Inrikes

Kommunal kräver monopol på kollektivavtal

Fackförbundet Kommunal har beslutat att varsla om övertids- och nyanställningsblockad mot ett trädgårdsföretag i Göteborg för att kräva kollektivavtal. Trots att företaget redan undertecknat ett kollektivavtal – fast med en annan fackförening.

Företaget Beda trädgård är ett kooperativ som utför trädgårdstjänster i Göteborg med omnejd och som har slutit kollektivavtal med Slottskogens LS som tills nyligen var med i SAC Syndikalisterna men nu är en fristående fackförening. Trots detta har Kommunal lagt ett varsel mot företaget från den 4 juni, om övertids- och nyanställningsblockad.
– Kommunal försöker med stridsåtgärder få oss att teckna avtal, men vi har föreningsfrihet i Sverige. Det innebär att vi själva får välja vilken fackförening vi vill sluta avtal med, säger Igge Olsson, styrelseledamot i Beda trädgård.
Företaget har flera anställda som är medlemmar i Slottsskogens LS men ingen som är medlem i Kommunal.
Karl Glimnell på Medlingsinstiutet i Göteborg har nu fått ärendet på sitt bord:
– Vi försöker prata med parterna, men det finns ingen kompromiss att nå i det här fallet så om de inte kommer överens är det möjligt att frågan måste prövas rättsligt.
Han säger att Kommunal visserligen har möjlighet att lägga varsel men att syndikalisterna har rätt när de hänvisar till föreningsfriheten.

Kommunals ansvariga ombudsman i frågan, Camilla Gustafsson, är på kongress och inte anträffbar. Men hennes kollega Håkan Persson säger till Arbetaren att att varslet lagts utifrån LO:s organisationsplan som utgår ifrån att det är LO som har rätten att teckna kollektivavtal i branschen.
Rätten, enligt vem?
– Enligt LO.
Innebär det att ni vill konflikta bort mindre fackföreningar?
– Nej, det beror på hur man ser det. Vi vill framför allt undvika en urholkning i branschen med sämre avtal.

Det avtal som Beda trädgård skrivit med Slottskogens LS skiljer sig från Kommunals trädgårdsavtal på flera punkter, bland annat genom att heltid är 35-timmarsvecka och lönen är 132 kronor per timme oavsett arbetsuppgift samt att det är de anställda som leder och fördelar arbetet.
Enligt Lage Hallerup, ombudsman på Kommunal, spelar det ingen roll om Kommunal inte har några medlemmar på företaget eller om deras avtal är sämre än Slottskogens LS’ avtal – Kommunal ska ha kollektivavtal eftersom LO bestämt så.

Det är juridiskt möjligt för ett företag att teckna fler än ett kollektivavtal, men huvudregeln är ändå att det är anställningsvillkoren i det första avtalet som i så fall gäller.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga