Analys

Motstånd mot pappaledighet ingen pengafråga

Visserligen ökade männens uttag något under 2006, men det är en långsiktig trend som inte snabbades på av att taket höjdes från 24 800 kronor till 33 000 kronor. 1996 tog männen ut ungefär 10 procent av föräldradagarna, 2006 tog de ut 20,6 procent. Kvinnor tar alltså fortfarande ut fyra gånger längre föräldraledighet än män. […]

Visserligen ökade männens uttag något under 2006, men det är en långsiktig trend som inte snabbades på av att taket höjdes från 24 800 kronor till 33 000 kronor. 1996 tog männen ut ungefär 10 procent av föräldradagarna, 2006 tog de ut 20,6 procent. Kvinnor tar alltså fortfarande ut fyra gånger längre föräldraledighet än män.
När s-regeringen beslutade om att höja taket i föräldraförsäkringen motiverades det till stor del med att män, som ju i regel har högre inkomster, då skulle vara hemma mer med sina barn. Exempelvis sade dåvarande socialminister Berit Andnor i ett tal:
– Vi vet att män generellt tjänar mer än kvinnor. Om vi höjer taket i föräldraförsäkringen ökar säkert pappornas uttag.

I undersökningar anger familjer ofta just ekonomiska skäl till att kvinnan tar ut en så stor del av föräldraledigheten. Men ofta beror det på okunskap – eller rent av att ekonomin tjänar som en bekväm undanflykt för att slippa fundera över mer djupt liggande könsroller. Sambandet mellan ekonomi och föräldrauttag är nämligen rätt svagt.
I en genomsnittslig LO-familj är skillnaden om mamman eller pappan är hemma bara ungefär 200–300 kronor i månaden. För höginkomsttagare var skillnaden större innan taket höjdes – men redan då tog tjänstemän ut större andel föräldradagar än arbetarmän. Om det var ekonomin som styrde borde uttaget av föräldradagar vara omvänt i familjer där kvinnan tjänar mer än mannen – men så är det inte heller.

I valrörelsen hade socialdemokraterna inga fler förslag för att utjämna uttaget av föräldraförsäkringen efter att förslaget till kvotering röstats ner av partikongressen. Den borgerliga alliansen lovade däremot en ”jämställdhetsbonus”, som kompenserar den förälder med högst inkomst när den är föräldraledig. Huruvida bonusen, som alltså ger ytterligare ekonomisk stimulans till utjämning, kommer att vara effektiv återstår att se, eftersom förslaget inte finns med i vårens budgetproposition. Ändå säger jämställdhetsminister Nyamko Sabunis stabschef Karin Karlsbro till DN att jämställdhet är ett ”mycket prioriterat område för regeringen”.
Vänsterpartiet, miljöpartiet, LO och s-kvinnor driver fortfarande krav på att uttaget av föräldraförsäkringen ska kvoteras mellan föräldrarna. De vädrar nu morgonluft eftersom Socialdemokraternas nya ordförande Mona Sahlin tidigare har förespråkat kvotering.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga