Debatt

Attac ljuger inte om G8

I förra numret av Arbetaren kritiserade signaturen Victor Attac för deras agerande under G8-protesterna i Tyskland för två veckor sedan. Sofia Kjellén och Niklas Olin från Attac Sverige menar att han gör antaganden som inte grundar sig i vad som egentligen hände.

Signaturen Victor riktar en rad anklagelser mot Attac. Attac ska bland annat ha drivit en ”hets- och förtalskampanj mot den autonoma rörelsen” i samband med G8-protesterna i Heiligendamm. Vi som skriver detta, Attacmedlemmar som medverkade vid G8-protesterna i Tyskland, känner inte alls igen oss i bilden som Victor målar upp. Vår bild är tvärtom att såväl svenska som tyska Attac har gjort mycket för att hålla ihop den breda allians av rörelser som protesterade mot G8, och för att ge en så nyanserad och rättvis bild av protesterna som möjligt i samtal med media.

Victor gör några antaganden som inte ska stå obesvarade:

För det första. Anledningen till att Attac tar avstånd från våld handlar inte om mediastrategi. Vi anser att våld är en illegitim, odemokratisk metod som exkluderar många deltagare. Vi tror heller inte att våld som metod kommer att hjälpa vår rörelse att nå sina mål. Däremot är ickevåldsaktioner något som Attac som organisation stödjer och något som många av våra medlemmar deltar i. Därmed har Attac inte förlorat initiativförmågan till direkt aktion, snarare finns det en poäng i att kombinera olika slags metoder, samtidigt som man kompromisslöst tar avstånd från våld. Det finns alltså en viktig skillnad mellan det meningslösa våld som ägde rum efter lördagens demonstration och den icke-våldsliga blockad som många av Attacs medlemmar deltog i på onsdagen.

För det andra: Attac har inte sysslat med några hets- och förtalskampanjer mot den autonoma rörelsen. Attac har snarare försökt förklara den autonoma rörelsen som en del av rörelsen i sin helhet. Det är ytterst svårt att hitta faktiska bevis för någon förtalskampanj. Så här säger till exempel tyska Attac i ett pressmeddelande strax efter demonstrationen:

“Enligt nuvarande kunskap orsakades eskaleringen i slutet av demonstrationen av en liten grupp demonstranter som attackerade en parkerad polisbil vid sidan om tåget. Efter det eskalerade situationen. Båda sidor var delaktiga i eskalationen. Särskilt polisen reagerade oproportionellt med riktade överfall, också på de fredliga deltagarna i demonstrationen.”

Hur uttalanden som dessa svartmålar de autonoma förstår vi inte. Attac har tvärtom varit mycket aktiva i kritiken av hela polisinsatsen och begränsningarna av demonstrationsrätten inför och under G8-veckan. Attac har också varit mycket aktiva i att bygga upp nätverket kring G8-protesterna som pågått sedan två år tillbaka. Det är inte bara den autonoma rörelsen som stått bakom och i flera fall gått i fronten för de förmodligen mest lyckade G8-protesterna någonsin. Det är den autonoma rörelsen tillsammans med miljörörelsen, fredsrörelsen och den globala rättviserörelsen.

Slutligen: Vi kan inte göra annat än att hålla med Victor, ”att protesterna var väldigt lyckade och att proteströrelsen nu har allt att vinna på att hålla sams”. Huvudproblemet under lördagens demonstration var att det fanns hundratalet aktivister som inte höll sig till den mycket tydliga och explicita överenskommelse man jobbat med under två år: nämligen den om ickevåld och att under inga omständigheter låta sig provoceras av polisen. Överenskommelsen bröts av det hundratal som deltog i kravallerna. Och detta faktum låtsas Victor inte om. Huruvida den autonoma rörelsen väljer att försvara dessa hundratal eller ifrågasätta deras tillvägagångssätt, är en fråga för den autonoma rörelsen att besvara.

Vi tror och hoppas att Victors reaktion om Attacs påstådda lögner bottnar i missförstånd. Vi är övertygade om att en stor anledning till att G8-protesterna blev så lyckade var just nätverket som etablerades. Vi ser fram emot att bygga allianser inför nästa mot- eller alternativmöte.

Niklas Olin och Sofia Kjellén är medlemmar i Attac Sveriges Gemensamma Arbetsgrupp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga