera att sommarjobbet trots allt är en positiv första kontakt med arbetsmarknaden för majoriteten av de unga.
– För de flesta går det ju väldigt bra.

Fakta / Sju tips från Fackets hjälptelefon

– Se till att du får ett korrekt anställningsbevis. Det ska bland annat innehålla anställningens längd, lön, arbetsuppgifter och hur många timmar i veckan du ska arbeta.

– Se till att du är försäkrad.

– Din ålder bestämmer var, hur och när du får jobba.

– Jobbar du tillfälligt har du rätt att skattejämka. Tjänar du under 17 100 kronor slipper du betala skatt ifall du fyller i en blankett från Skatteverket.

– Du har rätt till semesterersättning om minst 12 procent av lönen.

– Lön är alltid pengar och du ska få en lönespecifikation vid varje löneutbetalning.

– Be alltid om arbetsintyg när du jobbat klart vilket är kan vara bra när du söker nytt jobb.
Mer info: www.lo.se/ung eller 020-56 00 56.

Vanliga frågor och svar:

Vad ska jag ha i lön?
– Lönen varierar i olika branscher och geografiska områden, så för den frågan måste vi hänvisa till respektive lokal sektion.

Hur får man jobba?
– För ungdomar under 18 år så gäller att man inte får jobba natt. Det är max 40 timmars arbetsvecka, och högst 8 timmar per dag. Dessutom har man rätt till rast efter 5 timmars arbete, och rasten ska vara på minst 20–30 minuter.

Vad gäller med semesterersättningen?
– 12 procent på lönen är minimum.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga