Debatt

Upprop för En bok för alla

I december beslutades att statens avtal med bokförlaget En bok för alla ska gälla i ett år i stället för tre som tidigare. Uttalanden från regeringshåll om att lägga ner En bok för allas vuxenboksutgivning tillsammans med planerna på att tillsätta en enmansutredning kring förlagets verksamhet är starkt oroande.En bok för alla har arbetat i […]

I december beslutades att statens avtal med bokförlaget En bok för alla ska gälla i ett år i stället för tre som tidigare. Uttalanden från regeringshåll om att lägga ner En bok för allas vuxenboksutgivning tillsammans med planerna på att tillsätta en enmansutredning kring förlagets verksamhet är starkt oroande.
En bok för alla har arbetat i trettio år med läsfrämjande verksamhet. Idag behövs sådana insatser ännu mer än tidigare. En tredjedel av de svenska männen svarar i undersökningar att de aldrig öppnar en bok. Läsandet bland ungdomar minskar också.

Erfarenheter från läsfrämjande projekt som till exempel Läs för mig pappa där En bok för alla i samarbete med Statens kulturråd med flera arrangerar träffar för pappor i LO-facken i syfte att uppmuntra dem att läsa böcker för sina barn, och de nya vägkrogsbiblioteken där långtradarchaufförer kan låna ljud- och pappersböcker, visar att läsovana människor hittar fram till boken när den är lätt att tillgå.
Det är här En bok för allas böcker har en unik ställning med sitt billiga pris och sitt kontaktnät på arbetsplatser och i föreningsliv. Ovana läsare går inte till bibliotek och bokhandel men de går till jobbet. Vuxna är förebilder för barn också när det gäller läsande. Utan läsande föräldrar är satsningar på barns läsande ineffektivt.

En bok för alls vuxenboksutgivning är mångfacetterad, spänner över alla genregränser och är av god kvalité.
Sedan länge satsar bokhandeln på att marknadsföra ett fåtal författare. Det blir allt svårare för svenska författare att nå sin publik. För författarkollektivet spelar En bok för alla en stor roll för att sprida våra böcker, en reducering av förlagets vuxenboksutgivning skulle väsentligt krympa våra möjligheter att nå läsarna på den svenska bokmarknaden.

I stället för att ifrågasätta En bok för Allas vuxenboksutgivning finns all anledning att i dag satsa mer på förlaget.

Lena Kallenberg, Ann-Charlotte Alverfors, Per Wästberg, Bodil Malmsten, Anneli Jordahl, Olov Svedelid, Aino Trosell, Göran Palm, Bernt-Olov Andersson, Margareta Sarri, Kjell Eriksson, Jan Myrdal, Theodor Kallifatides, Inger Edelfeldt, Torbjörn Lundgren, Sven Wernström, Mats Söderlund, Gun Qvarzell, Susanna Alakoski, Birgitta Stenberg, Lennart Frick, Torbjörn Säfve, Per Helge, Bisse Falk, Anna-Klara Tidholm, Torgny Karnstedt, Mats Berggren, Stewe Claeson, Helene Rådberg, Anne Brügge, Heidi von Born, Ann Smith, Anna Jörgensdotter, Astrid Trotzig, Peter Pohl, Jujja Wieslander, Johan Althoff, Fredrik Ekelund, Carina Burman, Maarja Talgre, Elsie Johansson, Ronny Ambjörnsson, Tony Samuelsson, Agneta Pleijel, Carl Johan de Geer, Erik Eriksson, Maja Hagerman, Bengt Berg, Gunilla Lundgren och Ann Eriksson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga